Ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου-Ταύρου κατά των ρυθμίσεων του Ν.Ο.Κ.




Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου της 18ης Απριλίου 2024, συζητήθηκε το θέμα των ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ.).

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος στηλιτεύει τις αρνητικές συνέπειες που φέρει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμόςμε την αύξηση της δόμησης και του ύψους των κτιρίων που επιφέρουν τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, τη δραματική μείωση του ηλιασμού και αερισμού, την κυκλοφοριακή ασφυξία, την υπερβάλλουσα ρύπανση με την παραβίαση του πολεοδομικού κεκτημένου και την αλλοίωση της πολεοδομικής μορφής και της φυσιογνωμίας της περιοχής, συντελώντας στην υποβάθμιση των όρων διαβίωσης των πολιτών μας. Μετά την εισήγηση του Δημάρχου, το Δημοτικό Συμβούλιο  αποφάσισε ομόφωνα (με αποχή των Δημοτικών Συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης») και ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου-Ταύρου:

1. Θεωρεί ότι η πολιτεία μετά και την απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ πρέπει να αναβάλλει την έκδοση οικοδομικών αδειών για εκείνες τις οικοδομές που κάνουν χρήση των επίμαχων άρθρων, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της ολομέλειας του Στ.Ε.



2. Απαιτεί την αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων του Ν.Ο.Κ που δίνουν μεγαλύτερα ύψη στα κτίρια, σε αντίθεση με τα καθορισμένα ύψη σε κάθε Δήμο.

3. Θεωρεί επιεικώς απαράδεκτες τις δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ που αμφισβητούν ευθέως τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Α΄βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των αποφάσεων των δικαστηρίων. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές και ελεύθερες επιλογές των τοπικών κοινωνιών και αμφισβητείται η λειτουργία των θεσμών της Αστικής Δημοκρατίας.

4. Θεωρεί ότι το Τ.Ε.Ε και η πλειοψηφία των Ελλήνων μηχανικών έχουν διαχρονικά διαδραματίσει σπουδαίο και πρωτεύοντα ρόλο στη δημοκρατία, στην ανάπτυξη της χώρας, στην επιστήμη, στην εκπαίδευση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στους κοινωνικούς αγώνες και τους καλούμε να συνεχίσουν να προστατεύουν το περιβάλλον της χώρας μας και την κοινωνία της.

5. Απαιτούμε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, οι αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών και όποιες αλλαγές στο πολεοδομικό καθεστώς να είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας που προβλέπεται (Μελέτη, Αποφάσεις Δ.Σ, διαβούλευση, ΜΠΕ) όπως και η τήρηση του Συντάγματος. (Στην περίπτωση του Δήμου μας έχει ανατεθεί ήδη μετά από διαγωνισμό που διενήργησε το Τ.Ε.Ε η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου).

6. Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να γίνεται με μέτρα και πρακτικές που ουσιαστικά δίνουν ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη σε μικρή μερίδα κατασκευαστών ή ιδιοκτητών.

7. Διερωτόμαστε γιατί αυτή η σκληρή επίθεση στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν υπήρχε σιωπή ή χλιαρή αντίδραση σε θέματα όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η καταστροφή των δασών, η ασφάλεια των μεταφορών και ουσιαστικά η απαγόρευση λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων από Δήμους και άλλα πολλά.

8. Μας προκαλεί εύλογα ερωτηματικά γιατί δεν υπήρξε καμία αντίδραση για περιοχές που εξαιρέθηκαν από τις ρυθμίσεις του Ν.Ο.Κ.

9. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε, με πρόσχημα την περιβαλλοντική κρίση και αξιοποιώντας τα προβλήματα της “λαϊκής οικογένειας” προσχηματικά, την εφαρμογή μέτρων που οδήγησαν δεκαετίες τώρα στη σημερινή απαράδεκτη περιβαλλοντικά κατάσταση των ελληνικών πόλεων την οποία και συνεχίζουν.

10. Ζητάμε να δοθεί  άμεση προτεραιότητα από την πολιτεία για τη σεισμική θωράκιση και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με γενναία προγράμματα χρηματοδοτήσεων.

11. Ζητάμε την ανάπτυξη προγραμμάτων Κοινωνικής Κατοικίας όπως και στέγης για τους σπουδαστές.

12. Ζητάμε τη χρηματοδότηση για την εξασφάλιση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και η δημιουργία χώρων πρασίνου που ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

13. Ζητάμε τη συνέχιση του ελέγχου των αυθαιρεσιών στις πολεοδομίες, και τη στελέχωση αυτών και σίγουρα παράλληλη λειτουργία των ελεγκτών δόμησης.

14. Καλούμε τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής και τις παρατάξεις του ΤΕΕ να λάβουν θέση για το σημαντικό αυτό ζήτημα. Μας προξενεί κατάπληξη η σιωπή τους.

15. Ο Δήμος μας με τις υπηρεσίες του ελέγχει και προβαίνει σε κάθε νόμιμη ενέργεια που προστατεύει το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

16. Ο Δήμος μας θα προσφεύγει στα αρμόδια δικαστήρια κατά της έκδοσης κάθε αδείας που κάνει χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού είτε αυτή γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της Πολεοδομίας του Δήμου.

17. Το παρόν να σταλεί στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Βουλευτές Νοτίου Τομέα, στις παρατάξεις του ΤΕΕ, στην ΚΕΔΕ, στην ΠΕΔΑ και στα ΜΜΕ.

Ήδη το ψήφισμα έχει σταλεί προς όλους τους αποδέκτες στους οποίους απευθύνεται.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε: «Με τις διατάξεις του Ν.Ο.Κ. αμφισβητείται η αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές της. Ζητάμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον μας και να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία πόλη που δε θα «ασφυκτιά», αλλά θα μπορεί να μας παρέχει το δικαίωμα στην ποιότητα της ζωής μας».     

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.