Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Είχαν στείλει έγγραφο στον Υπουργό Δικαιοσύνης, για την ακαταλληλότητα του κτιρίου




Aπό τις 26/2/2020 η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης, Αργυρώ Φλεριανού, με έγγραφο (αριθ. πρωτ. ΓΠ3147/2020) προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνει την επικινδυνότητα του κτιρίου που στεγάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά:

“Στεγάζεται σε ένα πολυώροφο κτίριο, έτους κατασκευής 1970. Οι Γραμματείες, οι δικαστικές αίθουσες και τα αρχεία του Δικαστηρίου, συνολικής επιφάνειας 1806 τ.μ., είναι διασκορπισμένα σε 6 ορόφους (μέρους του 2ου, 3ο, 4ο, μέρους του 5ου, μέρους του 6ου και του 7ου) με την υπάρχουσα μίσθωση να έχει λήξει από τις 26-10-2011. Το κτίριο αυτό είναι ακατάλληλο…

Δεν έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ…..

Δεν είναι εφικτή η έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, διότι προφανώς το κτίριο δεν πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας (έχουν επανειλημμένως οχληθεί διαχειριστές, ιδιοκτήτες, πυροσβεστική κ.ά.). Το κτίριο είχε υποστεί πυρκαγιά το έτος 1987, (κριθέν αρχικώς ακατάλληλο, σχετ. η 42/87 έκθεση επικίνδυνης οικοδομής της Δ/νσης Πολεοδομίας Πειραιά) και κατόπιν ήρθη η επικινδυνότητά του.



Δεν είναι ευχερής η αστυνόμευση του χώρου, λόγω του ότι εκτείνεται σε 6 ορόφους, χωρίς δυνατότητα εγκατάστασης μηχανήματος ελέγχου στον εξαιρετικά μικρό χώρο της εισόδου, αλλά και λόγω της συστέγασης του Δικαστηρίου με πάσης φύσεως γραφεία και καταστήματα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι εντός της στοάς και έναντι της κυρίας εισόδου στεγάζονται καταστήματα ζωοτροφών, οικοδομικών εργαλείων κ.ά.

Δεν έχει συντηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Κύρια αιτία είναι ο μεγάλος καταμερισμός της ιδιοκτησίας του μισθίου σε 34 περίπου ιδιοκτήτες (μεταξύ των οποίων και κάποιοι που δεν έχουν αποδεχθεί την κληρονομιαία ιδιοκτησία, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού), με συνέπεια να μην καταβάλλονται από τους συνιδιοκτήτες οι δαπάνες διαχείρισης και ο διαχειριστής, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών, να αδυνατεί να συντηρήσει στοιχειωδώς το μίσθιο.

Η από 2-8-2019 έκθεση  μετασεισμικής αυτοψίας μετά το σεισμό της 19-7-2019 αναφέρει σειρά εργασιών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί λόγω πτώσεως αρχιτεκτονικών στοιχείων όψεων, κλιματιστικών κλπ, για τις οποίες έχουμε οχλήσει εγγράφως τους ιδιοκτήτες, αλλά αυτοί δεν ανταποκρίνονται. Όπως δεν ανταποκρίνονται διαχρονικά στις εκκλήσεις μας για επισκευή βλαβών, λόγω συνήθους χρήσης, ακόμη και μικρού κόστους (π.χ. επισκευή σπασμένης θύρας, σωληνώσεων κ.α.).

Φέρει μονούς υαλοπίνακες με άμεση οπτική επαφή του αρχείου που στεγάζεται στον 2ο όροφο με την οδό Γούναρη, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο ως πιθανό στόχο δολιοφθοράς, σε συνδυασμό δε με την απουσία πυρασφάλειας καθίσταται επικίνδυνο για στέγαση Υπηρεσίας όπως η δική μας, με προσέλευση εκατοντάδων πολιτών, υπάλληλων και δικαστών ημερησίως.

… σας παρακαλούμε να πράξετε ό,τι χρειάζεται, … προκειμένου να έχουμε ελπίδες να προχωρήσουμε σε σύναψη σύμβασης και να λυθεί έτσι το χρονίζον πρόβλημα της στέγασης του Δικαστηρίου μας, το οποίο κατά κοινή ομολογία είναι το χειρότερο δικαστικό κτίριο όλης της Ελλάδος. …  

Επειδή, πέραν άλλων μακρόπνοων σχεδιασμών για ανέγερση δικαστικού μεγάρου, η μίσθωση ενός κατάλληλου κτιρίου για το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά είναι επείγουσα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, σας παρακαλώ να συμβάλετε με όλες σας τις δυνάμεις στην εξεύρεση λύσης για τη μεταστέγασή μας.

Μετά τιμής,

Η Πρόεδρος

του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης

Αργυρώ Φλεριανού

Εφέτης Δ.Δ.”

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.