Ατύχημα στην Ηλιούπολη: Ο Δήμος απομακρύνει τις σάπιες λεύκες και φυτεύει γιακαράντες




Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο γεωπόνος του Δήμου Ηλιούπολης, Δημήτρης Ε. Κολυμπίρης, με αφορμή το σοβαρό ατύχημα στην οδό Κοτζιά στις 15/6/2023, όταν έπεσε μεγάλο κλαδί Λεύκας που βρισκόταν στη νησίδα του δρόμου, σε διερχόμενο αυτοκίνητο και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ηλιούπολης προέβη σε κατεπείγουσες εργασίες αυστηρού κλαδέματος σάπιων δέντρων λεύκης, καθώς η κατάστασή τους εγκυμονούσε σοβαρότατα προβλήματα με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Ο Δήμος έχει προγραμματίσει άμεσα, και μέχρι το τέλος της φυτευτικής φθινοπωρινής περιόδου, την αποκατάσταση και περιβαλλοντική αναβάθμιση των σημείων αυτών, με Γιακαράντες, που ανθίζουν την περίοδο που διανύουμε με ένα μωβ ωραιότατο άνθος και παραμένουν πράσινες όλο το καλοκαίρι.

H επιστολή του Γεωπόνου του Δήμου Ηλιούπολης



Αξιότιμε Δήμαρχε,

Μετά το τελευταίο σοβαρό ατύχημα που έλαβε χώρα στην οδό Κοτζιά στις 15/6/2023 σε διερχόμενο όχημα με την πτώση ολοκλήρου βραχίονα δένδρου Λεύκας που βρισκόταν στη νησίδα του δρόμου, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, έχω να σας εκθέσω τα κάτωθι.

Ευθύς αμέσως, ως κατεπείγουσα διαδικασία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του τμήματος πρασίνου το επόμενο πρωινό, με το επιστημονικό προσωπικό, τον επόπτη και εργαζόμενους του τμήματος και αναλύθηκαν με ακρίβεια όλες οι λεπτομέρειες και συνιστώσες του ατυχήματος.

Αρχικά το δέντρο της Λεύκας είναι πολύ επικίνδυνο για πρόκληση σοβαρού ατυχήματος, αφού έχει ως χαρακτηριστικό του γνώρισμα την πολύ εύκολη θραύση του, με αποτέλεσμα την αποκόλληση κλάδων όσο και κεντρικών βραχιόνων. Ειδικότερα τα δέντρα που παρουσιάζουν προσβολή από τον μύκητα inonotus Levis, (κάτι που συμβαίνει στο σύνολο των δέντρων λεύκης στην πόλη μας, σύμφωνα και με την επίσημη διαπίστευση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων μετά από πρόσκλησή μας και σχετική τους αυτοψία) δηλώνουν περίτρανα την προχωρημένη κατάσταση σήψης τους, πού προμηνύει σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του βάρους τους, την θραύση στο σημείο αυτό και την αποκόλληση του μέρος που υπολείπεται. Γι’ αυτό θεωρούνται επικίνδυνα και πρέπει να απομακρυνθούν γιατί μπορεί να προξενήσουν σοβαρά ατυχήματα, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται κατά μήκος οδικών αξόνων με κυκλοφορία οχημάτων.

Για τον σκοπό αυτό καταγράφηκαν αναλυτικά ξανά όλες οι Λεύκες στη νησίδα της οδού Μαρίνου Αντύπα της οδού Ηρώς Κωνσταντοπούλου της οδού Κοτζιάς της οδού Β΄ Μεραρχίας, της οδού Νυμφών, καθώς και των δέντρων πέριξ των παιδικών χαρών.

Με σκοπό την αποφυγή σοβαρού ατυχήματος, προτεραιοποίησε συγκεκριμένες Λεύκες στην οδό Μαρίνου Αντύπα προς άμεση αυστηρή κλάδευση για αποφυγή ατυχήματος, μιας και σε συγκεκριμένα σημεία η νησίδα είναι πολύ στενή. Εν συνεχεία έχουν προγραμματιστεί εργασίες οριστικής απομάκρυνσης τους και άμεσης αντικατάστασης με κατάλληλα δέντρα την επερχόμενη Φθινοπωρινή περίοδο, πού θα δώσουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και χρώμα στη νησίδα. Ως πρώτη επιλογή της αντικατάστασης, είναι η επιλογή του δέντρου Γιακαράντας, όπου ανθίζει την περίοδο που διανύουμε με ένα μωβ ωραιότατο άνθος και παραμένει πράσινη καθόλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο δέντρο παρουσιάζει πολύ γερό κορμό και ξύλο με σπάνια φαινόμενα αποκόλλησης κλάδων και βραχιόνων και δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας «ασφαλούς καταστάσης δέντρου» πού βρίσκεται σε νησίδα δρόμου.

Η Γιακαράντα ή Τζακαράντα (Jacaranda mimosifolia) είναι ένα από τα εντυπωσιακότερης ανθοφορίας φυλλοβόλα δέντρα. Τα λουλούδια της, τα οποία εμφανίζονται από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, μπορεί να έχουν κάθε πιθανή απόχρωση του μπλε και κυριολεκτικά κατακλύζουν το δέντρο αλλά και προσφέρουν στον περιβάλλοντα χώρο το λεπτό άρωμά τους. Το δέντρο της Γιακαράντας συνεισφέρει επίσης το σαν φτέρης φύλλωμά του διακοσμώντας και καλλωπίζοντας κάθε κήπο ή τοπίο. Ως φυτό είναι γρήγορης ανάπτυξης και εξαιρετικά εύκολης καλλιέργειας, αρκεί να φυτευθεί σε έδαφος το οποίο διαθέτει άριστη στράγγιση και σε περιοχές με ήπιο χειμώνα γιατί δεν αντέχει το ψύχος. Στην πράξη δεν προσβάλλεται από εχθρούς ή από ασθένειες και εφόσον εγκατασταθεί καλά τότε παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στην ξηρασία. Η μπλε Γιακαράντα είναι ένα πολύτιμο δέντρο για την κηποτεχνία και την αρχιτεκτονική του τοπίου και γιαυτό αξιοποιείται, ιδίως σε Μεσογειακού χαρακτήρα περιβάλλοντα.

Ήδη μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία Πρασίνου, λειτουργώντας με γνώμονα τα ανωτέρω καθώς και το οικολογικό αντιστάθμισμα, έχει προβεί στην απομάκρυνση και αντικατάσταση 15 ξερών και επικίνδυνων δέντρων λεύκης με 20 νέες φυτεύσεις.

Έχουμε λοιπόν τέσσερις σοβαρές παραμέτρους τις οποίες λάβαμε υπόψη για να προβούμε στις άμεσες και κατεπείγουσες αυτές αυστηρές κλαδεύεις, με σκοπό την αποφυγή σοβαρού ατυχήματος:

  1. Το προχωρημένο της ηλικίας των δέντρων της Λεύκας στην πόλη μας, που επιτάσσει από μόνη της σαν παράμετρος την αντικατάστασή τους.
  2. Το ιδιαίτερα αρνητικό χαρακτηριστικό των δέντρων αυτών, πού είναι η θραύση κλάδων και βραχιόνων του, ειδικότερα όταν παρουσιάζεται έντονη σήψη στο κορμό του από την προσβολή του ανωτέρω μύκητα
  3. Τα έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρούς ανέμους και τοπικές καταιγίδες, που λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά τελευταία, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και δημιουργούν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για τα δέντρα αυτά, με ισχυρές πιέσεις και ταυτόχρονα ιδανικές προϋποθέσεις για σπασίματα κλάδων και βραχιόνων τους.
  4. Η ιδιαίτερη ταλαιπωρία και επιβάρυνση που έχουν δεχθεί τα μέρη των δέντρων αυτών, από τις χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, συναρτήσει των περιορισμένων αντοχών του είδους.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανησυχία και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, για τις εργασίες κλαδέματος, αναλαμβάνουμε όμως πλήρως την ευθύνη των πράξεών μας, που η επιστημονική τεκμηρίωση τις καθιστά ορθολογικές. Ταυτόχρονα η διασφάλιση της υγείας των πολιτών μας και η αποφυγή ατυχήματος αποτελεί πρώτιστο μέλημα για εμάς. Έχουμε την υποχρέωση και είμαστε στην διάθεση του κοινού της πόλης μας, με οποιονδήποτε τρόπο, να ενημερώσουμε, αναλύσουμε, και εξηγήσουμε με λεπτομέρεια και επιστημονική προσέγγιση τις αποφάσεις μας αυτές.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Ο Γεωπόνος του Δήμου Ηλιούπολης

Δημήτρης Ε. Κολυμπίρης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.