Nέα Σμύρνη: “Έφυγε” η Δήμητρα Ζαπονίδου, θρυλική μορφή του γυναικείου μπάσκετ




Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στην οικογένεια του Πανιωνίου, ο θάνατος της Δήμητρα Ζαπονίδου. Ήταν αρχηγός της πρώτης Εθνικής Γυναικών και μέλος της αήττητης πρωταθλήτριας ομάδας της Νέας Σμύρνης το 1951.

Όσο της επέτρεπε η κατάσταση της υγείας της, ήταν κοντά στην ομάδα του Πανιωνίου και γενικότερα ενημερωνόταν για όλες τις εξελίξεις. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλλιθέα, αλλά από μικρή ηλικία η Ζαπονίδου ασχολήθηκε με το γυναικείο μπάσκετ. Επειδή ο Έσπερος Καλλιθέας δεν είχε αντίστοιχο τμήμα, πήγε στον Πανιώνιο και ήταν μέλος της ομάδας του πρωταθλήματος του 1951.

Την Άνοιξη του 2022 επισκέφθηκε τελευταία φορά το γήπεδο του Πανιωνίου όπου συνάντησε τον Φάνη Χριστοδούλου

Σε εκείνο το πρωτάθλημα μετείχαν έξι σύλλογοι και η ομάδα της Νέας Σμύρνης κατέκτησε το τρόπαιο. Στη συνέχεια πήγε στους Αμπελόκηπους όπου συνέχισε να γράφει ιστορία μέσα από τις διακρίσεις για να ακολουθήσει η Εθνική ομάδα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έγινε αρχηγός της γαλανόλευκης και ήταν η πρώτη γυναίκα που το κατάφερε στη χώρα μας, ενώ από τότε την συνόδευε το παρατσούκλι “Μήτσος”.

Ήταν Απρίλιος του 1958 όταν η Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών έδινε τον πρώτο της αγώνα. Στο γήπεδο του Πανελληνίου η Ελλάδα φιλοξένησε την Εθνική Λιβάνου με αρχηγό την Δήμητρα Ζαπονίδου η οποία σημείωσε 14 πόντους. Πηγή: ertnews.gr



Ερασιτέχνης Πανιώνιος ΓΣΣ – Ανακοίνωση

«Έφυγε» ο «Μήτσος», όπως άρεσε στην ίδια να την αποκαλούν στα παρκέ. Πίσω της άφησε μία σπουδαία κληρονομιά στο ελληνικό μπάσκετ, ως αθλήτρια του Συλλόγου μας, αλλά και ως αρχηγός της πρώτης Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γυναικών στη χώρα μας.
Οι παλαιότεροι είχαν την τύχη να θαυμάσουν το ταλέντο της με τις καταπληκτικές εμφανίσεις της στον Πανιώνιο, μέσα από τις οποίες καθιερώθηκε στο άθλημα και έγινε ένα από τα σύμβολα του γυναικείου αθλητισμού.
Οι νεότεροι της εξέδρας μας είχαν την ευκαιρία να τη γνωρίσουν και να μάθουν περισσότερα για εκείνη μέσα από την υποδοχή που της είχαν επιφυλάξει τα μέλη της Κίνησης «Ορφέας» και οι Πάνθηρες το 2021, όταν επέστρεψε στο Στάδιό μας κατόπιν πρόσκλησης για να τιμηθεί για την προσφορά της στον Σύλλογο.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά της.
Είμαστε υπερήφανοι που υπήρξε μέλος του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης, θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και ο πρόεδρος Ευάγγελος Λιόλιος, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της Δήμητρας Ζαπονίδου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Η Δήμητρα Ζαπονίδου υπήρξε μια πρωτοπόρος αθλήτρια για την εποχή της, η οποία αγάπησε και υπηρέτησε το μπάσκετ Γυναικών στα «ασπρόμαυρα» χρόνια της δεκαετίας του ΄50. Δεινή σκόρερ και μαχήτρια, αγωνίστηκε τα πρώτα χρόνια στον Πανιώνιο και αργότερα στους Αμπελόκηπους Αθήνας, ενώ υπήρξε η πρώτη αρχηγός της νεοσύστατης τότε Εθνικής Γυναικών.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει».

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚΚ:

«Η πρώτη αρχηγός της εθνικής μας ομάδας, δεν είναι πια μαζί μας και το ελληνικό μπάσκετ έγινε πιο «φτωχό». Θα θυμόμαστε με αγάπη τα τρυφερά της λόγια για το μπάσκετ και τη ζωή και θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τις σελίδες της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ με πρωταγωνίστρια την ίδια…».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.