“Ψυχή και Σώμα” – Mία πρωτότυπη δράση του δήμου Γλυφάδας για τη διαχείριση του άγχους




Σωματική άσκηση, διατροφική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση: Μια ολιστική προσέγγιση υπό τον τίτλο «Ψυχή και Σώμα», για τη διαχείριση του Άγχους, μέσα από έναν θεματικό περίπατο στο Γκολφ. Ο Δήμος Γλυφάδας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με τρόπο χρήσιμο και δημιουργικό. «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, με μια ολιστική δράση, “Ψυχή και Σώμα” στη Γλυφάδα μας. Περίπατος στο Γκολφ Γλυφάδας, οδηγίες και συμβουλές από τις γυμνάστριες του Δήμου μας, ειδικό διατροφολόγο και τους ψυxoλόγους του Δήμου. Ευχαριστούμε την κοινωνική μας υπηρεσία, το γραφείο ψυχολόγων και το κέντρο κοινότητας και την αρμόδια της δημοτικής μας αρχής Λένα Δεναξά, όχι μόνο για τη σημερινή, εξαιρετικά χρήσιμη, δράση, αλλά για την καθημερινή τους παρουσία στο Δήμο μας, προς όφελος όλων των πολιτών. Μην διστάσετε ποτέ να αναζητήσετε την βοήθειά τους, εφόσον νιώθετε ότι υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Σε μια πολύ απαιτητική καθημερινότητα, καλούμαστε να διαχειριζόμαστε καταστάσεις σε δύσκολα και πιεστικά πλαίσια, με αποτέλεσμα να βιώνουμε συνθήκες στρες που κατακλύζουν την καθημερινή ρουτίνα και τις βασικές μας λειτουργίες. Η δράση «Ψυχή και Σώμα» είχε σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την αντιμετώπιση του Άγχους με φυσικούς τρόπους. Η ολιστική αντιμετώπιση του Άγχους αφορά στην ήπιας έντασης σωματική άσκηση, στη διατροφική εκπαίδευση σχετικά με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στην κοινωνικοποίηση μέσα από τη συμμετοχή σε εξωτερικού τύπου δραστηριότητες και την ψυχοεκπαιδευτική βιωματική ομάδα, όπου οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις σκέψεις τους και βιώνουν μέσα από τη σωματική εμπειρία τα οφέλη της χαλάρωσης, της ευεξίας και της προσωπικής ενδυνάμωσης ως πρωταρχικό εργαλείο στη φροντίδα της Ψυχικής Υγείας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τον θεματικό περίπατο στο Γκολφ και τρεις ενδιάμεσες στάσεις. Ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων και έγινε μια μικρή εισαγωγή για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα της δράσης.

Στην πρώτη στάση μίλησαν οι γυμνάστριες του Δήμου και τόνισαν τη σημασία της σωστής αναπνοής δείχνοντας ασκήσεις χαλάρωσης και δίνοντας συμβουλές για τη σωστή στάση του σώματος.

Στη δεύτερη στάση το λόγο πήρε ο διατροφολόγος Δημήτρης Αθανασιάδης, εξειδικευμένος στις διατροφικές διαταραχές, ο οποίος μίλησε για το πώς η ψυχική υγεία συνδέεται με τη διατροφή και πώς το άγχος επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες και ανέφερε ποιες τροφές βοηθούν στην αύξηση των ορμονών που σχετίζονται με την ευτυχία και την καλή διάθεση.



Στην τρίτη στάση ανέλαβαν οι γυμνάστριες του Δήμου να δείξουν διατάσεις και ήπιες ασκήσεις σε καθιστή ή οριζόντια θέση.

Τέλος, οι ψυχολόγοι του Δήμου ασχολήθηκαν με το βιωματικό κομμάτι, χωρίζοντας τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα είχε αναλάβει μία θεματική ενότητα, την ισορροπία, την αυτοφροντίδα και την ενημέρωση για τις ορμόνες της ευτυχίας (νευροβιολογικός μηχανισμός έκκρισης των ορμονών που σχετίζονται με το Άγχος). Δημιουργήθηκε μια γόνιμη συζήτηση και αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα. Η δράση έκλεισε με τους συμμετέχοντες ως μια ενιαία ομάδα να μοιράζονται σκέψεις και λόγια για την εμπειρία τους και ό,τι αποκόμισαν από τον θεραπευτικό περίπατο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.