Α.Χαντάβας στο SolarPower Summit στις Βρυξέλλες: Στόχος το 1TW ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2030




Αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της SolarPower Europe, πραγματοποιούνται συναντήσεις και συζητήσεις με θεσμικούς και στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση.

Την Τρίτη 7 Μαρτίου, στο πλαίσιο του EU Solar CEO Forum, κορυφαίοι CEO εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και ειδικότερα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν απόψεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Αντιπροέδρους Frans Timmermans και Margrethe Vestager και τους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Virginijus Sinkevičius και Kadri Simson, ενώ χθες Πέμπτη 9 Μαρτίου ολοκληρώθηκε και το ετήσιο SolarPower Summit 2023.

Ο Πρόεδρος της SolarPower Europe Αριστοτέλης Χαντάβας – ο οποίος παράλληλα είναι και Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power – ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου υπογράμμισε την κομβική σημασία που έχει η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, ιδίως σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.

Ο κος Χαντάβας τόνισε ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη της SolarPower Europe, η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να φτάσει το 1TW ηλιακής εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο τομέας της ηλιακής ενέργειας καταγράφει αλματώδη πρόοδο, με τις παγκόσμιες οικονομίες να βρίσκονται σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών. Επισήμανε όμως και τα εμπόδια που παραμένουν ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα το ενεργειακό σύστημα και η κοινωνία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξασφάλισης σταθερότητας στην αγορά, αύξησης του αριθμού των εξειδικευμένων εργαζομένων, ανάπτυξης ευέλικτων δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία μιας αξιόπιστης αλυσίδαςεφοδιασμού. Ο Πρόεδρος της SolarPower Europe, έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι: «η Ευρώπη έχει να κάνει μια επιλογή, είτε να τρέξει στο δρόμο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον εξηλεκτρισμό, την ενεργειακή ασφάλεια, την ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος, είτε να συνεχίσει τη λάθος πορεία, παρασυρόμενη από την κρίση και την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα».



Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτενής αναφορά έγινε στην εργασιακή απασχόληση και στο γεγονός ότι η «ηλιακή επανάσταση» θα είναι εφικτή μόνο αν οι εταιρείες καταφέρουν να εκπαιδεύσουν αρκετούς εξειδικευμένους εργαζομένους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός τοπικών, πράσινων και σταθερών θέσεων απασχόλησης. Η Ευρώπη απασχολούσε περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της ηλιακής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2022 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, γεγονός που συνεπάγεται και σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας σε όλη την ήπειρο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.