Ο Δένδιας στην Αργεντινή με το κύπελο του Μαραντόνα




Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Νότια και Κεντρική Αμερική, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Αργεντινής, Μπουένος Άιρες, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.

Κατά την έναρξη της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, Υπέρτιμο και Έξαρχο Νοτίου Αμερικής, κ. Ιωσήφ.

Στη συνέχεια, είχα την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Δρ. Α. Καβαθά, και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και ομογενειακών φορέων Αργεντινής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα, έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής Αργεντινής, Cecilia Moreau, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Eduardo Félix Valdés. Οι συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν στην κοινοβουλευτική διπλωματία, την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε οικονομία, εξωτερικές σχέσεις, τουρισμό και αθλητισμό. Παράλληλα με αφορμή την επίσκεψή του στο Μπουένος Άιρες, ανακοινώθηκε η σύσταση Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αργεντινής, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Ομάδας, Liliana Paponet.



Αξίζει να αναφερθεί πως, εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, ανακοίνωσε, δωρεά, στον Δήμο Μπερίσσο, στην πόλη με την παλαιότερη ελληνική κοινότητα στη Νότια Αμερική και με ισχυρά στοιχεία πολυπολιτισμικότητας. Σε συνεργασία με τον Δήμο και την Τράπεζα Banco Nación, μέσω της συνεισφοράς αυτής θα κατασκευαστούν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με ονομασία Ελλάδα (Grecia), με στόχο τη στήριξη της νεολαίας και του αθλητισμού. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υποδομών, Gabriel Katopodis, της Προέδρου της Τράπεζας, Silvina Batakis (αμφότεροι ελληνικής καταγωγής) και του Δημάρχου, Fabián Gagliardi.

Επίσης, συναντήθηκε για πρώτη φορά, με τον Υπουργό Εξωτερικών Αργεντινής S. Cafiero, στο Μπουένος Άιρες. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των διμερών πολιτικών σχέσεων και της συνεργασίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις και εντός Διεθνών Οργανισμών, τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αργεντινής, την Διάσκεψη Our Ocean Conference 2024, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, καθώς και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Με τον ίδιο, υπογράψαμε 3 Συμφωνίες μεταξύ των χωρών μας: Δήλωση πρόθεσης συνεργασίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση μεταξύ Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας – Αργεντινής, Συμφωνία Αθλητικής Συνεργασίας, Συμφωνία για την Επικερδή Απασχόληση Εξαρτώμενων Ατόμων των Μελών Διπλωματίας ή Προξενικής Αρχής.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μπουένος Άιρες, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αργεντινής, Alberto Fernández, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Santiago Cafiero. Είχαν γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω προώθηση της διμερούς συνεργασίας και των οικονομικών σχέσεων, τις περιφερειακές και τις παγκόσμιες εξελίξεις καθώς και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αργεντινής. Κατά την επίσκεψη του είχε την ευκαιρία να δει και το… Παγκόσμιο Κύπελλο, στην πραγματικότητα πιστό αντίγραφό του, που είχε δωρίσει ο Diego Maradona στον Πρόεδρο της Αργεντινής, αλλά και το μπαλκόνι του Προεδρικού Μεγάρου, από το οποίο έχει εκφωνήσει τις ομιλίες της η Evita Perón.

Η περιοδεία στη Νότια και Κεντρική Αμερική συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, με την επίσκεψή του στην Παραγουάη, την πρώτη, επίσης, όπως στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.