Κατακραυγή έχει προκαλέσει ένα βίντεο που καταγράφηκε στην Παλιά Πόλη της Ρόδου και κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο υλικό, ένας νεαρός φαίνεται να σπρώχνει βίαια έναν άστεγο άνδρα, ο οποίος καθόταν ήσυχα στην άκρη σιντριβανιού, με αποτέλεσμα να τον ρίξει μέσα στο νερό.
Το θύμα, γνωστός στους κατοίκους της περιοχής, χαρακτηρίζεται από τους ντόπιους ως φιλήσυχος και ακίνδυνος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, περνά συχνά χρόνο γύρω από το σιντριβάνι, μαζεύοντας με μια σκούπα νομίσματα από τον πάτο, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. «Δεν ενοχλεί κανέναν. Αντιθέτως, αρκετοί του δίνουν κάτι, γιατί τον ξέρουμε χρόνια. Είναι ήρεμος και αξιοπρεπής άνθρωπος», αναφέρει καταστηματάρχης της περιοχής.
Η δημοσιοποίηση του βίντεο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου ζητούν την άμεση ταυτοποίηση και τιμωρία του δράστη. «Δεν πρόκειται για αστείο – είναι βία και εξευτελισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά ένας χρήστης. Άλλοι τόνισαν την ανάγκη να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι: «Η ποιότητα μιας κοινωνίας φαίνεται από το πώς φέρεται στους αδύναμους».
Οι Αρχές έχουν ήδη ενημερωθεί για το περιστατικό και εξετάζουν το βίντεο, προκειμένου να εντοπίσουν τον υπαίτιο. Πηγή: dnews.gr
“ΚΤΗΝΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ : ΝΕΑΡΟΣ ΡΊΧΝΕΙ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΑΣΤΕΓΟ ΑΝΔΡΑ.
Ήταν ένα καθημερινό απόγευμα στην Παλιά πόλη της Ρόδου.
Και όμως, αυτή η ημέρα θα σημαδευτεί από την ΝΤΡΟΠΗ.
Από εκείνες τις στιγμές που η ανθρωπότητα δείχνει το πιο ΣΑΠΙΟ της πρόσωπο.
Ένας νεαρός πλησιάζει έναν άστεγο άνθρωπο, έναν άνθρωπο ταλαιπωρημένο, σιωπηλό, που ποτέ δεν ενόχλησε κανέναν , ό οποίος όπως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με μία σκούπα συλλέγει νομίσματα από τό συντριβάνι καί τον έσπρωξε, τον έριξε μέσα στο συντριβάνι.
Τον πέταξε, κυριολεκτικά σαν σκουπίδι. Κι αυτό έγινε σε κοινή θέα. Σε πλατεία. Στην καρδιά ενός τόπου που περηφανεύεται για τον πολιτισμό του.
Ο άστεγος άνθρωπος βρέθηκε ξαφνικά στα νερά του συντριβανιού, πανικόβλητος, προσβεβλημένος, τρομαγμένος.
Και τι έκαναν οι παρευρισκόμενοι ; ΓΕΛΟΥΣΑΝ. Ναι. Γελούσαν. Ορισμένοι κατέγραφαν με τα κινητά.
Κανείς δεν πλησίασε να τον βοηθήσει. Να του δώσει ένα χέρι να βγει. Να του προσφέρει μια κουβέρτα. Έναν λόγο παρηγοριάς.
Μια ΣΥΓΝΩΜΗ εκ μέρους του είδους μας.
Αυτή δεν είναι μια απλή ΝΤΡΟΠΗ.
Είναι ντροπή με αίμα στα χέρια. Γιατί δεν σκοτώνεται ένας άνθρωπος μόνο με μαχαίρι. Σκοτώνεται και με την ταπείνωση. Σκοτώνεται με τον εξευτελισμό.
Σκοτώνεται με την αδιαφορία.
Σκοτώνεται με το ΓΕΛΙΟ που στάζει ΣΑΔΙΣΜΟ.
Ο νεαρός που τον έσπρωξε δεν είναι απλώς “απρεπής”. Είναι βίαιος, επικίνδυνος, απάνθρωπος, είναι ΚΤΗΝΟΣ με μάσκα ανθρώπου.
Το ΙΔΙΟ όμως κι εκείνοι που στάθηκαν γύρω του και χαμογέλασαν. Που τον βιντεοσκοπουσαν .
Που έφυγαν χωρίς να κοιτάξουν πίσω. Είναι η ήσυχη πλειοψηφία, αυτή που πάντα “παρατηρεί” καί ποτέ δεν παρεμβαίνει. Αυτή που κάνει τα εγκλήματα δυνατά.
Ο άστεγος αυτός άνθρωπος που κανείς δεν γνωρίζει το όνομά του, τις πληγές του, τις ανάγκες του, έζησε μια ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ χειρότερη και από ξυλοδαρμό.
Κι αυτό έγινε στην Ρόδο, στο 2025. Στην Ευρώπη. Στην εποχή των social media, της δήθεν ευίσθητοποίησης.
Δεν ήταν μόνο ένας άνθρωπος που έπεσε στο νερό εκείνη τη στιγμή.
Ήταν ολόκληρη η κοινωνία μας που ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ.
Γιατί κάθε φορά που δεν αντιδρούμε, κάθε φορά που γελάμε με τη δυστυχία, κάθε φορά που κοιτάμε αλλού όταν πρέπει να πάρουμε θέση, γινόμαστε κι εμείς αυτός ο νεαρός.
Συμμετέχουμε. Ενεργά. Είτε με την ΠΡΑΞΗ, είτε με τη ΣΙΩΠΗ.
Αυτό δεν είναι ένα περιστατικό. Είναι ένας καθρέφτης.
Και εαν δεν μας σοκάρει μέχρι το μεδούλι, τότε έχουμε τελειώσει ως άνθρωποι.”
notia team
Ο συγγραφέας δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το βιογραφικό του.
Δείτε όλα τα άρθρα από notia team