Σοφία Βούλτεψη: “Ο Αλέκος Παναγούλης είναι η ιστορική μνήμη της Γλυφάδας”




Η Γλυφάδα τιμά τον αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκο Παναγούλη

«Παρών» στο Δρόμο των Ποιητών θα είναι σύντομα ο Γλυφαδιώτης Αγωνιστής της Δημοκρατίας Αλέκος Παναγούλης, καθώς με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου θα αναγραφούν στίχοι από ποιήματά του σε περίοπτη θέση.

Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα. Η Δημοτική αρχή της πόλης προτίθεται να τιμήσει περαιτέρω τον σπουδαίο ήρωα και την οικογένειά του, καθώς, όπως τόνισε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου «Αλέξανδρος Παναγούλης, πρόβες θανάτου» του δημοσιογράφου Κώστα Μαρδά, «για τη Γλυφάδα και τους πολίτες της ο Αλέκος Παναγούλης δεν είναι απλά ένας δρόμος. Είναι η ιστορική μνήμη της πόλης μας που αποδεικνύει ότι ξέρει να τιμά τους ήρωές της, τους ήρωες της Ελλάδας, που αντιστέκεται απέναντι σε όσους επιβουλεύονται τη Δημοκρατία μας».

Ο πατέρας της, ο αείμνηστος μαχητικός δημοσιογράφος, Γιάννης Βούλτεψης, είχε συνεργαστεί με τον Παναγούλη, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στη Ρώμη.



Ήταν συγκινητική, ουσιαστική και χρήσιμη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», γιατί πρόσθεσε άλλο ένα κεφάλαιο αθανασίας στην ιστορική μνήμη. Παρών στην εκδήλωση, ο μικρός αδελφός του, Στάθης Παναγούλης με τη σύζυγό του Θεανώ Σοφικίτου. Ο ίδιος εμπιστεύθηκε στο δημοσιογράφο Κώστα Μαρδά το πλούσιο υλικό από το αρχείο της οικογένειας Παναγούλη που μαζί με το αρχείο της ΕΣΑ συνέθεσαν ένα «ρεπορτάζ» 450 σελίδων, μέσα από χιλιάδες ώρες εργασίας του δημοσιογράφου-συγγραφέα. Μαρτυρίες, άγνωστα περιστατικά, στρατιωτικά έγγραφα, ιδιόγραφα σημειώματα, μυστική αλληλογραφία, προσωπικά ημερολόγια από τους μήνες κράτησης του Αλέκου Παναγούλη στις φυλακές, σχεδιαγράμματα, απόρρητες εκθέσεις, αποκαλυπτικές μαρτυρίες, αναφορές μυστικών υπηρεσιών που τον παρακολουθούσαν και άλλα στοιχεία περιλαμβάνονται στην ιστορική βιογραφία.

«Το βιβλίο αυτό με συνεπήρε. Είναι ένα υπέροχο σύγγραμμα που μας υπενθυμίζει ότι και εμείς ως δημοτική αρχή πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να τιμήσουμε τον Γλυφαδιώτη ήρωα της Δημοκρατίας και την οικογένειά του και επιφυλάσσομαι γι αυτό. Πρέπει όλοι να ομονοούμε ότι τέτοιου είδους παραδείγματα μας ενώνουν, όποια ιδεολογική αφετηρία και αν έχει ο καθένας μας. Εδώ έχουμε αυταπάρνηση, αυτοθυσία, έχουμε αγάπη για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία και αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα», τόνισε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Ποιήματα του Αγωνιστή, γραμμένα μέσα από τη φυλακή, διάβασαν οι ηθοποιοί Λευτέρης Βασιλάκης και Ηρώ Κισσανδράκη. Τη συζήτηση συντόνισε η Δημοτική Σύμβουλος Γλυφάδας, δημοσιογράφος Γεωργία Βαμβακερού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Μαίρη Μηλιαρέση, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Καράχου – Σκούταρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Αγγελόπουλος και Παναγιώτης Σταυριανάκης, η πολιτευτής Νοτίου Τομέα της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Πάλλη, ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Γλυφάδας της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Σκαλτσάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» Κυριάκος Τιλγκερίδης, από τον Σύλλογο «Παρθενών» το μέλος του Δ.Σ. Δήμητρα Αλεξάκη, καθώς και οι πρώην Πρόεδροι του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέα Ευρυάλη Γλυφάδας» Ταξιαρχούλα Σακκά και Γιάννης Σοφιανός.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.