Νέα Σμύρνη: Εξωτικές μωβ τζακαράντες ομορφαίνουν την πόλη




(Της Ελένης Γρηγοριάδου) Jacaranda mimosalous ένα όμορφο κομψό τροπικό αειθαλές δέντρο με φτερά διακοσμητικά φύλλα και λουλούδια σε σχήμα χλοοτάπητα. Ανήκει στην οικογένεια της μπιγκόνιας, όπως αποδεικνύει και το λουλούδι της, και απλώνει τα κλαδιά σε σχήμα ομπρέλας μέχρι το ύψος των 20 μέτρων, ίσως και των 30. Τα άνθη σε συνδυασμό με το ύψος τους σχηματίζουν μία εντυπωσιακή μενεξεδί ομπρέλα, ενώ η ομορφιά τους είχε μαγέψει έναν από τους μεγαλύτερους νεοέλληνες ποιητές, τον Γιώργο Σεφέρη.

Το πιθανότερο είναι ότι έφτασε στην Αθήνα το 1839 μαζί με τα 15.000 καλλωπιστικά φυτά που έφερε από τη Γένοβα ο αρχικηπουρός της βασίλισσας Αμαλίας για τη δημιουργία του Εθνικού (τότε Βασιλικού) Κήπου. Οι τζακαράντες ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όλα τα άλλα δέντρα της πόλης γιατί ανθίζουν τις τελευταίες ημέρες της άνοιξης πριν ακόμη βγάλουν φύλλα και διατηρούν τα άνθη τους που μοσχομυρίζουν για πολλές ημέρες.

Όταν αυτά μαραθούν πέφτουν σαν γαλάζιο χιόνι στο δρόμο και πάνω στα αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα από κάτω. Λένε ότι όσο περισσότερα δένδρα έχει μια γειτονιά τόσο λιγότερα αντικαταθλιπτικά λαμβάνουν οι κάτοικοί της.

Αρκεί να σταθούμε για λίγοκάτω από ένα δέντρο να σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά και να αναπνεύσουμε αργά και βαθιά κλείνοντας για λίγο τα μάτια. Θα νιώσουμε ανακουφισμένοι!!!



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.