Πως έγινε η κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα – Έρευνες για εγκλωβισμένους (VIDEO)




.Ένας νεκρός και 8 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την κατάρρευση του τμήματος γέφυρας της περιμετρικής Πατρών στο 206ο χιλιόμετρο Πατρών- Πύργου με κατεύθυνση προς Πάτρα, σύμφωνα με έκτακτη κοινή ενημέρωση για το δυστύχημα στην Πάτρα, πραγματοποίησαν σήμερα, 23 Ιουλίου 2023, και ώρα 15:20, οι Εκπρόσωποι Τύπου, του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης και της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

Καλησπέρα σας, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στις 12:47 σήμερα το μεσημέρι, ειδοποιήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για κατάρρευση τμήματος γέφυρας στην περιμετρική Πατρών, στο διακοσιοστό έκτο χιλιόμετρο Πατρών – Πύργου, με κατεύθυνση προς Πάτρα.



Άμεσα μετέβησαν στο σημείο 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και ειδικά διασωστικά οχήματα της 6ης ΕΜΑΚ με 2 διασωστικούς σκύλους, ενώ μεταβαίνουν δυνάμεις και από 1η και 5η ΕΜΑΚ.

Επισημαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της γέφυρας, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία, και ήταν κλειστό με απόφαση της Διεύθυνσης της Αστυνομίας Αχαΐας, από την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, λόγω εργασιών κατεδάφισης, για την ανακατασκευή της κάτω διάβασης.

Τα νοσοκομεία της πόλης έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Στο νοσοκομείο του Ρίου μεταφέρθηκε 1 νεκρός και 5 τραυματίες, και στο Νοσοκομείο Αγίου Ανδρέα μεταφέρθηκαν 3 τραυματίες.

Στο σημείο παραμένουν 5 ασθενοφόρα και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.

Επίσης στο σημείο έχουν μεταβεί δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες καθώς και από Αττική. Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Πατρών.

Επίσης στο σημείο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και η Υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχίζεται, με τους διασώστες να καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης, καθώς κάτω από τα συντρίμμια εκτιμάται ότι βρίσκονται τουλάχιστον 3 άτομα.

Η «Ολυμπία Οδός» η παραχωρησιούχος κοινοπραξία του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου είχε αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών ανακατασκευής των δύο γεφυρών στην περιμετρική Πατρών.
Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτήθηκε το 2021 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με 6,5 εκ. ευρώ.

Τις εργασίες ανέλαβε η Ολυμπία Οδός αν και οι συγκεκριμένες γέφυρες (Κ635) και (Β01) είχαν κατασκευαστεί το 2000 από το ελληνικό δημόσιο. Την ευθύνη για την ανακατασκευή και επισκευή τους έχει η Ολυμπία Οδός σύμφωνα με σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του παραχωρησιούχου

Στις γέφυρες είχαν εντοπιστεί προβλήματα στατικής επάρκειας και άλλες βλάβες και το 2021 ανατέθηκε η επισκευή τους στην Ολυμπία Οδό.

Κατεδάφιση
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, στο συγκεκριμένο σημείο εκτελούνταν εργασίες κατεδάφισης και ο χώρος ήταν αποκλεισμένος. Το κομμάτι της γέφυρας που κατέρρευσε ήταν αποτέλεσμα ελεγχόμενης κατεδάφισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν γνώση των γεγονότων στο σημείο της κατεδάφισης βρίσκονταν άτομα παρά τον αποκλεισμό του σημείου και παρά την έκκληση της Ολυμπίας Οδού προς την Τροχαία να μην επιτρέπει την κυκλοφορία και παραμονή μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στο εργοτάξιο.

Ρομά από το σημείο της γέφυρας που κατέρρεσε στην Πάτρα, και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης των ατόμων που βρίσκονται κάτω από την τσιμεντένια πλάκα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “βγάζαμε κάτι παλιοσίδερα και έπεσε η γέφυρα”.

“Γλίτωσα από θαύμα”, λέει στην κάμερα. Μάλιστα, αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών, υποστηρίζει: “Έχει δύο τρία άτομα από κάτω. Είναι πεθαμένοι. Τους είδα”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.