Η γιορτή της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Σμύρνη




(της Ελένης Γρηγοριάδου) Με κατάνυξη και  ευλάβεια πραγματοποιήθηκε φέτος ο διήμερος εορτασμός  της Αγίας Παρασκευής, της δεύτερης μεγάλης ενορίας στο Δήμο Νέας Σμύρνης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Πλήθος πιστών παρευρέθηκε τόσο στον εσπερινό και την αρχιερατική θεία λειτουργία, όσο και στην λιτάνευση της ιερής εικόνας.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των ματιών και σε αυτήν προσεύχονται όσοι έχουν πρόβλημα με την όρασή τους.



Για ποιο λόγο, όμως, η Αγία Παρασκευή θεωρείται προστάτιδα των ματιών; Σύμφωνα με τον βίο της Αγίας ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν αυτό της πυρακτωμένης περικεφαλαίας. Της τοποθέτησαν δηλαδή στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει. Πρόκειται για ένα από τα σκληρότερα βασανιστήρια εκείνης της εποχής που είχε σαν αποτέλεσμα αργό και βασανιστικό θάνατο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.