Τσιμέντο, ατσάλι, άσφαλτος και ηχορύπανση – Τείχη στη νότια ακτή της Αθήνας




*Του Νίκου Γαρδίκη

«Ανάπλαση», «ανάπτυξη», «Ριβιέρα», «ανταποδοτικότητα», «τουριστικό προϊόν», «μπίζνες» και τόσα άλλα ακούμε καθημερινά στη νότια ακτή της Αθήνας. Μεγαθήρια υψώνονται στη πιο κοντινή παραλία της Αθήνας. Τσιμέντο, ατσάλι, άσφαλτος, ηχορύπανση κι απροσπέλαστοι δρόμοι. Εκεί που ο λαός της Αττικής έπρεπε να μπορεί να έχει ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση για περίπατο, αναψυχή, θαλάσσια μπάνια, χτίζονται τείχη. Ο λαός έχει την ευκαιρία να τους χαλάσει τα σχέδια στις Ευρωεκλογές ψηφίζοντας ΚΚΕ. Τα σχέδιά τους έχουν ένα νήμα που τα ενώνει, τα κέρδη των λίγων. Στο βωμό αυτό θυσιάζουν κάθε ανάγκη του λαού.

Όλες οι κυβερνήσεις εφάρμοσαν από το 2012 τον “Νέο Οικοδομικό Κανονισμό” (ΝΟΚ) που μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση της γης και αυξάνει τους συντελεστές δόμησης με γνώμονα το κέρδος του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Και τώρα προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν στην κάλπικη διαμάχη μεταξύ της ηγεσίας του ΤΕΕ που στηρίζει τα συμφέροντα των ομίλων και κάποιων δημάρχων που αφήνουν στο απυρόβλητο τον ΝΟΚ, αποδέχονται ως «τοπόσημα» τους ουρανοξύστες και τις βίλες του τουρισμού πολυτελείας και ζητούν να ανασταλεί η οικοδομική δραστηριότητα.

Σ αυτό ακριβώς το πλαίσιο ξεκινάνε και τα έργα για το «μουσείο των εφοπλιστών» στο παλιό Τροκαντερό. Οι χρήσεις άλλαξαν και προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των επενδυτών – «ευεργετών». Η Κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε την ένοχη σιωπή της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ. Το ίδιο πέτυχε και στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης. Η δημοτική αρχή παρέδωσε με υπερβάλλοντα ζήλο ότι χώρο ανήκε μέχρι χθες στους Φαληριώτες, στο Πολεμικό Ναυτικό για τη σύμπραξη με τους εφοπλιστές. Το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, με την υπογραφή τότε Χαρδαλιά Υπουργού Άμυνας, παραχώρησε τα πλοία μουσεία (Τριήρη, Αβέρωφ, Υποβρύχιο, Θαλής) τον αιγιαλό, μέχρι και 1000 μέτρα θάλασσα!!!



Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

  • μέγιστη δόμηση 12.000τμ
  • μέγιστη κάλυψη 7.700τμ
  • μέγιστο ύψος βοηθητικών εγκαταστάσεων 22μ
  • δόμηση εντός αιγιαλού και παραλίας 400τμ
  • διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου 4,5μ από τη στάθμη του διαμορφωμένου εδάφους
  • εμπορικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών 1.500τμ

Μέχρι κι ο εκπρόσωπος του ομίλου Λάτση, που διαχειρίζεται την διπλανή μαρίνα, εξεπλάγη με την κυνικότητα δημοτικής αρχής και βουλευτών της ΝΔ. Θύμισε ότι όταν παραχωρούνταν η Μαρίνα Τροκαντερό το 2002 (σήμερα Lamda Marina Floisvos) του κάνανε «νούμερα» για το μισό ύψος κτιρίων!!!

Το μεγαθήριο των 12000τμ και 22μ ύψους, που το βάφτισαν Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «Οδυσσέας και οι Έλληνες», θα χτιστεί δίπλα από τα τεράστια κτίρια της Λυρικής, της Βιβλιοθήκης, του TaeKwonDo και τις εγκαταστάσεις της Μαρίνας Φλοίσβου. Θα χωρέσει εκπαιδευτήρια, εργαστήρια, εγκαταστάσεις ερευνητικών δραστηριοτήτων, γραφεία, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κτίρια, γήπεδα, υπόγεια πάρκινγκ, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας…

Μ’ άλλα λόγια ο λαός του Παλαιού Φαλήρου και συνολικά της Αττικής εξωθείται από την ακτή του. Στη ζυγαριά κέρδη μεγαλοεπιχειρηματιών ή ανάγκες του λαού, η πλάστιγγα έγειρε. Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, μιας ακτογραμμής σημαντικής έκτασης μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, παραδίδεται σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να μείνει το παραλιακό μέτωπο ανοιχτό για όλο τον λαό, με υποδομές από το κράτος για λαϊκό αθλητισμό και πολιτιστικές δραστηριότητες. Για δωρεάν πρόσβαση του λαού της Αττικής σε αυτό.

Η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της Αττικής από το να γίνουν βορά στο μεγάλο κεφάλαιο, η διεκδίκηση χώρων και υποδομών που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες πρέπει να γίνει υπόθεση, κομμάτι της πάλης του λαϊκού κινήματος, των μαζικών φορέων σε συνοικίες της Αθήνας, καθώς και κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη. Να καταδικαστούν τα κόμματα που μπαζώνουν και τσιμεντώνουν τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων. Στις 9 Ιούνη πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.

*Νίκος Γαρδίκης, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Παλαιού Φαλήρου

Ποιο είναι το «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης» στον Φλοίσβο – Το «κτήριο του Οδυσσέα» και το… Υποβρύχιο

Διαβάστε Επίσης

�χόλια στο “Τσιμέντο, ατσάλι, άσφαλτος και ηχορύπανση – Τείχη στη νότια ακτή της Αθήνας

  • 25/04/2024 at 9:13 πμ
    Permalink

    Δυστυχώς είμαστε άξιοι της τύχης μας,το Νιάρχος είναι τραγικό κατασκεύασμα σε όλες του τις εκφάνσεις,ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο κακό κάνουν τα κατασκευαστικα συμφέροντα στο φυσικό περιβάλλον, η Ριβιέρα θα στερήσει πολλά από τον άνθρωπο που θέλει να μη χάνει τον φυσικό ορίζοντα,δυστυχώς δεν θα αποδοθεί ποτέ δικαιοσυνη,όμως κάτι πρέπει να γίνει!!!

    Απαντήστε
    • 25/04/2024 at 4:10 μμ
      Permalink

      Το “μεγαλόπνοο σχέδιο” της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης η ” Αθηναϊκή Ριβιέρα” δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πολυτελής τσιμεντοποίηση όλης της παραλιακής γραμμής, που έχει ξεπουληθεί από τους αήθεις αχόρταγους σε σκοτεινού τύπου συμφέροντα!
      Η κακή αρχή έγινε με το ΚΠΣΝ και η καταστροφή συνεχίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της και τον αποκλεισμό των ” μπανάλ” δήμων από την θαλάσσια περιοχή!
      Περαστικά μας!

      Απαντήστε
    • 27/04/2024 at 6:58 μμ
      Permalink

      ta logia sou makria apo to niarxos, to mono sovaro oikodomima sta notia proastia.

      Απαντήστε
  • 27/04/2024 at 7:00 μμ
    Permalink

    to kke exei xexasei oti o koumounismos pethane kai i sovietiki enosi teliose. Ante paidakia mou na pexete me tois koukles sas kai afiste mas na kivernisoume to bourdelo….

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.