Παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις διώξεις στον Αγ. Δημήτριο




Αντιδράσεις από όλο το φάσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την κλήση σε απολογία 27 δημοτικών συμβούλων που απλά σεβάστηκαν απόφαση της Δικαιοσύνης που δικαίωσε 34 «συμβασιούχους-Covid» ● Στάση εργασίας την επόμενη εβδομάδα ● Ζητείται συνάντηση με την ΚΕΔΕ ● Βολές κατά Βορίδη από τους εργαζόμενους του δήμου.

Ξεσηκωμό και πέραν των ορίων του Δήμου Αγίου Δημητρίου προκαλεί η κλήση σε απολογία 27 δημοτικών συμβούλων της πόλης που σεβάστηκαν πρωτόδικη δικαστική απόφαση που δικαίωσε 34 «συμβασιούχους-Covid» για τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Σε χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα αποφασίστηκε η προκήρυξη πανελλαδικής τρίωρης στάσης εργασίας την επόμενη εβδομάδα και αποστολή έγγραφου αιτήματος στην ΚΕΔΕ για συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Οσον αφορά το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Δημητρίου, προειδοποιεί ότι εάν κληθούν να φύγουν οι 34 εργαζόμενοι από τη δουλειά τους, «τότε θα βάλουμε λουκέτο και θα παραδώσουμε τα κλειδιά στον Βορίδη να κάνει τηλεδιοίκηση στα κουφάρια, όπως έκαναν στα τρένα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Η ημέρα της πανελλαδικής στάσης εργασίας θα προσδιοριστεί από την ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τις αποφάσεις που θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο Αγ. Δημητρίου στη μονοθεματική και έκτακτη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη (20.00). Το πρωί της ίδιας ημέρας το Σωματείο θα προχωρήσει σε γενική συνέλευση.



Οπως έγραψε στο χθεσινό της φύλλο η «Εφ.Συν.», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έχει καλέσει σε απολογία 27 δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος με δόλο», επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά πρωτόδικης ευνοϊκής για τους 34 εργαζόμενους απόφασης.

Με διάταξη που προώθησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, και ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά δικαστικών αποφάσεων ευνοϊκών για τους εργαζόμενους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης σεβάστηκαν την απόφαση της Δικαιοσύνης. Η διάταξη του υπουργού δέχεται επί μακρόν κριτική ότι στρέφεται όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους και το αυτοδιοίκητο των δήμων, αλλά και κατά της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.

«Ο κ. Βορίδης έχασε [τον περασμένο Ιανουάριο] στον πρώτο βαθμό δικαστήριο κατά της απεργίας στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, προσέφυγε στο Εφετείο και έχασε ξανά. Και τι έκανε; Πέρασε διάταξη για να μην μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι απεργία. Εγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του και τους εργαζόμενους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δικαιοσύνη», σχολίασε σε τοποθέτησή του στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο της πόλης ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Εργαζομένων (και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ), Χρ. Ευθυμίου.

Στην ίδια συνεδρίαση, δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποστήριξε ότι ο δήμος έχει καταθέσει αίτηση αναίρεσης της πρωτόδικης απόφασης, με τη δήμαρχο Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, να καταγγέλλει ότι κάτι τέτοιο «είναι εν γνώσει σας ψευδές». Πηγές από τη δημοτική αρχή τονίζουν ότι η συγκεκριμένη αίτηση αναίρεσης όχι μόνο δεν έχει γίνει δεκτή από τα συλλογικά όργανα του δήμου, αντιθέτως απορρίφθηκε σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του. Η αίτηση, αποσαφηνίζουν οι ίδιες πηγές, έγινε από τη νομική υπηρεσία αυτεπάγγελτα.

Για το γενικότερο θέμα η δημοτική αρχή προετοιμάζει συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα. Στελέχη της εκφράζουν τον προβληματισμό τους γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει στραφεί κατά του συγκεκριμένου δήμου, τη στιγμή που και άλλοι δήμοι φέρεται να έχουν προβεί σε ανάλογες αποφάσεις. Συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζουν ότι είναι δεκάδες οι πρωτόδικες αποφάσεις που έχουν δικαιώσει εργαζόμενους και έπειτα από αυτές τις εξελίξεις «θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.