Ρεπορτάζ της Καθημερινής: Πώς η χρυσή βίζα μετέτρεψε τον Άλιμο σε China Town




(Δημήτρης Ρηγόπουλοςkathimerini.gr) Eίναι ένα βροχερό απόγευμα για την Αττική και η οδός Θουκυδίδου, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος του Αλίμου, δεν έχει την «κανονική» της κίνηση. Οι λιγοστοί θαμώνες των καφέ είναι εξοβελισμένοι στα ενδότερα, εκτός από ελάχιστους θαρραλέους που έχουν βρει καταφύγιο κάτω από βαριές τέντες, δίπλα σε πληθωρικές σόμπες.

Ωστόσο, ο διαπεραστικός βόμβος μιας τηλεοπτικής αναμετάδοσης σε μια ακατάληπτη γλώσσα μού τραβάει την προσοχή: μια γυναίκα ασιατικής καταγωγής είναι παντελώς απορροφημένη στο κινητό της τηλέφωνο, αγνοώντας, προφανώς, τις ηχητικές δυνατότητες της συσκευής της σε συνθήκες αστικής ερήμωσης.

Υποθέτω ότι είναι μέλος της μικρής κινεζικής παροικίας του Αλίμου, που γέννησε η θριαμβευτική απήχηση του ελληνικού προγράμματος της «χρυσής βίζας» τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στα νότια προάστια, και φαίνεται ότι δεν έχω πέσει έξω. Η Βικτόρια Γουάνγκ δεν δείχνει καθόλου ενοχλημένη για τον απρόσκλητο εισβολέα στο τραπέζι της που είναι γεμάτος απορίες. Το αντίθετο: με προσκαλεί να καθίσω μαζί της. Με σπαστά ελληνικά αναζητάει τον σερβιτόρο. «Πα-ρα-κα-λώ, πα-ρα-κα-λώ».

«Δεν είχαμε δει τέτοιες τιμές»
Την ύπαρξη της κινεζικής «παροικίας» μου είχε επιβεβαιώσει το ίδιο πρωί ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης: «Η παρουσία των Κινέζων είναι πια εμφανής τόσο στην καθημερινότητα της πόλης όσο και στις δημοτικές μας υπηρεσίες». Χωρίς να συσχετίζει ευθέως τη δημοφιλία του προαστίου του ανάμεσα στους κατόχους της «χρυσής βίζας» με την εκτόξευση των τιμών των ακινήτων δεν μπορεί να μην επισημάνει ένα φαινόμενο που αρχίζει και λαμβάνει εξωπραγματικές διαστάσεις: «Βλέπουμε πια στον Άλιμο τιμές που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ, δηλαδή οκτώ με δέκα χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για διαμερίσματα σε νεόδμητα συγκροτήματα». Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Άλιμος.



Σε όλα τα υπόλοιπα νότια αλλά και στα βόρεια προάστια, οπωσδήποτε στο κέντρο της Αθήνας, το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» μαζί με τη βραχυχρόνια μίσθωση στοχοποιήθηκαν ευθέως για τη μεταπανδημική έκρηξη της αγοράς. Φήμες, όπως για εκείνον τον (υπαρκτό ή ανύπαρκτο) Κινέζο επενδυτή που φερόταν ότι αγόρασε εν έτει 2017 εκατό διαμερίσματα στα Εξάρχεια, φούντωναν τη συλλογική φαντασία και αγανάκτηση. Οι Αθηναίοι έβλεπαν άγνωστους, μέχρι τότε, «παίκτες» του εγχώριου real estate να κάνουν παιχνίδι ερήμην τους. Και οι τιμές να σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι γεύσεις και τα αρώματα των μεσογειακών φρούτων και λαχανικών συγκαταλέγονται στις πιο δυνατές «ελληνικές» εμπειρίες των μετοίκων από την Κίνα, που χτίζουν στον Αλιμο νέα ζωή και συνήθειες. [ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ]

Από το κτηματομεσιτικό γραφείο «Ideal» που έχει έδρα στον Αλιμο μας λένε ότι από τον Ιούνιο του 2023, όταν η κυβέρνηση διπλασίασε το αντίτιμο της απόκτησης της «χρυσής βίζας» για σχεδόν τα τρία τέταρτα της Αττικής (από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ), συμπεριλαμβανομένων και των νοτίων προαστίων, η ζήτηση για τον Αλιμο από τους Κινέζους επενδυτές «έκοψε απότομα». Δείτε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο: kathimerini.gr

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Ρεπορτάζ της Καθημερινής: Πώς η χρυσή βίζα μετέτρεψε τον Άλιμο σε China Town

  • 04/03/2024 at 11:22 μμ
    Permalink

    Ο Πειραιάς κινεί σήμερα την αγορά του REAL ESTATE όσο υπάρχει η Χρυσή Βίζα η οποία θα τερματίσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024. Οι Κινέζοι έκοψαν με την αύξηση της βίζας στα 500κ ευρώ τις αγορές στα Νότια προάστια, δεν υπάρχουν αγοραστές σε τέτοια ποσά, η αγορά κινήθηκε με Αιγύπτιους, Λιβανέζους για ένα μικρό διάστημα και η αγορά προχωρά με πτωτική τάση. Όσοι προχώρησαν σε αντιπαροχές ή αγορές γης και ξεκινούν τους επόμενους μήνες θα πέσουν σε μεγάλες φουρτούνες και θα ξεχάσουν τις αστρονομικές τιμές ! υπάρχουν BUDGET από γνωστούς εργολάβους με τεράστια αποθεματικά και μέτρητο λόγω και της Νομοθεσίας που ευνοεί τους κατασευαστές και δίνει το μαύρο χρήμα αλλά πιο τυχεροί όσοι πούλησαν το 2022/2023 παλαιά ακίνητα σε υψηλές τιμές και τα αντικατέστησαν με νεόδμητα. Οι Κινέζοι δεν τα πλησίασαν ούτε οι αλλοδαποί και κινήθηκε η αγορά των νεόδμητων κατά 95 τοις εκατό με Έλληνες ή ντόπιους ανά περιοχή αγοραστές. Στην Γερμανία το Real estate μπήκε σε κρίση και έπεται συνέχεια… ο τερματισμός της Χρυσής βίζας θα δώσει τέλος στις αστρονομικές τιμές διότι δεν θα υπάρχει η πώληση με το συμπλήρωμα για την αγορά που έδωσε κεφάλαια για την αγορά των νεόδμητων.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.