Στον Άλιμο ξέρουν να γλεντάνε! Ο μεγάλος χαμός την Τσικνοπέμπτη, στο Άνω Καλαμάκι (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Για δεύτερη χρονιά  αναβίωσε στον Άλιμο, το έθιμο του «Φανού» της Κοζάνης, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης. Εκατοντάδες κάτοικοι συμμετείχαν στο γλέντι που στήθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Άνω Καλαμάκι και χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσης γύρω από τη φωτιά, παρέα με τα μέλη του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου «Στησίχορος», του Συλλόγου Οικισμού Εκτελωνιστών και του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου, με τη συνοδεία της ορχήστρας του Νίκου Φιλιππίδη.

Τον φανό άναψε ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ανοίγοντας τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Αλίμου.

Ξεφαντώστε δωρεάν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Αλίμου! Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ

Καλή Τσικνοπέμπτη ! Απο τον Άλιμο με αγάπη !

Gepostet von Δημητρης Ραπτης am Donnerstag, 20. Februar 2020

 

 

Το έθιμο των «φανών» της Κοζάνης

Πρόκειται για μια Διονυσιακή γιορτή που τελείται από τους κατοίκους της Κοζάνης τους τρεις τελευταίους αιώνες. Στηρίζεται στην αυθόρμητη συμμετοχή των πολιτών και πυρήνας της τελετής είναι ο Φανός.

Όσα χρόνια κι αν πέρασαν, οθωμανική περίοδος, απελευθέρωση, πόλεμοι, πληθώρα δυσκολιών, όσο κι αν άλλαξε το αρχιτεκτονικό και χωροταξικό ανάγλυφο της πόλης -από τα αρχοντικά και τα χαμόσπιτα της εποχής έχουν μείνει ελάχιστα έως καθόλου στην πόλη για να θυμίζουν τον παλιό εαυτό της – η κοζανίτικη Αποκριά δεν άλλαξε, αλλά προσαρμόστηκε στο πνεύμα των καιρών, στο μέτρο των επιθυμιών και του πάθους των ανθρώπων. Το τραγούδι στο πολύ ιδιαίτερο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα κυριαρχεί και για κάποιον που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένος μπορεί και να σοκάρει.

Πιασμένοι χέρι χέρι, άντρες και γυναίκες γύρω από τη φωτιά λένε τραγούδια της λεβεντιάς, της αγάπης, τραγούδια του έρωτα, τραγούδια με έντονο το στοιχείο του αυτοσαρκασμού, της καθημερινής περιπέτειας των ανθρώπων αλλά και τραγούδια που οι γέροντες του Φανού λένε ότι «είναι μόνο για μεγάλους». Επαναλαμβάνουν με πάθος τα ρυθμικά τα λόγια του αρχιτραγουδιστή, όπως για παράδειγμα τις ιστορίες του παπά- Ραγκαβέλα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.