Νίκος Γαρδίκης: Τα αντιπλημμυρικά έργα «δεν είναι επιλέξιμα» γιατί δεν είναι ανταποδοτικά και αναπτυξιακά!




(O Νίκος Γαρδίκης, είναι δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»)

Με ευθύνη της Κυβέρνησης, του Περιφερειάρχη και των δημάρχων της Θεσσαλίας πνίγηκε ο κάμπος. Η οργή των Θεσσαλών θα πνίξει τους υπεύθυνους. Το ίδιο το κράτος, με όλες τις αποχρώσεις του, προσπαθεί θρασύτητα να διασπείρει τις ευθύνες άλλοτε στην πρωτόγνωρη θεομηνία – δηλαδή σε κανέναν – κι άλλοτε στους ίδιους τους πληγέντες! Το είδαμε στο Μάτι και τη Μάντρα, το είδαμε στα Τέμπη, στα χιόνια, στις πυρκαγιές και τώρα το ξαναζούμε στις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Τελικά ήταν θεομηνία; Βεβαίως και ήταν. Είχε προβλεφθεί; Μια βδομάδα πριν προειδοποιούσαν οι επιστήμονες. Μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη γνώση και τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε το 2023; Όχι μόνο μπορούσε, αλλά υπάρχουν καταγεγραμμένες οι προτάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Περιφέρειες και Δήμους που το αποδεικνύουν.

Που βρήκαμε αυτές τις προτάσεις για αντιπλημμυρικά έργα, παραδείγματος χάριν, στην Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Παλαιού Φαλήρου; Από τους ίδιους τους επιστήμονες και τους φορείς των κατοίκων που τα διεκδικούν χρόνια. Όχι μόνο, λοιπόν, ξέρουν στην Κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπιστούν τα ακραία, καταστροφικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, οι καύσωνες, τα χιόνια κι οι σεισμοί, αλλά έχουν και το θράσος να αρνούνται την υλοποίηση τους. Ειδικά οι δήμαρχοι επιμένουν να μην επιλέγουν έργα τα οποία δεν φέρνουν κέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις. Κι αναρωτιέται ένας καλοπροαίρετος δημότης, γιατί είναι τέτοια επιμονή τους; Ο λόγος βρίσκεται κάθε μέρα μπροστά μας. Γιατί η «ανάπτυξή» τους δεν χωρά τις ανάγκες των πολλών.



Δείτε για παράδειγμα πόσο ικανό είναι το ίδιο κράτος – με Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – για να εξυπηρετήσει τις επενδύσεις του Λάτση στο Ελληνικό ή τη μεταφορά χιλιάδων αμερικανικών όπλων και προσωπικού από την Αλεξανδρούπολη στην Ουκρανία. Το ίδιο κράτος είναι ικανότατο μέσα σε δύο χρόνια να μεταφέρει χιλιάδες τόνους οπλικών συστημάτων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Ουκρανία μόλις το ζήτησε το ΝΑΤΟ και η Τουρκία.

Ας παρατηρήσουμε στη γειτονιά μας πόσο γρήγορα κι αποτελεσματικά προχωράνε τα έργα στο Τροκαντερό γύρω από την επένδυση Λάτση στη Μαρίνα, το Ίδρυμα Νιάρχος και το μεγαθήριο που φτιάχνει ο εφοπλιστής Θεοδωρίδης πίσω από το Θωρηκτό Αβέρωφ. Χτίζουν πάρκα, πεζογέφυρες, δρόμους, πάρκινγκ, μοιράζουν την ακτή στα ξενοδοχεία  και ότι άλλο ζητηθεί από τους «ευεργέτες».

Αυτή η «ανάπτυξη» είναι η δική τους ανάπτυξη. Είναι για τα κέρδη των λίγων. Δεν αφήνει ούτε ένα € για τις ανάγκες των πολλών.

Τα αντιπλημμυρικά έργα «δεν είναι επιλέξιμα» γιατί δεν είναι ανταποδοτικά κι αναπτυξιακά!

Τελικά ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τι προετοιμασία έχει κάνει και τι αντιπαραθέτει στα προηγούμενα και επόμενα «ακραία φαινόμενα»; Με μια δεκαριά τεχνικούς εργάτες από την Τεχνική του υπηρεσία, το Πράσινο και την Καθαριότητα θα τα αντιμετωπίσει; Όση αυτοθυσία κι αν δείξουν οι λιγοστοί εργάτες δεν φτάνουν για μια πόλη 65000 κατοίκων, με λόφους, θάλασσα και ρέματα. Πότε θα «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» της ΕΥΔΑΠ για τους απαρχαιωμένους αγωγούς νερού που σπάνε και το δίκτυο ακαθάρτων που χύνονται στο ρέμα και σε τόσες γειτονιές; Μαντρώνοντας, χτίζοντας και σκάβοντας το Ρέμα της Πικροδάφνης θα σωθούν οι κάτοικοι από την επόμενη νεροποντή; Δηλαδή τι κάνουν με τα μπαλώματά τους; Στενεύουν τις όχθες της φυσικής κοίτης του και το αποψιλώνουν από τη φυσική του βλάστηση που παίζει και ρόλο επιβράδυνσης και συγκράτησης του χειμάρρου που δημιουργείται στις βροχές. Τελικά οι όχθες και τα σημεία φυσικής απορροής τσιμεντώνονται ή εξαφανίζονται. Για να μην αναφέρουμε εδώ τη καταστροφή της βιοποικιλότητάς του.

Την ίδια στιγμή τα ποσά που δίνει αυτή η δημοτική αρχή για αντιπλημμυρικά έργα κάθε χρόνο δεν ξεπερνούν τα 3000€! Ποσό που δεν φτάνει ούτε για τις σκάρες του δικτύου ομβρίων. Με την παραλιακή λεωφόρο που έχει κλίση προς τη πόλη κι όχι προς την ακτή τι θα γίνει; Με τις γέφυρες του Ρέματος της Πικροδάφνης στην Αμφιθέας και στη Ποσειδώνος, που από κατασκευής μπλοκάρουν και εκτρέπουν τη ροή τι θα κάνουν;

Αυτά είναι μόνο ελάχιστα από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι η πολιτική τους δεν έχει στο επίκεντρο την ασφάλεια και τις ανάγκες των πολλών. Αυτή η πολιτική τους θα φανεί εγκληματική στην πρώτη έντονη, ακόμη κι ακραία, νεροποντή. Τα σχέδια των μηχανικών υπάρχουν. Οι χάρτες πλημμυρών είναι σαφείς και τους γνωρίζουν. Η δημοτική αρχή και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί που τους σιγοντάρουν χρόνια τώρα, είναι με τα κέρδη των πολλών.

Γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχυθούν αποφασιστικά τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τη Περιφέρεια Αττικής.

Ο λαός ή θα έχει εκλεγμένους που συμφωνούν με την αντιλαϊκή πολιτική και την εφαρμόζουν, οπότε θα παραμένει εκτεθειμένος σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους…

ή θα έχει περισσότερους εκλεγμένους αγωνιστές με τη Λαϊκή Συσπείρωση, για να μεγιστοποιεί την πίεση για να γίνουν τα αναγκαία προς όφελός του (π.χ. ασφαλή σχολικά κτίρια, σύγχρονες υποδομές, οδικό δίκτυο, πολιτική προστασία, κοινωνικές υπηρεσίες κλπ.), και ταυτόχρονα μέσα από αυτό τον αγώνα να αποκτά και περισσότερη δύναμη για να οργανώσει την αντεπίθεση παντού.

Οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, όπως και στο Παλαιό Φάληρο, σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης στους πληγέντες, μέσα από τα Σωματεία τους κι άλλους λαϊκούς φορείς.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.