Άσκηση “ΑΙΝΕΙΑΣ 2024”: Φωτιά στο Καβούρι και εκκένωση δια θαλάσσης




Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερα θερμά σχόλια από το σύνολο των συμμετεχόντων, ολοκληρώθηκε η τακτική άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς με την ονομασία, ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 – Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, που διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η άσκηση πεδίου καταστολής δασικής πυρκαγιάς και διαχείρισης των επιπτώσεων αυτής, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στη παραλία του Μεγάλου Καβουρίου, προσομοίωσε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σενάριο. Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε πυρκαγιά εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σε τρία σημεία της πόλης με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, και όλα αυτά σε συνθήκες μεγάλης συγκέντρωσης κόσμου στη πόλη. Στην άσκηση συμμετείχαν 11 επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς με περίπου 30 οχήματα, σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ασθενοφόρα, τα ειδικά διαμορφωμένα οχήματα του στόλου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με την πολύτιμη συνδρομή του συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Σ.μ.Ε.Α.) που επιχειρεί στο Δήμο.

Η ολοκλήρωση της άσκησης, περιελάμβανε και την εκκένωση πληθυσμού δια θαλάσσης από τη παραλία του Καβουρίου.

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, επιβεβαίωσε τα γρήγορα αντανακλαστικά του και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που τον διακρίνει τόσο στα μόνιμα στελέχη του, όσο και στη συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες της πόλης, που συνέβαλε στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, τα οποία αν συνέβαιναν σε πραγματικές συνθήκες, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και τις πολύτιμες δασικές εκτάσεις της πόλης.



Κατά την ομιλία του στο κλείσιμο της άσκησης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εξήρε την άρτια διοργάνωση και τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της άσκησης στο σκέλος της προετοιμασίας, καθώς και στη σημαντική εμπειρία που έχει αποκομίσει ο Δήμος από περιστατικά του παρελθόντος. Παράλληλα, συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της άσκησης και ευχήθηκε να έχουμε φέτος μία ομαλή αντιπυρική περίοδο.

«Έχουμε δώσει ιδιαίτερο βάρος για να εξοπλίσουμε την Πολιτική Προστασία με το μέγιστο των δυνατοτήτων και όλη την τεχνολογία αιχμής. Σήμερα είδαμε σε πλήρη οργάνωση το σύνολο των δυνάμεων της πολιτικής προστασίας. Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι είναι αταλάντευτη η θέση μας να ενισχύουμε συνεχώς και να εφοδιάσουμε τον δημοτικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό, οχήματα και τεχνολογία αιχμής για να μπορέσει να επιτελέσει επιτυχώς τον ρόλο του, να προστατεύσει το πράσινο της πόλης μας και τους ανθρώπους της.»

Στη τακτική άσκηση παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, ο Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς στο ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγός ε.α., Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σουρμελής, ο εκπρόσωπος του Αργηχού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, ο Διευθυντής ΑΣΔΥΣ/ΔΥΠ, Ταξίαρχος Γεώργιος Μακρής, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναυάρχου Ελευθέριου Κατάρα, Πλοίαρχος Ιωάννης Τσιπλακίδης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη, Σμήναρχος Αλέξανδρος Τσουκαλάς, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, αντιναυάρχου Γιώργου Αλεξανδράκη, ο πλοίαρχος Ιώαννης Σταθούρος, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κα. Βασιλική Καβαλλάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, κ. Λεωνίδας Μανωλάκος, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής, Υποστράτηγος Αθανάσιος Χατζόπουλος, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής, Αρχιπύραρχος Χρήστος Σημιακάκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Αρχιπύραρχος Βασίλειος Ζαφείρης, ο Διοικητής του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Νοτιοανατολικής Αττικής, Αστυνόμος Α’ Βρατσίστας Λάμπρος, ο Διοικητής του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, Aντιπύραρχος Σωτήριος Κακλέας, η Λιμενάρχης Σαρωνικού Πλωτάρχης Λ.Σ., Αννα Σαρλή, ο Διοικητής της 128 ΣΕΤΗ, Αντισμήναρχος Τριαντάφυλλος Δασούλας, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αυγερινός Αντώνιος, ο Δασάρχης Πειραιά, κ. Σωτήρης Καρπούζας, ο Διοικητής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, κ. Χρήστος Τσίτουρας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.