Δήμος Αλίμου: «Η ζωή είναι ωραία» (Ιανουάριος 2023)




«Ευλογημένη είναι η εποχή η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης» Hamilton Wright Mabie

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Το Πρόγραμμα του Δήμου Αλίμου «Η ζωή είναι ωραία», είναι ένα πρόγραμμα με ποικίλες  δράσεις Τέχνης, Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας, το οποίο μετά την εμφάνιση της Covid-19 και την πανδημία προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα και στοχεύει να γεμίζει ομορφιά με τις προτάσεις του τις ζωές των δημοτών του Αλίμου.

Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να αποτελεί την αφορμή για τις δημότισσες και τους δημότες του Αλίμου να ανακαλύψουν ξανά τη χαρά της επαφής με την Τέχνη, τη Γνώση, το Φυσικό Περιβάλλον… τη χαρά της επαφής με τον Άνθρωπο!



Με αισιοδοξία, λίγη από τη «μαγεία» των γιορτών και ελπίδα καλωσορίζουμε το νέο έτος και ευχόμαστε να είναι γεμάτο καλές στιγμές, υγεία και ασφάλεια για όλο τον κόσμο. Συνεχίζουμε μέσα από τη συμμετοχή μας σε πολιτιστικά δρώμενα της πόλης να στηρίζουμε τους πολιτιστικούς χώρους και τον καλλιτεχνικό κόσμο που μας υποδέχονται και αδημονούν μέσα από κάθε είδους τέχνη να δημιουργήσουμε παρέα νέες αξέχαστες στιγμές ψυχαγωγίας και χαλάρωσης.

Η μεταφορά λόγω των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας θα γίνεται με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των συμμετεχόντων.

Το Πρόγραμμα «Η ζωή είναι ωραία», πάντα με στόχο την καλλιέργεια του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος, παράλληλα με τη διασκέδαση και την ευχαρίστηση, σας καλωσορίζει και πάλι πίσω στον Άλιμο και σας δίνει ραντεβού σε ποικίλες «πηγές» ζωής!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2023!

Ιανουάριος 2023

Δράση Αγάπης

Γίνε εθελοντής!

Με αφορμή το ξεκίνημα του νέου χρόνου και ταυτόχρονα με τους στόχους και τα όνειρα που θέλουμε να προσεγγίσουμε το 2023 σκεφτήκαμε πως το μοίρασμα και η προσφορά είναι πάντα μια πράξη υπενθύμισης. Υπενθύμισης πως η καλοσύνη και η βαθιά αγάπη υπάρχει και μπορεί να υπάρχει παντού, όπου ο άνθρωπος ανοίγει την αγκαλιά του.

Καθημερινά ακούμε για εθελοντικές δράσεις κάθε λογής, από τη βοήθεια ηλικιωμένων με τα ψώνια τους μέχρι το μαγείρεμα φαγητού για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ανάλογα τους τομείς και τις δραστηριότητες με τις οποίες μας ευχαριστεί να ασχολούμαστε υπάρχουν και αντίστοιχες ομάδες εθελοντών που μπορείτε να γίνετε μέλος. Ο καθένας με βάση τους χρόνους του και τη δυνατότητά του μπορεί να συνδράμει σημαντικά. Μην χάνετε άλλο χρόνο και θυμηθείτε πως ακόμα και η πιο μικρή προσφορά για κάποιους ανθρώπους είναι τεράστια, ενώ η συναισθηματική ανταμοιβή αξεπέραστη.

Πρόταση: Μια εδραιωμένη εδώ και χρόνια ομάδα είναι η κοινωνική κουζίνα «ο Άλλος Άνθρωπος» που προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όλους. Σε αυτή την ομάδα μπορείτε να βοηθήσετε είτε με τη συμμετοχή σας στο μαγείρεμα, είτε με την οργάνωση των τροφίμων, είτε απλώς με την αποστολή τροφίμων. Για τον «Άλλο Άνθρωπο» μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω διευθύνσεις ή στο τηλέφωνο:

Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 109, Κεραμεικός

Εmail[email protected]

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6940882355 (Κωνσταντίνος)

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 20:30

Μουσικοχορευτική Παράσταση

Πέτρα που θέλει να κυλά

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τη μουσικοχορευτική παράσταση «Πέτρα που θέλει να κυλά», η οποία είναι αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση και πραγματοποιείται σε σύμπραξη με τον Σύλλογο Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «Το Αλωνάκι» (παραγωγή-διοργάνωση) και σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και το Μέγαρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και τον Δήμο Χαλκίδας. Τελεί υπό την αιγίδα και υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παράσταση «Πέτρα που θέλει να κυλά», την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας έχει ο Δημήτρης Λιανοστάθης, κινείται στο πλαίσιο της δημοτικής-λαϊκής μουσικοχορευτικής παράδοσης και πραγματεύεται την αναβάπτιση του χθες στο σήμερα και στην προοπτική του αύριο. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία δημιουργίας και αναδημιουργίας του χώρου μέσα στον χρόνο, η οποία προϋποθέτει συνάντηση. Συνάντηση μουσικής, λόγου, κίνησης, ιδεών, ανθρώπων.

Θεατρική επιμέλεια | Ιωάννα Σταματίου 

Εθνομουσικολογική επιμέλεια | Χάρης Σαρρής

Ιδέα-Καλλιτεχνική επιμέλεια | Δημήτρης Λιανοστάθης 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

Συνιστάται η προσέλευσή σας να γίνει 45 λεπτά νωρίτερα με στόχο την εύρεση θέσεων

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο 210 7282333 ή στην ιστοσελίδα megaron.gr

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στις 21:00

Θεατρική Παράσταση

Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών

Θέατρο Βρετάνια

Το θρυλικό έργο «Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν, ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του ίδιου του «οσκαρικού» συγγραφέα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει το ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν και ο Σπύρος Τσεκούρας αυτόν του τραγικού πατέρα κ. Πέρι. Μαζί τους – το πιο σημαντικό – οι μαθητές, ο πυρήνας δηλαδή του έργου που απαρτίζεται από έναν επίλεκτο θίασο ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς. «Δε διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή»!

Υπόθεση

Δεκαετία του ’60: ο αντισυμβατικός καθηγητής λογοτεχνίας Τζον Κήτινγκ έρχεται να διδάξει στο συντηρητικό ιδιωτικό λύκειο Γουέλτον, όπου οι μαθητές μεγαλώνουν υπακούοντας στις αυστηρές, θεμελιώδεις αρχές του σχολείου: «Παράδοση! Τιμή! Πειθαρχία! Υπεροχή!». Ο κ. Κήτινγκ, με βασικό εργαλείο του την ποίηση, θα τους μάθει σταδιακά πώς να αγνοούν τις προκαταλήψεις, τις συνήθειες και τις επιρροές τις οποίες μας επιβάλλουν οι γονείς, οι παραδόσεις και η κοινωνία μας, πώς να έχουν τη δική τους οπτική στα πράγματα και πώς να επιτρέψουν στην πραγματική τους φύση να μιλήσει. Ο αντισυμβατικός αλλά ουσιαστικός τρόπος διδασκαλίας του θα καταφέρει να εμπνεύσει τον καθένα από τους νεαρούς μαθητές, οι οποίοι, κάνοντας την προσωπική τους επανάσταση, θα ακολουθήσουν την κλίση τους, ενάντια στο κατεστημένο.

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου, Τάσος Χαλκιάς, Σπύρος Τσεκούρας, Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Σταύρος Τσουμάνης, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λυδία Στέφου

Τιμή εισιτηρίου: 16 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00

Κρατήσεις θέσεων έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου

Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 18:00

Θεατρική Παράσταση

Η Απολογία της Μαρί Κιουρί

Θέατρο Αποθήκη, Ψυρρή

Πρόκειται για την επιτυχημένη παράσταση σε κείμενο της Ευσταθίας με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στον ρόλο της Μαρί Κιουρί. Η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, ιστορία μιας σημαντικής γυναίκας της παγκόσμιας Ιστορίας. Τα όνειρα, η καριέρα, το αποτύπωμά της στην Επιστήμη, οι έρωτες και η σχέση με τις κόρες της.

Ένα ερωτικό σκάνδαλο, στο Παρίσι του 1911, γίνεται αφορμή, για να κινδυνέψει μια επιστήμονας να μην πάρει ένα Νόμπελ. Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το σκάνδαλο, η Μαρί Κιουρί και ο Πωλ Λανζεβάν, επίσης επιστήμονας, παλιός μαθητής του άντρα της Πιέρ Κιουρί και παντρεμένος. Ο γαλλικός Τύπος αποσιώπησε τη δεύτερη απονομή του Νόμπελ Χημείας στην επιστήμονα και η γαλλική κοινωνία την κατέκρινε ξεχνώντας την μεγαλειώδη προσφορά της.

Αυτό το πραγματικό γεγονός, γίνεται εφαλτήριο για μια παράσταση που διαδραματίζεται σε μια δικαστική αίθουσα. Εκεί διεξάγεται η φανταστική δίκη της Μαρί και της δίνεται η ευκαιρία για μια απολογία. Και η καλύτερη απολογία δεν είναι άλλη από τη διήγηση της ζωής της. Τα πρώτα χρόνια στην υπό τσαρική κατοχή Βαρσοβία, οι σπουδές στη Σορβόνη, η ραδιενέργεια, το πρώτο Νόμπελ… Η Μαρί στο εδώλιο, σε μια συνθήκη κατάφωρης αδικίας, ξετυλίγει με συγκίνηση και ένταση τη δική της προσωπική ιστορία αποδεικνύοντας πως ο δρόμος των ιδεολόγων του πλανήτη, ειδικά των γυναικών, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το κείμενο της Ευσταθίας παίρνει ως αφορμή τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί, που είναι γραμμένη από την κόρη της Εύα, συγκεντρώνοντας παράλληλα καταγεγραμμένες πληροφορίες της ιστορικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας, που αναδεικνύουν, με ευαισθησία, τις άγνωστες πτυχές μιας προσωπικότητας (ερευνήτριας, επαγγελματία, συζύγου, μητέρας, ερωμένης). Μια ιστορία, η οποία μας αφορά ακόμη και σήμερα. Μιας γυναίκας, που ήδη, στις αρχές του περασμένου αιώνα, προσπάθησε να απαλλαγεί από τα στερεότυπα που η κοινωνία θέλησε για την ίδια.

Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή

Πρωταγωνιστούν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ιζαμπέλλα ΜπαλτσαβιάΚωνσταντίνος ΠαπανικολάουΝικος Σαμουρίδης

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00

Κρατήσεις θέσεων έως τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 21:00

Μουσικό Αφιέρωμα

Η Τάνια Τσανακλίδου τιμά το έργο του Γιάννη Σπανού

Θέατρο Παλλάς

Μετά την ιστορική συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Σπανό στο Ηρώδειο τον περασμένο Οκτώβριο, που σκόρπισε συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία στο κοινό που είχε την ευκαιρία να την απολαύσει, η Τάνια Τσανακλίδου ετοιμάζει μια ακόμα συλλεκτική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο μας συνθέτη.

Μετρώντας περίπου 50 χρόνια από την πρώτη τους συνάντηση στον «Μορμόλη» (1974) και 40 από την πρώτη μεγάλη και ολοκληρωμένη συνεργασία τους στο «Φίλε…» (1982), που επαναλήφθηκε τρία χρόνια μετά (1985) με τον δίσκο «Της βροχής και της νύχτας», η μεγάλη ερμηνεύτρια επιμελείται καλλιτεχνικά και ερμηνεύει ένα πρόγραμμα-φόρο τιμής στον συνθέτη που σφράγισε τη μουσική ιστορία μας, χαρίζοντάς μας εμβληματικά κομμάτια.

Προσκαλώντας και πάλι στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς τη Λιζέτα Καλημέρη, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τον Γιάννη Παπαγεωργίου, τον Φώτη Σιώτα και τη Νεφέλη Φασούλη, η Τάνια Τσανακλίδου σκύβει με αγάπη, σεβασμό και φρέσκια ματιά στο ανεξάντλητο και πάντα ζωντανό έργο του Γιάννη Σπανού και, με τον Κώστα Νικολόπουλου να διευθύνει την ορχήστρα και να ενορχηστρώνει, στήνει μια σπάνια μουσική γιορτή προς τιμήν του.

Μια σπουδαία καλλιτεχνική ομάδα υπό την Τάνια Τσανακλίδου έρχεται με λόγια μόνο της καρδιάς στο Θέατρο Παλλάς, για να μας ξεναγήσει στο αστείρευτο μουσικό σύμπαν του Γιάννη Σπανού. Στο μαγευτικό αυτό ταξίδι θα είμαστε όλοι εκεί.

Τιμή εισιτηρίου: 25 ευρώ

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κλείσει θέση στο τηλέφωνο 213 2008044, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 18:00

Κρατήσεις θέσεων έως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.