Φωτιά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: “Συμπτωματικά… ήταν Κυριακή”




Στη γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, Δικαστών και Γραμματέων, λήφθηκε η ομόφωνη απόφαση να μην επιστρέψει ποτέ κανείς πλέον για εργασία στο επικίνδυνο και ακατάλληλο κτίριο της οδού Γούναρη 31, που έχει καεί δύο φορές, που έχει κριθεί από το 1987 ακατάλληλο, που ταλαντευόταν ολόκληρο εδώ και χρόνια, που δεν έχει έξοδο κινδύνου, που συστεγάζεται με μαγαζιά χρωμάτων, ζωοτροφών και άλλων εύφλεκτων ουσιών, που δεν έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Θα ακολουθήσει προσεχώς η έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

O Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, Δήμος Χρυσός περιγράφει τι θα γινόταν αν η φωτιά ξεσπούσε στο κτίριο μία καθημερινή:

“Συμπτωματικά… ήταν Κυριακή.
Μια φωτιά ξεσπάει από βραχυκύκλωμα σε ένα κτίριο, όπου στεγάζεται δημόσια υπηρεσία, π.χ. ένα δικαστήριο.

Συμπτωματικά, η μέρα αυτή είναι Δευτέρα.
Ο καπνός εισχωρεί από την είσοδο του κτιρίου, ανεβαίνει προς τα πάνω και καταπνίγει όλους τους χώρους του δικαστηρίου.
Στο κτίριο βρίσκονται 150 άνθρωποι, εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι πολίτες.
Η μοναδική έξοδος του κτιρίου είναι στο κλιμακοστάσιο, προς την πηγή του καπνού.
Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.
Οι εγκλωβισμένοι δεν ξέρουν τί να κάνουν.
Κάποιοι τρέχουν προς τη σκάλα και λιποθυμούν από τις αναθυμιάσεις και τον καπνό. Κάποιος παθαίνει υστερία.
Άλλοι τρέχουν να ανέβουν το κλιμακοστάσιο προς την ταράτσα. Λιποθυμούν.
Οι περισσότεροι κλείνουν τις πόρτες των γραφείων αλλά ο καπνός σιγά σιγά εισχωρεί και γεμίζει τον χώρο. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν.
Ανοίγουν τα παράθυρα αλλά έξω από το κτίριο ο καπνός είναι ακόμη περισσότερος. Το άνοιγμα των παραθύρων τραβάει κι άλλο καπνό μέσα στα γραφεία…..
Ο ένας μετά τον άλλο λιποθυμάνε, εισπνέοντας επικίνδυνες ουσίες από τα χημικά που καίγονται στο μαγαζί από κάτω.
Κάποιος απελπίζεται και πηδάει από το παράθυρο.
Μαζεύεται απέξω κόσμος. Κάποιοι ψάχνουν τους δικούς τους.
Η Πυροσβεστική προσπαθεί να τιθασεύσει τις φλόγες.
ΟΧΙ. Τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη στις 2 Απριλίου στην οδό Γούναρη 31 στον Πειραιά, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.



Ξέρετε γιατί; Γιατί, συμπτωματικά, ήταν Κυριακή.”

Με έγγραφο της 14/9/2012 περιγράφεται με ανατριχιαστική ομοιότητα αυτό ακριβώς που συνέβη την Κυριακή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά.

Συγκεκριμένα, στο ανωτέρω έγγραφο που είχε απευθύνει η τότε Διευθύνουσα το Δικαστήριο κα. Αγγελική Παπαπαναγιώτου-Λέζα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Θέμα: Το στεγαστικό πρόβλημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά

… το εν λόγω κτίριο έχει βεβαρημένο ιστορικό, δεδομένου ότι το έτος 1987 καταστράφηκε από πυρκαγιά που είχε προκληθεί στο ισόγειο κατάστημα χρωμάτων αυτού και υπήρξαν εργασίες αποκατάστασης.

Το κτίριο, πέραν των λοιπών προβλημάτων που έχει παρουσιάσει, κατά καιρούς, δεν διαθέτει πυρασφάλεια, και τούτο γιατί παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας προς τους  ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά δεν κατέστη τούτο εφικτό. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών υπερβαίνει τους 20. Αποτέλεσμα τούτου είναι ότι, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, πράγμα όχι απίθανο, λόγω και των εύφλεκτων υλών που έχουν τοποθετηθεί στο υπόγειο του κτιρίου (αποθήκη χρωμάτων) και λόγω του ότι στο κτίριο αφενός δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου και αφετέρου οποιοσδήποτε μπορεί να εισέλθει ελεύθερα χωρίς κανένα έλεγχο καθόσον η φύλαξή του είναι ανέφικτη ,καθίσταται αδύνατη η άμεση εκκένωση αυτού  με προφανή και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των δικαστών και υπαλλήλων του  , των δικηγόρων και του συναλλασσόμενου κοινού. Πηγή: dprotodikeiopeiraia.blogspot.com

Από τα εκτεθέντα ανωτέρω προκύπτει ότι οι  συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο κτίριο της οδού Γούναρη 31-33, που στεγάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, προσβάλλουν την προσωπικότητα των εργαζομένων σ’ αυτό δικαστών και  δικαστικών υπαλλήλων και εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για την ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα. Η κατάσταση αυτή συνιστά ευθεία και κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων του ν. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (ΦΕΚ Α 84/2-6-2010) .”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.