«Αντί Στεφάνου»: Ο Δήμος Αλίμου τιμά τη μνήμη του εικαστικού Χρίστου Καρά




Μέχρι και τις 5 Ιουνίου θα διαρκέσει η Εικαστική Έκθεση με έργα του πρωτοπόρου εικαστικού Χρίστου Καρά και τίτλο «Αντί Στεφάνου», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλίμου (Λεωφόρος Ιωνίας 96).

Ο Χρίστος Καράς, που έφυγε από τη ζωή ανήμερα του Πάσχα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αποκαλούμενης Γενιάς του ’60. Με το σύνολο του έργου του κατατάσσεται στους δημιουργούς που έφεραν ουσιαστική τομή στην ελληνική τέχνη, ενώ αγωνιζόταν επίμονα για την κατάκτηση μιας νέας εικόνας από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας έως και τα 93 του χρόνια. Το κομψό και ακριβές σχέδιο, η αρμονία και η χρωματική πλαστικότητα, σε συνδυασμό με τους δυναμικούς πειραματισμούς, την αυστηρή δομή, τη στέρεη οργάνωση της σύνθεσης μαζί με την ονειρική ατμόσφαιρα και τη λυρική αίσθηση, είναι στοιχεία που αντανακλώνται στη δουλειά του και επικυρώνουν τη συμβολή του Χρίστου Καρά στη μεταπολεμική καλλιτεχνική σκηνή.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης που επιμελήθηκε ο Καθηγητής και Ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης, παραβρέθηκαν η σύζυγος και τα παιδιά του Χρίστου Καρά.

Ο Δήμαρχος Αλίμου στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:
«Φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της εικαστικής μας έκθεσης «Αντί Στεφάνου», που έχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με προηγούμενες εκθέσεις μας. Ενώ η έκθεση είχε προγραμματιστεί και προσμέναμε ανυπόμονα να παρευρίσκεται σήμερα, εδώ, μαζί μας, ο Μεγάλος Ονειρικός Χρίστος Καράς, ο καλλιτέχνης μάς άφησε για πάντα ανήμερα του Πάσχα… Το διάστημα από την αποδημία του μικρό, η θλίψη νωπή και η αμηχανία μας μεγάλη για τη διαχείριση μιας τέτοιας σύμπτωσης. Αποφασίσαμε τελικά να μην αναβάλουμε την έκθεση με τα έργα του, αλλά να την προσφέρουμε «Αντί Στεφάνου» στη μνήμη του. Στις σημειώσεις που είχαμε ετοιμάσει για την εκδήλωση, ο ενεστώτας διορθώθηκε σε παρατατικό λόγω θανάτου, όμως σήμερα γύρω μας τα έργα του Καρά «ενίστανται», στέκονται σταθερά, είναι παρόντα, συμβαίνουν τώρα. Γιατί, όπως και ο ίδιος έλεγε: «Ο απώτερος χρόνος δεν λογαριάζει ποιος πρόλαβε ή δεν πρόλαβε. Λογαριάζει ποιος άφησε έργο». Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη για την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Αττικής στην έκθεση, τον καθηγητή και ιστορικό τέχνης Μάνο Στεφανίδη που είχε την ιδέα και την επιμέλεια της έκθεσης και όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιήσουμε τα σημερινά εγκαίνια. Σας εύχομαι βλέμματα «στοχαστικά»…Σας ευχαριστώ».
Λειτουργία έκθεσης:
Δευτέρα έως Παρασκευή : 10:00 π.μ. – 20:30
Σάββατο & Κυριακή : 10:00 π.μ. – 14:00 & 18:00 – 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ



Πηγή φωτό: Foni Tou Alimou

Ο Μάνος Στεφανίδης, η ζωγράφος Ευμορφία Φρισύρα και ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.