Η Ελλάδα της Φίνος Φιλμ: Πήλιο, 1969 (VIDEO)




Το φθινόπωρο του 1968, ο Φιλοποίμην Φίνος με τον Ντίνο Δημόπουλο επισκέπτονται την Μακρινίτσα του Πηλίου, για τα πρώτα δοκιμαστικά της ταινίας «Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά». Ο αρμονικός συνδυασμός της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής με την φύση, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα ξυλόγλυπτα παραθυρόφυλλα και φυσικά η ανεπανάληπτη θέα, ώθησαν σκηνοθέτη και παραγωγό να επιλέξουν αυτόν τον ξεχωριστό τόπο, που απέπνεε μια νοσταλγική σταθερά στο βουνό των Κενταύρων.

Πρωταγωνίστρια της ταινίας ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία ήταν ενθουσιασμένη με τον ρόλο της «δασκάλας» και την καθημερινή επαφή με τους μικρούς μαθητές της Μακρινίτσας. Άλλωστε, δεν επρόκειτο για ηθοποιούς, αλλά για πραγματικούς μαθητές του σχολείου του χωριού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η Αλίκη ανακάλυψε ότι είναι έγκυος, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα γυρίσματα μέχρι να γεννήσει.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου του 1969 και η επιτυχία της ήταν αξιοσημείωτη. Ήρθε 1η σε εισπράξεις ανάμεσα σε 99 παραγωγές εκείνης της χρονιάς, ενώ αποτελεί την 5η πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Η δε Μακρινίτσα του Πηλίου και το διάσημο «μπαλκόνι» της, έγινε διάσημη εντός και εκτός συνόρων, εξελίσσοντας την σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.