Γλυφάδα: Τι είπε ο Ευθύμιος Λέκκας για σεισμούς και κλιματική κρίση




Η ανάγκη προληπτικής πολιτικής για την αντοχή στις φυσικές καταστροφές και η σημασία κατανόησης αυτών των κινδύνων βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ ενδιαφέρουσας διάλεξης του Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, με την οποία άνοιξε τη Δευτέρα (4/3) η αυλαία του εαρινού εξαμήνου στο ΔΕΑΠ Γλυφάδας.

Ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, ΕΚΠΑ, τόνισε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των φυσικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια και έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται αρκετές δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

«Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι το 2040 θα βιώναμε την κλιματική κρίση, όμως τη βιώνουμε πιο πριν, έχουμε ήδη σωρεία καταστροφικών γεγονότων, τα οποία χωρίζονται σε γεωδυναμικά όπως σεισμοί, τσουνάμι και ηφαίστεια και υδρομετεωρολογικά όπως ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες. Αυτές οι δύο κατηγορίες συμπλέκονται μεταξύ τους και καταστρέφουν περιοχές» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Για τον ίδιο η κλιματική κρίση είναι κάτι πολύπλοκο. Όπου εμφανίζονται καταστροφικά γεγονότα και φυσικά φαινόμενα συνδέονται και με τις ανθρωπιστικές κρίσεις, καθώς αυτά μπορούν να επιφέρουν και άλλες κρίσεις, όπως π.χ. η μετανάστευση. Συμπλήρωσε, δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι το 2030 θα υπάρχουν 400 εκατ. μετανάστες μέχρι το 2030 σε όλο τον κόσμο, λόγω και των φυσικών καταστροφών.



Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, η διαχείριση των κρίσεων προϋποθέτει πρόληψη και ετοιμότητα, ακολούθως έγκαιρη επέμβαση και έρχεται στο τέλος η ανάκαμψη, με τον ίδιο να προσθέτει ότι οι καταστροφές στη Θεσσαλία ήταν ίσως οι μεγαλύτερες που συνέβησαν στη σύγχρονη Ελλάδα.

«Είναι εξαιρετική τιμή να υπάρχουν τόσο σημαντικές διαλέξεις στο πρόγραμμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της πόλης μας. Ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ τους διακεκριμένους Καθηγητές που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στο εγχείρημα αυτό. Συγχαρητήρια σε όλους εσάς για την επιλογή σας να επενδύετε δημιουργικά τον χρόνο σας, ενισχύοντας τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σας, διευρύνοντας τις γνώσεις σας και τους ορίζοντές σας», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.Υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι για τη λειτουργία του ΔΕΑΠ έχουν οριστεί κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος η Αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Βαμβακερού και ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ορέστης Τσάγκλας. Στη συντονιστική επιτροπή μετέχουν επίσης οι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπαιδευτικοί Δήμητρα Μόσχου και Όλγα Δοξοπούλου. Τη χθεσινή διάλεξη παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας, Τομεάρχης Εμπορίου και Καταναλωτή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Λεβετσοβίτης.

Τα μαθήματα – διαλέξεις πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” (Γ. Γεννηματά και Ανατ. Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα) συνήθως Δευτέρες, εκτός εξαιρέσεων οι οποίες αναγράφονται στο πρόγραμμα. Η διάρκειά τους είναι μιάμισης ώρας, από τις 7 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ. Το εαρινό εξάμηνο θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και περιλαμβάνει συνολικά 10 διαλέξεις (μαζί με τη χθεσινή). Με τη λήξη του εξαμήνου χορηγούνται στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης, τις οποίες μπορούν να εντάξουν στο βιογραφικό τους.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και να κάνετε την εγγραφή σας πατήστε εδώ: https://glyfada.gr/index.php/home/page/deappage

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.