SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι της Γαλάζιας Ακτής Δήμου Σαρωνικού: Παραλίγο να θρηνήσουμε θύματα (VIDEO)




Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στη Γαλάζια Ακτή του Δήμου Σαρωνικού όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν αυτοκίνητα και οι επιβάτες τους πρόλαβαν να βγουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και να σωθούν. Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS και ζητούν λύση στα προβλήματα για να μην κινδυνέψουν πάλι ανθρώπινες ζωές.

Ψήφισμα της Κίνησης Κατοίκων SOS Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού, το οποίο εστάλη σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με κοινοποίηση σε Περιφέρεια, Δασαρχείο, Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Κίνηση Κατοίκων SOS Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού της Γαλάζιας Ακτής»



ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ: 7+1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με την Κατεπείγουσα Επιστολή της 31ης Ιουλίου που υπογράφουν 300 κάτοικοι της Γαλάζιας Ακτής, η «Κίνηση Κατοίκων SOS Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού» απευθύναμε σε εσάς προσωπικά και στον Περιφερειάρχη Αττικής δραματική έκκληση, τεκμηριώνοντας πλήρως τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς που αντιμετωπίζουμε στον Οικισμό Γαλάζιας Ακτής λόγω του συνδυασμού πολλών παραγόντων: του ακαθάριστου Ρέματος – Ζούγκλα της περιοχής, των ακαθάριστων οικοπέδων είτε ιδιωτών είτε ιδιοκτησίας του δήμου, της άναρχης δόμησης και της κάκιστης ρυμοτομίας που δημιουργούν «παγίδα θανάτου» για τους κατοίκους μή επιτρέποντας στην πυροσβεστική να παρέμβει, και των σοβαρών ελλείψεων στο συνολικό πλαίσιο πυροπροστασίας της περιοχής και όλου του Δήμου.

Για τους λόγους αυτούς, απαιτήσαμε τις άμεσες ενέργειες Περιφέρειας και Δήμου για:

· Τον καθαρισμό του Ρέματος σε όλο το μήκος του με σεβασμό στο οικοσύστημά του (ευθύνη Περιφέρειας και Δήμου)

· Τον καθαρισμό των οικοπέδων από επικίνδυνα πεύκα, ελιές κλπ (ευθύνη του Δήμου εφόσον δεν ανταποκρίνονται οι ιδιοκτήτες)

· Τον καθαρισμό του δημόσιου (δημοτικού χώρου) από επικίνδυνα πεύκα, ελιές κλπ

· Την επικαιροποίηση, βελτίωση και εφαρμογή του συνολικού πλαισίου πυροπροστσσίας (ευθύνη της ΓΓΠΠ, της Περιφέρειας και του Δήμου)

· Τη διασφάλιση των πόρων για τις ανωτέρω ενέργειες (ευθύνη του Δήμου και των συναρμόδιων υπουργείων)

Έκτοτε, έχει παρέλθει περισσότερο από ένας μήνας, αλλά προς δυσάρεστη έκπληξη μας έως και σήμερα δεν έχουμε λάβει γνώση για καμία συγκεκριμένη ενέργεια ή απόφαση του Δήμου, που να δρομολογεί τις ενδεικνυόμενες λύσεις στα επείγοντα ζητήματα που έχουμε θέσει. Αυτή η «σιωπή» και η αδράνεια του Δήμου είναι τουλάχιστον περίεργες, καθώς από καμία πλευρά, ούτε από εσάς, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η βασιμότητα των ισχυρισμών και αιτημάτων μας. Αντίθετα στο μεσοδιάστημα, η μεγάλη επικινδυνότητα να γίνουμε το «δεύτερο Μάτι» έλαβε ευρεία δημοσιότητα από σοβαρά και έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας.

Ως Κίνηση Κατοίκων – παρά τη γενικότερη αγανάκτηση που επικρατεί ανάμεσα στους δημότες Σαρωνικού για πλείστα θέματα καθημερινότητας που είναι ευθύνη του Δήμου- έχουμε καλοπροαίρετα αποφύγει στις ανακοινώσεις μας σκληρούς χαρακτηρισμούς περί «ανίκανης» ή «αδιάφορης» δημοτικής αρχής, δίνοντας σας τον εύλογο χρόνο να ενεργήσετε και να μας απαντήσετε. Ωστόσο, όσα έχουν προηγηθεί θα πρέπει, έστω και τώρα, να σας αφυπνίσουν:

Ø Με έγγραφό της στις 1 Αυγούστου που μας κοινοποίησε, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Σαρωνικού, «εφόσον ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς» να επιληφθούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Ø Με απάντησή της στις 2 Αυγούστου, η Περιφέρεια Αττικής μας απάντησε ότι η δική της ευθύνη αφορά μόνο την κοίτη του Ρέματος (εννοώντας σαφώς ότι τα πρανή και τα επιφανειακά σκουπίδια – ξερόκλαδα είναι ευθύνη του Δήμου)

Ø Με δήλωσή σας στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI στις αρχές Αυγούστου αναφέρατε ότι θα συνεννοηθείτε άμεσα με την Περιφέρεια για να επισπεύσετε από κοινού τον καθαρισμό του Ρέματος.

Ø Με διαβεβαίωσή του προς τον εκπρόσωπο της «Κίνησης Κατοίκων SOS Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού» αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε πως υπάρχουν κονδύλια προς διάθεση σε Δήμους για μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και καθαρισμών ρεμάτων τόσο από το εν λόγω υπουργείο όσο και από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, «αρκεί να ζητηθούν».

Ø Μετά από συνάντησή σας στις 3 Αυγούστου με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κύριο Λιβάνιο παρουσία του πρώην Δημάρχου κ. Πέτρου Φιλίππου ανακοινώθηκε ότι ο Δήμος Σαρωνικού εξασφάλισε πόρους 300.000 ευρώ – και ορθώς το επιδίωξε – για την απομάκρυνση καμένων υλικών, σε συνέχεια της καταστροφικής πυρκαγιάς της 17ης Ιουλίου.

Ø Με ανακοίνωσή του στις 20 Αυγούστου ο όμορος Δήμος Λαυρεωτικής ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβε έγκριση για καθαρισμό 1000 στρεμμάτων σε δασικές εκτάσεις που βρίσκονται σε επαφή με οικίες. Συνεπώς, αποδείχθηκε και πάλι ότι μπορούν να γίνουν δεκτά από την Πολιτεία αιτήματα Δήμων της Ανατολικής Αττικής που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα με το Δήμο Σαρωνικού προβλήματα πυροπροστασίας δασικών και κατοικημένων περιοχών.

Ø Στη Γ.Γ.Π.Π, σύμφωνα με το νόμο 4662/20 έχει συσταθεί Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου η οποία, ανεξάρτητα από την κήρυξη κάποιας περιοχής σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να χαρακτηρίζει, ως κατεπείγοντα και άμεσης υλοποίησης, προληπτικής φύσεως έργα ή εργασίες των Δήμων ή Περιφερειών ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου φορέα του Δημοσίου που διακρίνονται σε:
α. έργα ή εργασίες καθαρισμού,
β. έργα ή εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης μικρής κλίμακας,
γ. έργα ή εργασίες διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών,
δ. έργα ή εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου κ.α

Δυστυχώς όμως, όσο οι ενέργειες Πρόληψης δεν αναλαμβάνονται σε επίπεδο συναρμόδιων υπουργείων και ΟΤΑ στην ώρα τους, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος των συνεπειών της κλιματικής κρίσης θα ανεβαίνει δυσανάλογα, και η αντιμετώπισή της θα δυσχεραίνει δραματικά. Έτσι, ενώ η σοβαρή απειλή της πυρκαγιάς θα εξακολουθεί να υφίσταται σε όλη τη χώρα έως και το τέλος Οκτωβρίου, βρισκόμαστε μπροστά σε νέους, μεγάλους και άμεσους κινδύνους εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών, που ήδη πλήττουν με πρωτοφανή ένταση όλη τη χώρα, και το Δήμο μας.

Όπως γνωρίζετε, το βράδυ της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου προς τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Σαρωνικού δέχθηκε πρωτόγνωρες ποσότητες νερού και στη Γαλάζια Ακτή παρ’ ολίγον να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Πέντε αυτοκίνητα παρασύρθηκαν εν κινήσει από το Ρέμα που είχε υπερχειλίσει. Οι οδηγοί γλίτωσαν από θαύμα. Όπως απεδείχθη με δραματικό τρόπο, όχι μόνο αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις των κατοίκων το προηγούμενο διάστημα στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των οδηγών που παρασύρθηκαν, η Πολιτική Προστασία του Δήμου δεν φρόντισε την ώρα της καταιγίδας να αποτρέψει έγκαιρα τα οχήματα αυτά από το να περάσουν από τα επικίνδυνα σημεία. Επιπλέον, για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις οχημάτων, και συγκεκριμένα αυτών που παρασύρθηκαν στην οδό Γλαύκης, δεν υπήρχε στο σημείο ούτε προειδοποιητική πινακίδα της πολιτικής προστασίας του δήμου για να αποφύγουν τη διέλευση.

Μετά από όλα αυτά, θα είναι στο εξής ασυγχώρητη οποιαδήποτε ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, όταν σε όλους είναι γνωστά τα πολλά «ευάλωτα» σημεία των υποδομών και του προβληματικού οδικού δικτύου της κοινότητας μας, από τα οποία καθημερινά διέρχονται πολλά οχήματα καθώς και πεζοί, κάτοικοι και επισκέπτες.

Αναφερόμαστε ειδικά, και όχι μόνο:

I. Στη συμβολή των οδών Γαλάζιας Ακτής με την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών Σουνίου, που με την πρώτη έντονη βροχή μετατρέπεται σε «λίμνη», και πολλές φορές καθίσταται απροσπέλαστη.

II. Στη συμβολή της οδού Απειράνθου με την παραλιακή οδό Αθηνών Σουνίου, όπου τα ακαθάριστα φρεάτια από την πλευρά του Δήμου Σαρωνικού έχουν στο παρελθόν θέσει σε κίνδυνο λόγω εισροής υδάτων ακόμη και τη ζωή οδηγών οχημάτων.

III. Στα πάμπολλα γεφυράκια και δρομάκια πάνω από το Ρέμα που συνδέουν οδικά τις γειτονιές της Γαλάζιας Ακτής με τον οδό Γαλάζιας Ακτής, η οποία είναι η μοναδική κεντρική αρτηρία.

IV. Στην οδό Παναγή Μιχάλη. όπου σε κάθε δυνατή βροχή τα νερά σχηματίζουν «ποτάμι» που ρέει με ορμή προς την οδό Γαλάζιας Ακτής και την παραλιακή λεωφόρο.

Κύριε Δήμαρχε,

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2023, πριν ακόμη από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία και την Αττική, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με κατεπείγουσα επιστολή του κάλεσε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες – άρα και το Δήμο Σαρωνικού – να προβούν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά/αντιδιαβρωτικά έργα, δίνοντας έμφαση στην «κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων». Όπως προαναφέραμε, το ίδιο Υπουργείο ένα μήνα νωρίτερα ζητούσε από εσάς και την Περιφέρεια να αναλάβετε τις ευθύνες σας για την πυροπροστασία στη Γαλάζια Ακτή.

Αναμφίβολα, οι ευθύνες για το χάλι των δρόμων, του Ρέματος, των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και της άναρχης δόμησης στη Γαλάζια Ακτή, με άλλα λόγια οι ευθύνες για την πλήρη εγκατάλειψη και υποβάθμιση της περιοχής μας, υπερβαίνουν κατά πολύ το χρονικό διάστημα της δικής σας θητείας.

Ωστόσο, θα συμφωνήσετε μαζί μας πως η εκ του νόμου, αυτονόητη – αλλά και ηθική – υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι να μην εκθέτει τη ζωή και την περιουσία των δημοτών σε κίνδυνο, λαμβάνοντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα έναντι των κινδύνων από πυρκαγιές ή πλημμύρες, σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Περιφέρεια. Επίσης, η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να προστρέχει τους πλημμυροπαθείς κατοίκους, καθώς και να τους αποζημιώνει για τυχόν ζημίες ή απώλειες που υφίστανται από δικές της πράξεις ή παραλείψεις.

Επί της βάσης των αρχών αυτών, και ύστερα από τη κήρυξη του Δήμου Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τόσο λόγω των πλημμυρών όσο και των πυρκαγιών, σας καλούμε να εντάξετε με χαρακτήρα κατεπείγοντος τα ζητήματα που θέτουμε στην Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13 Σεπτμεβρίου 2023 – και συγκεκριμένα να τα συμπεριλάβετε στη προγραμματισμένη συζήτηση για την αποτίμηση των ζημιών της καταιγίδας στις 6-7/9 – προκειμένου να ενημερώσετε τα μέλη του Δ.Σ και τους κατοίκους της Γαλάζιας Ακτής για τα εξής:

1) Με ποιο τρόπο στηρίζετε τους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Γαλάζιας Ακτής και ειδικά τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν στο Ρέμα;

2) Προτίθεσθε και με ποιο σχέδιο να θέσετε στο εξής έγκαιρα σε επιφυλακή τα οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στα κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου, και να τοποθετήσετε παντού προειδοποιητικές πινακίδες ώστε στις επόμενες νεροποντές να αποφευχθούν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσία;

3) Προτίθεσθε και πότε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ή μόνο με τα συνεργεία του Δήμου, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού του Ρέματος της Γαλάζιας Ακτής σε όλο του το μήκος για να μειώσετε τους κινδύνους πυρκαγιάς και πλημμύρας;

4) Προτίθεσθε και πότε να εφαρμόσετε το νόμο για καθαρισμό από πεύκα, ξερόκλαδα και απορρίματα, κλπ, των οικοπέδων που είναι εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους;

5) Προτίθεσθε και πότε να καθαρίσετε τις εκτάσεις σε δημόσιο (δημοτικό) χώρο που είναι γεμάτες πεύκα και ξερόκλαδα;

6) Προτίθεσθε και πότε να ελέγξετε τα γεφυράκια της Γαλάζιας Ακτής για τυχόν προβλήματα στατικότητας/διάβρωσης από τη χρόνια καταπόνηση, και να προβείτε στα απαραίτητα τεχνικά έργα (προστατευτικές μπάρες κ.α) που θα επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση πεζών, αυτοκινήτων, βυτιοφόρων κλπ και θα αποτρέπουν εφεξής την συγκέντρωση υδάτων στα γεφυράκια;

7) Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύετε να αποτρέψετε το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα τα επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα στη συμβολή της οδού Γαλάζιας Ακτής με την παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών Σουνίου, στη συμβολή της οδού Απειράνθου με την παραλιακή Λεωφόρο Αθηνών Σουνίου και στην οδό Παναγή Μιχάλη;

Προτίθεσθε και πότε να υποβάλλετε υπομνήματα/μελέτες στα συναρμόδια υπουργεία για τη διασφάλιση πόρων που θα υποστηρίζουν τις ανωτέρω ενέργειες;

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας και αναμένουμε με αγωνία την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Για την «Κίνηση Κατοίκων SOS Γαλάζια Ακτή Δήμου Σαρωνικού».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.