ΣΥΡΙΖΑ και μεταναστευτικό: Δέκα χρόνια μετά σα να μην πέρασε μια μέρα (άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη)




Ξημερώματα της Τετάρτης, 10 Ιανουαρίου, στη Λέσβο, δύο μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε άλλο ένα τραγικό ναυάγιο, αποτέλεσμα της εγκληματικής δράσης των διακινητών, που δεν δίστασαν να φορτώσουν τα θύματά τους σε μια βάρκα, με μεγάλη κακοκαιρία και 9 μποφόρ. Το Ελληνικό Λιμενικό έσωσε 34 ανθρώπους. Οι διασώστες «ανθρωπιστές» ήταν άφαντοι. Όπως και οι «ανθρωπιστές του πληκτρολογίου». Όπως και οι ΜΚΟ. Αυτοί, φαίνεται, εκφράζουν τα φιλάνθρωπα αισθήματά τους όταν η θάλασσα είναι λάδι. Άφαντος ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Αλλά μια μέρα νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταστήσει πολύ φανερή την παρουσία του, με μια απίστευτη ανακοίνωση. Ενοχλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, δυο μέρες νωρίτερα, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, δεν έθεσε το ζήτημα της τραγωδίας της Πύλου. Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να κατηγορούν τη χώρα μας για ένα ναυάγιο υπερφορτωμένου πλοίου εκτός των χωρικών μας υδάτων. Αλλά ένα ελληνικό κόμμα τους εγκαλεί που… δεν κατηγορούν την Ελλάδα! Και να σκεφθεί κανείς ότι μόλις πριν από επτά χρόνια η χώρα ολόκληρη βούλιαζε στο απόλυτο χάος!

Με ανακοίνωσή του, λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα «ωραία λόγια» που αντάλλαξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ίλβα Γιόχανσον, που όπως ανέφεραν, «καλύπτουν την σκληρή πραγματικότητα για την ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου και για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στο Αιγαίο».

Όπως συγκεκριμένα ανέφεραν, «τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική ηγεσία φαίνεται να θεωρούν αποδεκτό, 600 άνθρωποι να πνίγονται εντός της περιοχής έρευνας και διάσωσης ενός κράτους-μέλους στην οποία βρίσκονταν για 13 ώρες και έξι μήνες μετά, ούτε ευθύνες να έχουν αποδοθεί, ούτε συμπεράσματα να αναζητούνται για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία»!



Τα ίδια έλεγαν και το 2014

Επανερχόμενοι δηλαδή στα περί «εγκλήματος», επιστρέφουν συνεχώς στον τόπο του δικού τους εγκλήματος. Σα να μην πέρασε μια μέρα από την ολέθρια περίοδο 2015-2019, σα να μην πέρασε μια μέρα από τις 22 Ιουλίου 2014, όταν την χώρα μας είχε επισκεφθεί η προκάτοχος της κυρίας Γιόχανσον Σεσίλια Μάλστρομ.

Πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, μετά από μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, με τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται δραματικά, με τρεις πολέμους στην περιοχή μας, με 114 εκ. εν δυνάμει πρόσφυγες και μετανάστες που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να λέει ό,τι έλεγε το 2014.

Έλεγαν τότε (τον Ιούλιο του 2014): 

«Η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται και πλειοδοτεί σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ευρώπης- Φρούριο που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη πριν από την κρίση. Παρά τα πολύνεκρα ναυάγια σε Πάλαιρο, Φαρμακονήσι και Σάμο, που έχουν μετατρέψει τις ελληνικές θάλασσες σε πλωτά φέρετρα προσφύγων και μεταναστών και παρά την κατακραυγή για την ωμή βία σε βάρος προσφύγων στον Έβρο, συνεχίζονται οι παράνομες αποτροπές και επαναπροωθήσεις στα σύνορα της χώρας, σύμφωνα με αλλεπάλληλες εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της (FRONTEX).

»Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις διεθνών οργανισμών και το σκηνικό ανθρωπιστικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί από το καλοκαίρι του 2012 τόσο στην Αττική όσο και στα νησιά, που αποτελούν σημεία διέλευσης, συνεχίζεται η παράνομη κράτηση αλλοδαπών σε κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα, και πέραν πλέον των 18 μηνών, σε αντίθεση με όσα ορίζουν το Σύνταγμα και η σχετική κοινοτική νομοθεσία. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι αρμόδιες αρχές παρανομούν, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούν και δεν εκτελούν τις δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν αυτή την παράταση κράτησης των αλλοδαπών.

»Χρειάζεται η δημιουργία διαύλων εισόδου για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές, όπως η Συρία και το Ιράκ, η κατάργηση των κέντρων κράτησης και η αντικατάστασή τους από ανοικτά κέντρα υποδοχής με υπηρεσίες καταγραφής, διαμονής και παροχής υπηρεσιών υγείας, η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό και μια διαδικασία νομικής τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα.

»Απαιτείται η ριζική τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο- 3 και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών που εισέρχονται στα εδάφη των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτά έλεγαν το 2014. Σήμερα, το 2024 δηλαδή, επαναλαμβάνουν τα περί του ρόλου που «πρωτοβούλως πια η Ελλάδα αποδέχεται, του φύλακα που αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες – νομικές, επιχειρησιακές, φιλοξενίας – των υπόλοιπων κρατών-μελών, με σοβαρότατες συνέπειες για τα συμφέροντα και τις αξίες της χώρας».

Και εκφράζουν την διαφωνία τους για την πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο, καθώς δεν υπήρξε πρόβλεψη να στηριχθούν νόμιμες και ασφαλείς οδοί μετανάστευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίζει να αγωνίζεται για μια ευρωπαϊκή πολιτική, που θα κατανέμει με δίκαιο και αλληλέγγυο τρόπο μεταξύ των κρατών».

Με λίγα λόγια, επαναλαμβάνουν το 2024 όσα έλεγαν το 2014! Σα να μην πέρασε μια μέρα!

Τους διαψεύδουν τα στοιχεία τους

Βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 2024. Ποια ήταν η κατάσταση τον Ιανουάριο του 2016; Τι είχε μόλις προηγηθεί; Τα ακόλουθα: 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του 2015 ως τις 21 Δεκεμβρίου 2015 στη χώρα είχαν περάσει 804.465 μετανάστες – για την ακρίβεια τόσους είχαν καταφέρει να μετρήσουν μέσα στο γενικό χάος. Από αυτούς 457.149 προέρχονταν από την εμπόλεμη Συρία – και αυτό κατά δήλωσή τους, αφού μέσα στο χάος ακριβείς ταυτοποιήσεις δεν γίνονται. 

Άλλωστε, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, καθώς οι πρόσφυγες πολέμου λαμβάνουν άσυλο, προτιμούσαν να δηλώνουν ως χώρα προέλευσης τη Συρία.

Παρ’ όλα αυτά και σε συνθήκες χάους, το Λιμενικό προέβαινε σε ελέγχους και έτσι προέκυψε ότι δεν ήταν όλοι πρόσφυγες – όπως μας έλεγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν μάλιστα εντοπιστεί συνολικά… 77 εθνικότητες. Επρόκειτο για 347.316 άτομα που προέρχονταν από αραβικές και αφρικανικές χώρες. 

Όταν, λοιπόν, μας έλεγαν – και συνεχίζουν να λένε – πως επρόκειτο για ανθρώπους που έφευγαν από τη Συρία και επομένως τι να έκαναν αφού υπήρχε πόλεμος, απλά ξεστόμιζαν ένα ακόμη ψέμα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είχαν φθάσει 194.827 άτομα από το Αφγανιστάν, 4.332 από τη Σομαλία, 277 από τη Γκάνα, 7.229 από το Μαρόκο, 184 από τη Γκάμπια, 371 από το Σουδάν, 676 από τη Νιγηρία, 351 από τη Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου, 817 από το Καμερούν, δύο από την Κούβα, 47 από τις Κομόρες, 848 από την Ερυθραία, 208 από την Ακτή Ελεφαντοστού, πέντε από τη Μπενίν, 1.306 από την Αλγερία, 21.780 από το Πακιστάν, 350 από το Μαλί, 69 από την Αιθιοπία, 331 από την Υεμένη, 36 από τη Γουινέα, 53 από τη Σιέρα Λεόνε, 179 από την Ουγκάντα, 1.177 από το Κονγκό, 5.495 από την Παλαιστίνη, 77.475 από το Ιράκ, 27 από τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, δύο από την Ονδούρα, ένα από το Νταρφούρ, 49 από το Τόγκο, 16 από τη Ρουάντα, 21.133 από το Ιράν, 108 από τη Μπουργκίνα Φάσο, πέντε από τη Γκαμπόν, 454 από τη Σενεγάλη, 144 από την Ινδία, 173 από τη Μιανμάρ, 12 από τη Λιβερία, 162 από τη Σρι Λάνκα, 37 από τη Μαυριτανία, εννέα από τη Δημοκρατία του Νίγηρα, 205 από τη Λιβύη, 228 από το Νεπάλ, 28 από την Αϊτή, 115 από την Τυνησία, 467 από την Αίγυπτο, 3.375 από το Μπαγκλαντές, δύο από τη Δημοκρατία του Τσαντ, 15 από τη Νότια Αφρική, δύο από την Κένυα, δύο από την Κολομβία, ένα από τη Τζαμάικα, εννέα από την Αρμενία, εννέα από το Μπουρούντι, 1.829 από τον Λίβανο, 15 από το Ουζμπεκιστάν, 33 από τη Βιρμανία, 50 από το Κουβέιτ, ένα από την Αλβανία, δύο από τη Γαλλία, έξι από την Αγκόλα, 41 από την Ιορδανία, 39 από την Τουρκία, τρία από την Ουκρανία, έξι από τη Ζάμπια, επτά από το Τατζικιστάν, 15 από τη Σαουδική Αραβία, τέσσερα από τις Φιλιππίνες, τρία από το Καζακστάν, δύο από τη Ρωσία, τρία από τη Γεωργία, τέσσερα από τη Μολδαβία, έξι από το Θιβέτ, 26 από την Κίνα, τρία από το Τουρκμενιστάν και τρία από τη Δυτική Σαχάρα.

Όπως επίσης είχε ανακοινωθεί, από τους διακινητές που είχαν συλληφθεί από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, 157 ήταν υπήκοοι Τουρκίας, 140 από τη Συρία, 17 από το Ιράκ, 24 από το Αφγανιστάν, 64 από την Ουκρανία, ένας από τη Σομαλία, δύο από το Μαρόκο, εννέα από το Πακιστάν, οκτώ από την Αίγυπτο, ένας από την Αλγερία, 11 από τη Γεωργία, δύο από τη Ρωσία, τέσσερις από τη Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου, δώδεκα από την Ελλάδα, τρεις από το Αζερμπαϊτζάν, δύο από το Τουρκμενιστάν, έξι από το Ιράν, ένας από τον Λίβανο, τρεις από την Παλαιστίνη και ένας από τη Δανία. Συνολικά είχαν συλληφθεί 468 άτομα.

Οπότε προσχώρησαν στις επιχειρήσεις που… δεν ήθελαν!

Ειδικά στη Λέσβο έφθαναν 2.000 με 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες την ημέρα. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, είχαμε και το αίσχος της Ειδομένης. Και βέβαια, ο μέσος όρος των αιτημάτων παροχής ασύλου του 2015 σε σχέση με το 2014, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 45%. Επιπλέον, το ποσοστό αναγνώρισης που το 2013 ήταν 15%, το 2015 σκαρφάλωσε στο 50%.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ που φωνασκούσε «έξω ο Frontex» και διακήρυσσε την διαφωνία του με τις θαλάσσιες επιχειρήσεις επιτήρησης και αποτροπής, μας ενημέρωνε πως «σύμφωνα με ανακοίνωση του Frontex, στις 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση ταχείας επέμβασης Poseidon Rapid Intervention. Θα υπάρχουν περιπολίες με επιπλέον σκάφη της Frontex στο Αιγαίο, τα οποία θα συνδράμουν στα ελληνικά μέσα επιτήρησης με 375 μεταφραστές και ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό». 

Μετά έφεραν και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για… να το διαλύσουν καλύτερα – αφού επέμεναν πως η Συμμαχία πρέπει να… αυτοδιαλυθεί.

Η δραματική κατάσταση συνεχίστηκε και μετά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2017 στα νησιά υπήρχαν 14.485 άνθρωποι και συνολικά στη χώρα 62.326. Και στις 7 Ιουνίου 2017 ο πληθυσμός στα νησιά ήταν 13.945 και συνολικά στη χώρα 62.168.

Συμπλοκές και μαχαιρώματα

Φυσικά, οι αιματηρές συμπλοκές μεταξύ των μεταναστών ήταν καθημερινές, τα μαχαιρώματα έπαιρναν και έδιναν, οι τραυματίες ξεψυχούσαν στα νοσοκομεία, τα σοκάκια στα νησιά πλημμύριζαν με αίμα, καταλαμβάνονταν τα λιμάνια και οι σιδηροδρομικές γραμμές, οι κάτοικοι εξεγείρονταν, στη Μυτιλήνη η Πλατεία Σαπφούς τελούσε υπό διαρκή κατάληψη από μετανάστες που κατασκήνωναν εκεί – αφού προηγουμένως περνούσαν μέσα από πόλεις και χωριά τρομοκρατώντας τον κόσμο – απελπισμένοι μετανάστες σκαρφάλωναν στις κολώνες της ΔΕΗ απειλώντας να πυρποληθούν ή να κρεμαστούν από τα κασκόλ τους, υποδομές καταστρέφονταν, οι μετανάστες κατανάλωναν αλκοόλ και έβαζαν φωτιές εμποδίζοντας τους πυροσβέστες να μπουν να τις σβήσουν, τα μικρά παιδιά στοιβάζονταν σε ακατάλληλους χώρους, το φαγητό ήταν άθλιο, όταν έβρεχε οι μετανάστες διαδήλωναν ζητώντας στεγνά ρούχα, μέσα στην παγωνιά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, υποδομές καταστρέφονταν – ακόμη και τα ιατρεία – πυρπολούνταν στρέμματα ελαιώνων, οι ειδήσεις για «άγριες νύχτες» σε Λέσβο, Χίο και Σάμο ήταν καθημερινές, αστυνομικοί τραυματίζονταν και στρατιώτες δέχονταν επιθέσεις, γινόταν ευρεία χρήση χημικών, μολότοφ και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, πλάι στη Μόρια έρρεαν τα λύματα δημιουργώντας υγειονομική βόμβα.

Τα καταγεγραμμένα περιστατικά βίας εκτείνονται από τις 17 Μαρτίου 2016 ως τις 29 Ιουνίου 2019.

Αλλά όταν στην κυβέρνηση βρέθηκε η Νέα Δημοκρατία, κάθε φορά που συνέβαινε ένα ναυάγιο με νεκρούς, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε τα ψέματα, ανακοινώνοντας ότι «από τις μέρες των μεγάλων ροών, το 2015, μέχρι και σήμερα, το Λιμενικό έχει διεξάγει χιλιάδες αποστολές έρευνας, διάσωσης, επιτήρησης και περιπολίας, ειδικά σε νυχτερινές συνθήκες, χωρίς να έχει υπάρξει κανένα παρόμοιο ατύχημα»!

Μέχρι σήμερα συνεχίζουν να μιλούν για το ένα και μοναδικό δυστύχημα επί κυβέρνησης Σαμαρά (20 Ιανουαρίου 2014), επιμένοντας στις καταγγελίες περί «κυνικών εγκλημάτων»! 

Ναυάγια, νεκροί και τέσσερα «Φαρμακονήσια»

Ωστόσο, από το 2015 ως το 2019 είχαμε πάνω από σαράντα ναυάγια με πάνω από 300 νεκρούς – ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και βρέφη.

Επίσης, επί ΣΥΡΙΖΑ συνέβησαν τέσσερις τραγωδίες ακριβώς στο Φαρμακονήσι: Στις 13 Σεπτεμβρίου 2015, όταν τη ζωή τους έχασαν 34 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 βρέφη και 11 μικρά παιδιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 2015, όταν την ζωή τους έχασαν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και έξι παιδιά και ένα βρέφος. Στις 23 Δεκεμβρίου 2015, όταν τη ζωή τους έχασαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 7 παιδιά. Και στις 22 Ιανουαρίου 2016, στο Φαρμακονήσι έχασαν τη ζωή τους 6 παιδιά και 2 γυναίκες.

Επομένως, επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε τέσσερα πολύνεκρα ναυάγια στο Φαρμακονήσι.

Επιπλέον, στις 28 Οκτωβρίου 2015 συνέβη ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ανοικτά της Εφταλούς, πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο χάθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους πάνω από δέκα παιδιά ηλικίας λίγων μηνών έως 5-6 ετών. 

Με μια διαφορά: Τότε κυβερνούσαν οι «ανθρωπιστές»… (το άθρο της Σοφίας Βούλτεψη δημοσιεύτηκε στο Liberal.gr)

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.