Με την παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκε και φέτος ο αγιασμός των υδάτων στον Άλιμο

Συγγραφέας
7 Ιανουαρίου, 2026
3 λεπτά διάβασμα

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης (6/1), οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου, στην πάντα φιλόξενη Μαρίνα Αλίμου πλημμύρισαν από δεκάδες οικογένειες. Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν για να βιώσουν από κοντά τη λαμπρή γιορτή των Θεοφανίων, την τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και τον Μέγα Αγιασμό των υδάτων.

Υπό τους εορταστικούς ήχους της μπάντας, το πλήθος συνόδευσε την ιερή πομπή από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία, προς την προβλήτα του ΝΟΚ. Εκεί, το τελετουργικό κορυφώθηκε με τον καθαγιασμό των υδάτων, τον οποίο τέλεσαν ο αιδεσιμολογιώτατος πατέρας Στυλιανός Παπαθανασίου και ο πατέρας Χρήστος Βαρθάλης.

Περισσότεροι από 40 κολυμβητές βούτηξαν στα νερά όπου καθημερινά προπονούνται οι ιστιοπλόοι και οι κωπηλάτες του Ομίλου, διεκδικώντας την ευλογία του Σταυρού. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο 15χρονος αθλητής του Ν.Ο. Καλαμακίου, Γιάννης Μπούτρης, ήταν εκείνος που κατάφερε να πιάσει πρώτος τον Σταυρό, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους παρευρισκόμενους.

Μετά το πέρας της τελετής, η γιορτή συνεχίστηκε με μια αγαπημένη παράδοση δεκαετιών. Οι άνθρωποι του Ομίλου, τιμώντας το έθιμο, ετοίμασαν και πρόσφεραν στον κόσμο εκατοντάδες ζεστά hot dog.



Ο πρόεδρος του Ν. Ο. Καλαμακίου Γιώργος Χριστόπουλος, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, έκανε την αποτίμηση του 2025 και χαρακτήρισε το 2026 χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τον Όμιλο.  

«Το 2025 ήταν μια ακόμη λαμπρή χρονιά για τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου. Οι επιτυχίες των ιστιοπλόων μας, βοήθησαν την Ελλάδα να έχει την πρώτη θέση στα μετάλλια στις κατηγορίες ανάπτυξης. Για το 2026 είναι μεγάλη τιμή για τον Όμιλο το γεγονός ότι μας ανατέθηκε τον Ιούνιο η διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Ilca Masters. Για περισσότερο από έναν μήνα το Καλαμάκι θα βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας με περισσότερους από 500 αθλητές, κριτές, συνοδούς από 40 χώρες να απολαμβάνουν την φιλοξενία μας».

«Γούρικη» χαρακτήρισε τόσο για τον Δήμο Αλίμου όσο και για τον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου, την καθιερωμένη πλέον πρώτη κοπή πίττας στις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στις βελτιωτικές αλλαγές που έχουν γίνει στην Μαρίνα Αλίμου. «Εύχομαι στον Όμιλο να έχει πολλές διακρίσεις, να καμαρώνουμε τα παιδιά μας και στον αθλητισμό χωρίς ατυχήματα και τραυματισμούς, πάντα με ούριους ανέμους. Εδώ στον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου είναι πλέον έθιμο να κόβουμε την πρώτη πίτα της χρονιάς. Είναι πλέον το γούρι μας αφού όλα βαίνουν καλώς και στον Δήμο μας αλλά και στον Όμιλο. Στο 2026 θα δούμε και τα πρώτα σοβαρά έργα που θα μεταμορφώσουν την Μαρίνα της πόλης μας, που αποτελεί την βιτρίνα του Αλίμου και αποτελεί έδρα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου. Αυτές οι αλλαγές θα βελτιώσουν την πόλη μας και την Μαρίνα για τις επόμενες δεκαετίες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η βράβευση των κορυφαίων

Ο Ναυτικός Όμιλος Καλαμακίου βράβευσε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του, τους ιστιοπλόους που έλαμψαν με τις επιτυχίες τους εντός και εκτός Ελλάδας το 2025.

Βραβεύτηκαν οι πρωταθλητές στην κατηγορία Ilca, Ερμιόνη Γκίκα, Λεωνίδας Καλπογιαννάκης, Γιώργος Μπουγιούρης, Ηλίας Γαβιώτης και Γιάννης Μπούτρης. Στη νεοσύστατη κατηγορία του ομίλου, στα 420, βραβεύτηκαν οι Ιάσων Παναγόπουλος, Φεβρωνία Μπουζάνα, Νεφέλη Ποδιάδη, Μαριάννα Μακρή και Βεσελίνα Τρότσκου. Στα Optimist, οι Κυριακή Γεωργακοπούλου, Αλέξανδρος Πάλλης και Σίλια Ζουμπουρλή και στο νεοσύστατο τμήμα της κωπηλασίας οι Εύα Κάχρη, Ραφαέλα Μακρή, Βασίλη Μπουλμάνος και Urszula Ozarowska.

Επίσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στον Ναυτικό Όμιλο Καλαμακίου οι Φώτης Σπυρόπουλος (40 χρόνια γραμματέας στον Όμιλο), Δημήτρης Τερζαλίδης (30 χρόνια προπονητής στο κολυμβητικό τμήμα), Γιώργος Αρτόπουλος (πρωταθλητής κολύμβησης) και Γιώργος Καντίνης (παγκόσμιος πρωταθλητής ιστιοπλοΐας το 2013).

Μετά τις βραβεύσεις σειρά είχε η κοπή της πίτας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου. Το φλουρί έπεσε, όπως και πέρσι, στο ιστιοπλοϊκό τμήμα τριγώνου του Ομίλου και το παρέλαβε ο προπονητής Χάρης Γκανιάτσας.

Μοιραστείτε το άρθρο

notia team

Ο συγγραφέας δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το βιογραφικό του.

Δείτε όλα τα άρθρα από notia team

Συνεχίστε να Διαβάζετε

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από τη συλλογή μας