«ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ»: Το νέο έργο του Αριστείδη Θωμόπουλου




Μετά την έκδοση του «Χρέους» (Ιούλιος 2018), που περιλαμβάνει την καταγραφή των εγγράφων του αρχείου του, που σχηματίστηκε κατά τη θητεία του ως δημοτικού συμβούλου Αλίμου, (1983 -2006), ο Αριστείδης Θωμόπουλος δημοσιοποίησε πρόσφατα τη νέα συγγραφικήτου εργασία «ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ» (Οκτώβριος 2019). Στο έργο αυτό, επιχειρεί να καλύψει ένα κενό, το οποίο όπως αναφέρει, διαπίστωσε κατά τη πολύχρονη παρουσία του στα κοινά του Αλίμου. Την έλλειψη συγκεντρωμένων και ταξινομημένων, κατά το δυνατό, «κειμένων βάσης», δηλαδή «αρχειακών πηγών», που να αφορούν την ιστορία του Αλίμου και της ευρύτερης περιοχής, τα οποία να επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο μελετητή ή δάσκαλο να αντλεί απευθείας πληροφόρηση από αυτά. Στο έργο του, παραθέτει και σχολιάζει, από πηγές, ταυτοτικά στοιχεία του Θουκυδίδη, και, αναφορές από την αρχαία και νεότερη γραμματεία για τους αρχαίους δήμους Αλιμούντος κι Ευωνύμου, την Κωλιάδα άκρα, τον Άγιο Κοσμά, τους Τράχωνες, την Κοινότητα Καλαμακίου, το Δήμο Αλίμου, τον Υμηττό, το Ελληνικό, το ρέμα Πικροδάφνης κι άλλα.

Έχοντας επίγνωση ότι η σχετική εργασία του αποτελεί μια «βάση», ανοιχτή σε συμπληρώσεις και περαιτέρω αξιοποίηση, ο Αριστείδης Θωμόπουλος, θέτει στον πρόλογο του έργου του και το «επίδικο». Με δεδομένη τη γενικότερη στη χώρα μας έλλειψη «αρχειακής συνείδησης», επισημαίνει την αδήριτη ανάγκη για την ιστορία του Αλίμου, να συσταθεί από το Δήμο σχετική υπηρεσία, ώστε να εναποτεθούν σε αυτήν τα υπάρχοντα, δημοτικά και ιδιωτικά, αρχεία προς φύλαξη, διατήρηση και αξιοποίηση π.χ. με ψηφιοποίηση κλπ.

Ο συγγραφέας αφιερώνει το έργο του σε όλους τους πολίτες του Αλίμου, που τον τίμησαν κατ΄επανάληψη. Πιστεύουμε ότι (και) με τη δημιουργία του «Θεμελίου», ο Αριστείδης Θωμόπουλος, ανταποδίδει την τιμή αυτή στο ακέραιο. Πολύ περισσότερο επειδή το έργο αυτό μπορεί να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο όχι μόνο για τις σημερινές αλλά και για τις μελλοντικές γενιές, που θα αναζητούν τη σύνδεσή τους με την ιστορία του τόπου τους.

Πατήστε  ΕΔΩ για να διαβάσετε ολόκληρο βιβλίο

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.