Συνέντευξη με την Γλυφαδιώτισσα coach Μάρη Γαργαλιάνου: Αυτοβελτίωση όχι για λίγους, αλλά για όλους is




Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και περισσότερο για το coaching. Coaching στις επιχειρήσεις, στους οργανισμούς, στη ζωή. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερο εγείρονται ερωτήματα γύρω από το τι είναι σαν διαδικασία, τι προσφέρει στους ανθρώπους που την επιλέγουν και τι την διαφοροποιεί από άλλες μεθόδους. Με αφορμή τα παραπάνω, συναντάμε στην παραλία της Γλυφάδας την coach Μάρη Γαργαλιάνου, Γλυφαδιώτισσα και ένθερμη υποστηρίκτρια της αυτοβελτίωσης για να μας δώσει τα φώτα της…

Notia.gr: Το τελευταίο διάστημα ακούμε όλο και περισσότερο για το coaching. Coaching στις επιχειρήσεις, στους οργανισμούς, στη ζωή. Που το αποδίδετε αυτό;

ΜΓ: Στη φιλοσοφία και την εφαρμογή του. Η φιλοσοφία του έχει να κάνει με την μη κατευθυντική του διάθεση. Δε θα σου πει τι να κάνεις, αλλά θα σε υποστηρίξει να ανακαλύψεις το δικό σου μοναδικό τρόπο σε σύντομο χρονικό διάστημα (4, 6, 10 συνεδρίες, ανάλογα) ώστε να κάνεις αυτό που πραγματικά θες. Επίσης, δε θα σε «κρίνει». Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στο coaching, υπάρχει μόνο ο άνθρωπος, τα θέλω του και ο στόχος να τα πετύχει. Ως προς την εφαρμογή… εφαρμόζει παντού. Σε κάθε τομέα, σε ομάδες, άτομα, στην καριέρα, τη ζωή, σε όποιο στάδιο της ζωής. Και το κυριότερο… φέρνει αποτελέσματα. Άμεσα, μετρήσιμα και με διάρκεια. Αυτό το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλες μεθόδους, εξου και η ανοδική του πορεία τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Notia.gr: Πολλοί παρ’ όλα αυτά το χαρακτηρίζουν ως «μόδα»…



ΜΓ: Αν είναι, ήρθε για να μείνει! Όλοι μας ψάχνουμε τρόπους για να αναδείξουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα μας, για να κάνουμε μια δουλειά που αγαπάμε, να εξελισσόμαστε, να αισθανόμαστε ισορροπία, χαρά, πληρότητα, να έχουμε υγιείς σχέσεις και να υλοποιούμε τα όνειρά μας. Το coaching λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η «άμαξα» για να πετύχουμε όλα αυτά. Ένας επαγγελματίας coach έχει εκπαιδευτεί στο να ακούει σε βάθος, να παρακινεί με τρόπο φυσικό τον πελάτη και μεταξύ άλλων να κάνει τα κατάλληλα ερωτήματα –πολλές φορές δύσκολα- για να τον «μετακινήσει» από τη ζώνη άνεσής του σε όλα όσα θέλει να ζήσει. Μαζί βρίσκουν τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό δεν είναι μόδα, μαγεία είναι!

Notia.gr: Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν οικονομικά ακόμα και στα βασικά. Μήπως το coaching είναι κάτι σαν «πολυτέλεια»;

ΜΓ: Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγα, όχι πολλοί. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και έχουμε απόλυτη επίγνωση του τι ζούμε, τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω… Την ίδια στιγμή έχουμε και απόλυτη επίγνωση του τι έχουμε ανάγκη ως ελεύθερα άτομα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην πηγαίνουμε κόντρα στις ανάγκες μας, όσο περνάει απ’ το χέρι μας, γιατί με αυτόν τον τρόπο μας καταπιέζουμε. Το coaching λοιπόν δεν είναι πολυτέλεια, είναι επιλογή. Μια επιλογή που κάνει κανείς με άμεσο στόχο να ξεκλειδώσει τη δυναμική του και να μάθει να πετυχαίνει όλα όσα ονειρεύεται και αξίζει. Η αυτοβελτίωση δε θα έπρεπε να θεωρείται, ούτε και να είναι για «λίγους», αλλά για όλους.

Notia.gr: Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους σας επισκέπτεται κάποιος;

ΜΓ: Καταρχάς, να πούμε ότι στο coaching μπορούμε να δουλέψουμε τα πάντα ξεκινώντας από το παρόν με βλέμμα στο μέλλον. Το ζήτημα είναι ποια είναι η ατζέντα του κάθε ανθρώπου/στελέχους/leader κλπ. ο στόχος του δηλαδή. Προσωπικά και λόγω του background μου στον χώρο της Επικοινωνίας, με τους πελάτες μου δουλεύουμε περισσότερο ζητήματα δημιουργικότητας, απόδοσης, ηγετικού στιλ και performance. Από το «θέλω να μάθω να πουλάω καλύτερα τις υπηρεσίες μου», «να κλείνω πιο αποτελεσματικά deals» και «να γίνω ένας σπουδαίος ομιλητής με επιρροή», έως το «θέλω να μάθω να επικοινωνώ ουσιαστικά με τον εαυτό μου και τους άλλους». Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Τέχνη της επικοινωνίας, είναι η γλώσσα της ηγεσίας (συμπεριλαμβάνει εαυτό!).

Notia.gr: Γιατί μία επιχείρηση να κάνει executive coaching στα στελέχη της;

ΜΓ: Γιατί δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για έναν εργοδότη από το να χάσει ένα δυνατό του στέλεχος και καλύτερο συναίσθημα για έναν εργαζόμενο όταν νιώθει ότι στην εργασία του τον υπολογίζουν, ποντάρουν σε εκείνον και τον υποστηρίζουν έμπρακτα. Ένα σημαντικά ικανοποιημένο στέλεχος μιας επιχείρησης, έχει κίνητρο να συνεχίσει να βελτιώνεται, να γίνεται καλύτερο, να θέτει και να πετυχαίνει υψηλότερους στόχους. Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά επιστρέφουν στον οργανισμό, είτε μέσω της καλής φήμης που αποκτά, είτε των εσόδων, είτε και των δύο. Το coaching μπαίνει ακριβώς εδώ. Είναι η φροντίδα και το κίνητρο που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους με πολλαπλά οφέλη. Όφελος στον εργαζόμενο, όφελος στον επιχειρηματία, όφελος στην επιχείρηση. Όπως αντιλαμβάνεστε, το συστήνω ανεπιφύλακτα…

Notia.gr: Ποια είναι η πιο συχνή πρόκληση που αντιμετωπίζετε σαν  coach;

ΜΓ: Κάθε άνθρωπος είναι ένας μοναδικός κόσμος με τα δικά του βιώματα, εμπειρίες, ευάλωτα σημεία, σοφία, όνειρα, στόχους και αξίες και αυτό από μόνο του είναι μια πρόκληση. Σκοπός δικός μου είναι να τα υπηρετήσω όλα αυτά ολόψυχα ώστε να γίνουν τα μαγικά συστατικά της επιτυχίας του και όχι τα εμπόδια που «μπαίνουν στο δρόμο του». Το να υποστηρίζεις ανθρώπους να αλλάζουν προς το καλύτερο, άμεσα, με διάρκεια και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, είναι από μόνο του πρόκληση. Αυτό κάνει το coaching, μαγικό.

Notia.gr: Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κάποιον που βιώνει προβληματικές καταστάσεις στην καθημερινότητα του;

ΜΓ: «Λιγότερο μαστίγιο, περισσότερο πούπουλο!». Είναι μια φράση που λέω στους πελάτες μου πολύ συχνά. Όταν βιώνουμε προβληματικές και δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας έχουμε την τάση να αρπάζουμε το μαστίγιο και να αρχίζουμε τα κατηγορώ στον εαυτό μας, ή τους άλλους. Όσο κι αν το κάνουμε, δε λειτουργεί. Ξέρετε τι λειτουργεί; Να δούμε μέσα σε αυτές τις καταστάσεις ποιοι είμαστε εμείς. Ποια είναι η θέση μας σε όλα αυτά, η ευθύνη μας. Όταν αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας, ξεκινάμε να ηγούμαστε του κόσμου μας. Θέτουμε όρια, μαθαίνουμε να λέμε όχι και το κυριότερο να μη συμβιβαζόμαστε με προβληματικές καταστάσεις που δεν έχουν καμία θέση στη ζωή μας.

Notia.gr: Τι σημαίνει για εσάς ψυχική υγεία;

ΜΓ: Χωρίς ψυχική υγεία δεν υπάρχει Υγεία. Δεν είμαστε μόνο σώμα, αλλά νους, ψυχή και πνεύμα. Αν πιστεύω κάτι με όλες μου τις δυνάμεις είναι πως αν χρειάζεται να κινηθούμε σε μια κοινή κατεύθυνση όλοι οι επαγγελματίες που δουλεύουμε με ανθρώπους σε όποιο επίπεδο, πρέπει να είναι αυτή. Από την καταπολέμηση του στίγματος για τους ψυχικά νοσούντες αλλά και των οικογενειών τους, έως το να ενημερώνουμε ουσιαστικά τον κόσμο και με απόλυτη διαφάνεια για τις υπηρεσίες μας. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν και να ξέρουν ότι έχουν επιλογές.

Notia.gr: Αν έπρεπε να διαλέξετε μία λέξη που να περιγράφει καλύτερα το Life Coaching ποια θα ήταν αυτή;

ΜΓ: Δεν είναι λέξη, είναι φράση. Είναι η Τέχνη του να ονειρεύεσαι, να τολμάς και να πραγματοποιείς το όραμα που έχεις για σένα, για τον κόσμο!

*Με μια πολυετή πορεία στο χώρο των Media ως Δημοσιογράφος & Ραδιοφωνική Παραγωγός, η Μάρη Γαργαλιάνου, διαπιστευμένη ACC coach με δεκάδες εκπαιδεύσεις στο επαγγελματικό coaching (personal/executive/team/group/leadership) απολαμβάνει να δουλεύει με τους πελάτες της ζητήματα που αφορούν το χτίσιμο ενός «νέου mindset» προκειμένου να ζήσουν μια ζωή εναρμονισμένη με τις αξίες και το όραμά τους, αλλά και θέματα γύρω από την Επικοινωνία και το Branding. Συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς ως Communication Strategist και είναι δημιουργός του Lifestyle & Wellness portal, www.magicme.gr. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο: mari.gargalianou@gmail.com.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.