Καλλιεργήστε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά!




Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται σε Ελλάδα και εξωτερικό μια έντονη στροφή προς τη φύση, με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους, πράγμα σίγουρα ωφέλιμο δεδομένου των έντονων “αντιδράσεων” που εκδηλώνει πλέον εκεί εναντίον των κατακτητών της, δηλαδή του ανθρώπινου πολιτισμού που κατά κύριο λόγο δεν τη σέβεται (επαρκώς).

Αυξανόμενη φυγή των νέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς αναζήτηση ενός ρυθμού πιο ήρεμου και φιλικού προς το ανθρώπινο νευρικό σύστημα έως και δημιουργία κοινοτήτων που λειτουργούν αυτο-συντηρούμενες αποφεύγοντας τα μειονεκτήματα του μεσάζοντα, άνοδος στην εμφάνιση μικρών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή φυσικών προϊόντων και τέλος η δημοφιλία της τάσης του  αγροτουρισμού και των εναλλακτικών διακοπών, είναι μερικά από τα πιο κοινά παραδείγματα που αποδεικνύουν έντονα την ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί ξανά με το φυσικό του περιβάλλον. 

Έτσι, θα συναντήσει κανείς ανθρώπους ή και οικογένειες, σε διάφορα εξοχικά ή παραθαλάσσια προάστια, που έχουν εγκαταλείψει το συμβατικό αστικό μοτίβο ζωής και επενδύουν στην περμακουλτούρα, τη δημιουργία δηλαδή ενός αυτόνομου γεωργικού οικοσυστήματος.  

Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε, ότι η προσπάθεια αυτή από μόνη της δεν αρκεί, αν κατά τις ημερήσιες δραστηριότητες δεν ακολουθείται νοοτροπία και συμπεριφορά φιλική προς το περιβάλλον.



Αν το πλάνο αυτό σας φαίνεται ενδιαφέρον, και οραματίζεστε τον εαυτό σας σε έναν τέτοιο ρόλο, πριν ή μετά τη συνταξιοδότηση, σίγουρα ο παρακάτω οδηγός θα σας φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμος. Ακόμη όμως και σε κάθε άλλη περίπτωση, αποτελεί ένα ενδιαφέρον γνωστικό πλαίσιο. Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω τη δική μου παραγωγή σε φρούτα και λαχανικά

Εκπαίδευση και Γη

Οι γνώσεις γύρω από την περμακουλτούρα, σαν έννοια με αυτό το όνομα και ό,τι αυτή περιλαμβάνει, προσφέρονται προς το παρόν μόνο μέσω σύντομων σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων. Εφόσον έχετε ήδη παρακολουθήσει έναν απαιτούμενο αριθμό αυτών, ώστε να νιώθετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις, αλλά και να έχετε συνειδητοποιήσει τον βαθμό δυσκολίας και, θα χρειαστεί να αναζητήσετε το κομμάτι γης που μπορεί να φιλοξενήσει επιτυχώς ένα τέτοιο εγχείρημα. Η εύκολη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις άρδευσης είναι εξίσου σημαντικές με το επικρατούν κλίμα, αν και μία από τις βασικές αρχές είναι η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού

Εξοπλισμός & Τεχνολογίες

Η κατοχή ανοιχτής έκτασης με ευνοϊκές συνθήκες, δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα, αφού και τα θερμοκήπια μπορούν να θεωρηθούν επίσης κατάλληλα, με κάποιες επιπλέον τροποποιήσεις, όπως η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ, η ενίσχυση των φυσικών ωφέλιμων παρασίτων και ο τρόπος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων

Άνεση & Οργάνωση

Η έξυπνη διαχείριση του (περιορισμένου) χώρου, είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και τη δημιουργία μεγαλύτερης ισορροπίας στη βιοποικιλότητα. Για παράδειγμα, δημοφιλή αλλά και καλαίσθητα είναι τα κάθετα συστήματα φύτευσης. Αντί να σπαταλήσετε χώρο για την αποθήκευση των απαραίτητων εργαλείων και προϊόντων εντός του θερμοκηπίου, τοποθετήστε στέγαστρα πλησίον αυτού και κλειστές ή ανοιχτές μονάδες αποθήκευσης (ώστε να μη δυσχεραίνεται η πρόσβαση και οι μεταφορές) για όσα δεν απαιτούν τις προδιαγραφές του θερμοκηπίου χωρίς ωστόσο να εκθέτονται 100% στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος. 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.