Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου




Την παρέμβαση της αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε η είδηση του θανάτου του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου, έπειτα από αρκετές ημέρες νοσηλείας στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Η αντιεισαγγελέας, ζήτησε από τον αθλητικό εισαγγελέα την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της έρευνας για τα αίτια θανάτου και την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει αμέσως μετά τον τραυματισμό του νεαρού πρωταθλητή και όλο αυτό το διάστημα διενεργείται, μέσω ΓΑΔΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οδεύει προς την ολοκλήρωση της.

Αναμένεται πλέον η ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο του 16χρονου για να επιστραφεί από την αστυνομία στον εισαγγελέα η δικογραφία.

Τι λέει το Τζάνειο για τη νοσηλεία του αδικοχαμένου αθλητή



Νωρίτερα, το Τζάνειο Νοσοκομείο, με ανακοίνωσή του προχώρησε σε διευκρινίσεις για τη σοβαρότητα του τραυματισμού, αλλά και τη νοσηλεία του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης.

«O ασθενής Τ.Β., διακομίσθηκε με το ΕΚΑΒ στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, την 16/12/2022 σε κωματώδη κατάσταση, μετά από αναφερόμενη πτώση. Διασωληνώθηκε και υπεβλήθη σε κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος ανέδειξε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Χειρουργήθηκε επειγόντως για αφαίρεση οξέος υποσκληριδίου αιματώματος και στη συνέχεια διακομίσθηκε διασωληνωμένος, ώρα 18:40μ.μ. στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου, σε βαριά κλινική κατάσταση και ετέθη άμεσα σε έντονη αποιδηματική αγωγή για τον έλεγχο του εκτεταμένου εγκεφαλικού οιδήματος», σημείωσε το Τζάνειο και συνέχισε:

«Παρά την εντατική φαρμακευτική αγωγή και την υποστήριξη όλων των ζωτικών του λειτουργιών, ο ασθενής δεν παρουσίασε κλινική και απεικονιστική βελτίωση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Η κλινική του εικόνα και ο απεικονιστικός έλεγχος παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση και τελικώς ο ασθενής κατέληξε στις 02/01/2023 και ώρα 14:16 μμ.».

Τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου θρηνεί η ελληνική πυγμαχία και ο ελληνικός αθλητισμός. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Βασίλης Τόπαλος, στις 16 Δεκεμβρίου, λιποθύμησε στο μπάνιο του γυμναστηρίου στον Ταύρο και χτύπησε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο, όπου έδινε μάχη για τη ζωή του.

“Η εν εξελίξει έρευνα θα ρίξει άπλετο φως σε κάθε πτυχή των αδιευκρίνιστων συνθηκών του θανάσιμου τραυματισμού του” αναφέρει σε ανάρτησή του ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης:

“Η αθλητική οικογένεια της χώρας μας θρηνεί τον χαμό του νεαρού πυγμάχου πρωταθλητή, Βασίλη Τόπαλου.
Πολλά τα ερωτηματικά,αλλά είμαι βέβαιος ότι η εν εξελίξει έρευνα θα ρίξει άπλετο φως σε κάθε πτυχή των αδιευκρίνιστων συνθηκών του θανάσιμου τραυματισμού του. Έφυγες πολύ νωρίς…”

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας για το θάνατο του Βασίλη Τόπαλου, στην οποία αναφέρει: «Έφυγε» το Χρυσό παιδί μας, ο χαμογελαστός Βασίλης μας, ο γεννημένος Πρωταθλητής με καρδιά από ατόφιο χρυσάφι. Ανείπωτη θλίψη για την οικογένεια της Ελληνικής Πυγμαχίας… Τα λόγια δεν είναι ικανά να εκφράσουν αυτό που αισθανόμαστε, είμαστε όλοι συντετριμμένοι. Βασίλη μας άφησες πολύ νωρίς. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Θα είσαι για πάντα στις καρδιές μας».

Για το συμβάν η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με το τραγικό συμβάν σοβαρού τραυματισμού ανήλικου πρωταθλητή μας, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες εντός γυμναστηρίου, την περασμένη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, ενημερώνουμε ότι συλλέγουμε το απαραίτητο υλικό και άμεσα θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για διερεύνηση και απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Παράλληλα, συντασσόμαστε απολύτως με τα άμεσα αντανακλαστικά της Πολιτείας, καθότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ήδη ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να πέσει άπλετο φως σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά και θέσαμε στη διάθεση του κ. Αυγενάκη κάθε στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΠ

Χαρίλαος Μαριόλης».

Λίγες ώρες μετά τη συλλυπητήρια ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΕΟΠ) εξέδωσε ψήφισμα για το θάνατο του Βασίλειου Τόπαλου.

Η ΕΟΠ αναφέρει στο ψήφισμα:

«Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή και αψεγάδιαστη πορεία του λαμπρού αθλητή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Βασίλη Τόπαλου αποφάσισε:

Να αποσταλεί συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένειά του.

Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.

Τα έξοδα της κηδείας του αποβιώσαντος να καλυφθούν με δαπάνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας.

Να καθιερώσει μόνιμη, ετήσια υποτροφία με το όνομα του και να την προσφέρει σε φοιτητή των ΤΕΦΑΑ, που θα επιλέγει η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας.

Να διοργανωθεί Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας Βασίλειος Τόπαλος».

Ο 16χρονος αθλητής ένιωσε κάποια στιγμή έντονη αδιαθεσία, ενόχληση στην κοιλιακή χώρα και διάθεση για εμετό. Αμέσως έτρεξε στο μπάνιο και εκεί φαίνεται να έχασε τις αισθήσεις του, να λιποθύμησε και να χτύπησε σε σκληρή επιφάνεια του μπάνιου.

Στη συνέχεια ένας συναθλητής του, τον είδε πεσμένο και ειδοποίησε αμέσως τον πατέρα του και τον υπεύθυνο του γυμναστηρίου. Οι δύο άνδρες έσπευσαν άμεσα να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και κάλεσαν το ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε σε κρίσιμη κατάσταση στο Τζάνειο νοσοκομείο.

Ο νεαρός πυγμάχος υποβλήθηκε σε χειρουργείο για την αφαίρεση αιματώματος.

«Τον βρήκε πεσμένο κάτω ένας συναθλητής του»
Ο ιδιοκτήτης του χώρου μίλησε στην εκπομπή Tlife του Alpha και περιέγραψε τη διαμόρφωση του χώρου αλλά και τα πρώτα λεπτά που αντίκρισαν τον 16χρονο χωρίς τις αισθήσεις του.

«Το ρινγκ έχει τουαλέτες, έχει μια εξωτερική. Μπήκε στην τουαλέτα, προφανώς έκανε εμετό, κάποια στιγμή ένας συναθλητής του βγαίνει ακούει ένα πολύ δυνατό μπαμ και τον βρήκε κάτω στο έδαφος. Φωνάζει κατευθείαν τον πατέρα του και εμένα. Με το που είδαμε ότι δεν έχει τις αισθήσεις του πήραμε κατευθείαν το ΕΚΑΒ και ήρθαν περίπου στα 20 λεπτά» είπε αρχικά.

«Οι γιατροί μας είπαν ότι λιποθύμησε επειδή έπεσε ακαριαία και χτύπησε σε πολύ σκληρό αντικείμενο το μπροστινό μέρος του κεφαλιού του ψηλά» ανέφερε σχετικά με το χτύπημα που τον οδήγησε σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο συναθλητής του, βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ. «Άκουσα μπαμ εκεί που άνοιγα την πόρτα. Τον είδα κάτω και φώναξα απευθείας τον πατέρα του για τις πρώτες βοήθειες και μετά καλέσαμε το ασθενοφόρο» ανέφερε.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.