Σπιτική στριφτή τυρόπιτα




Από το μηνιαίο περιοδικό “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” (1€)
«Συνταγή που αγαπούν πολύ στην οικογένεια μου! Φτιάχνω συχνά αυτή τη τυρόπιτα και μετά από λίγα λεπτά εξαφανίζεται…» 
Ειρήνη Παπαδογεωργάκη, Γέρακας Αττικής

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ (ή φύλλο κρούστας αν είναι έτοιμο το φύλλο)
– 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 αβγά
– 1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
– 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
– Λίγο ξύδι ή ρακί
– Λίγο λάδι (για το ταψί)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
– 350 γρ. τυρί φέτα
– 250 γρ. κίτρινο τυρί που λιώνει
– Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε έως ότου διαμορφωθεί μια μαλακή ζύμη η οποία να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Έπειτα, την σκεπάζουμε με ένα πανάκι και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μια ώρα. Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ή 6 μικρότερα μέρη και τα ανοίγουμε με τον πλάστη όσο πιο λεπτά σε πάχος γίνεται. Η επιτυχία αλλά και για να είναι τραγανό το φύλλο σε αυτή την τυρόπιτα είναι το πολύ λεπτό φύλλο.

2. Αναμειγνύουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά της γέμισης αφού πρώτα έχουμε κάνει τα τυριά τρίμματα. Δεν θα προσθέσουμε αλάτι γιατί έχουμε χρησιμοποιήσει φέτα. Αν όμως τα τυριά είναι σχετικά ανάλατα τότε θα βάλουμε λίγο.

3. Αφού ανοίξουμε το φύλλο και το βουτυρώσουμε πολύ καλά εσωτερικά, τοποθετούμε λίγο από το μείγμα της γέμισης στην άκρη του φύλλου και στην συνέχεια το στρίβουμε στην ευθεία με προσοχή και χωρίς σφίγγουμε ή να το πιέζουμε. Στην συνέχεια, παίρνουμε το φύλλο που μοιάζει με κορδόνι και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού το οποίο έχουμε λαδώσει νωρίτερα και ξεκινάμε και το περιστρέφουμε κυκλικά γύρω από τον εαυτό του. Κάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα φύλλα και συνεχίζουμε στο ταψί να τα βάζουμε από την άκρη του προηγούμενου. Αφού τελειώσουμε βουτυρώνουμε πολύ καλά όλα τα φύλλα. Ιδανικό είναι να χρησιμοποιηθεί κυκλικό ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς, σε αντιστάσεις και ανάλογα τον φούρνο, μέχρι να το δούμε να έχει ροδίσει πολύ καλά και να είναι το φύλλο σκληρό.

Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά
Μερίδες: 4-6

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ” ΜΕ 1€ – ΚΕΡΔΙΣΕ 50€!
Θέλεις να μοιραστείς τα μυστικά της κουζίνας σου; Γνωρίζεις κάποια παλιά συνταγή ή έμαθες για κάποια καινούρια; Στείλε μας με email ([email protected]) ή ταχυδρομικά (Αρτέμιδος 1, 1ος όροφος, Τ.Κ. 15125, Μαρούσι Αττικής) συνταγές απλών φαγητών που ετοιμάζεις για την οικογένεια, τους φίλους ή τον/την αγαπημένη σου και μπορεί να κερδίσεις 50€!

Κυρ 28 Οκτ 2012 | 12:17 | Share

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.