Το “Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!” ξεκινά στη Βούλα, στο νησί της Υδρούσας




Με αισιοδοξία και διάθεση να ενθουσιάσει η XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events αναλαμβάνει την φιλόδοξη πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να εκτελέσει σε δύο φάσεις, μια όμορφη, δυναμική και ταυτόχρονα χρήσιμη περιβαλλοντική δράση κοινωνικής υπευθυνότητας, καλώντας τους κολυμβητές Open Water να αναλάβουν δράση, να “ελευθερώσουν” το γαλάζιο τους, που τόσο αγαπούν. Βασικός στόχος της δράσης είναι να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κόσμου.  

Η πρωτοβουλία ονομάζεται “Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!” και θα επιχειρήσει να οργανώσει τον εντοπισμό/καταγραφή της θέσης και ακολούθως τη σταδιακή απομάκρυνση των ελαστικών οχημάτων από το βυθό των θαλασσών της χώρας μας.

“Η Ελλάδα δεν είναι ξηρά. Είναι Θάλασσα που αγκαλιάζει την ξηρά!”

Η XTERRA Greece ενστερνιζόμενη απόλυτα αυτό το απόφθεγμα και ακούγοντας όλες εκείνες τις φωνές διαμαρτυρίας των δικών της ανθρώπων, κολυμβητών Open Water (θαλάσσης ως επί το πλείστον στην χώρα μας), οι οποίοι αξιώνουν δυναμική κινητοποίηση και όχι απλά διαμαρτυρία, αναλαμβάνει δράση. Με τη στήριξη και αρωγή του μοναδικού εγκεκριμένου από την Πολιτεία φορέα, υπεύθυνου για την οικολογική διαχείριση των ελαστικών μετά το τέλος του κύκλου της ζωής τους, ECOELASTIKA, εξασφάλισε η δράση να μην είναι ημιτελής, αλλά ολοκληρωμένη. Τα ελαστικά τα οποία θα ανελκυσθούν με ορθή από πλευράς ασφάλειας πρακτική, πρόκειται να οδηγηθούν σε μονάδες αξιοποίησης μέσω της ECOELASTIKA, η οποία φροντίζει για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας με την εφαρμογή κανόνων που προάγουν την προστασία του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας.  



Με την διασφάλιση αυτή, στάθηκε δυνατή η έναρξη σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη δράση και η προσπάθεια εξασφάλισης των απαραίτητων συνεργειών και εγκρίσεων ώστε η ιδέα να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Με σκοπό την επαλήθευση και επικύρωση του σχεδιασμού, που έχει ήδη προχωρήσει σε πολλά επίπεδα για το συνολικό πανελλήνιο έργο, αποφασίστηκε η δρομολόγηση μιας πιλοτικής δράσης αρχόμενη από τη Βούλα. Πρόκειται για την περιοχή που φιλοξενεί στις 15-16 Οκτωβρίου τον μεγάλο κολυμβητικό αγώνα της XTERRA Greece, το 9ο XTERRA Open Water Swimming Challenge 2022. Στη διαδρομή των 5 & 10k, στο βυθό παραπλεύρως στο νησάκι της Υδρούσας -το οποίο θα περιπλεύσουν οι κολυμβητές, έχουν εντοπισθεί 21 ελαστικά μεγάλης διάστασης.

Σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ο οποίος από την αρχή της παρουσίασης της ιδέας, έχοντας πάντα διορατικότητα, ροπή προς την καινοτομία και πρωτίστως αγάπη για τον τόπο του, την αγκάλιασε και στάθηκε αρωγός και παραστάτης, οργανώθηκε η πρώτη μεγάλη δράση, που θα δώσει την επικυρωμένη γνώση και ώθηση για τη μεγάλη ιδέα.

Το Clean Ocean – Συνεισφέρουμε σ’ ένα πιο βιώσιμο μέλλον!” ξεκινά στη Βούλα, στο νησί της Υδρούσας.

Στις 8 & 9 Οκτωβρίου, η XTERRA Greece και μια ομάδα πιστοποιημένων δυτών της Επίλεκτης Ομάδος Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω, με δύο σκάφη, μια πλωτή εξέδρα, ειδικό εξοπλισμό ανέλκυσης αντικειμένων μεγάλου βάρους από το βυθό της θάλασσας, με την πολύτιμη έμπρακτη και οικονομική στήριξη των: FORD MOTOR HELLAS, ΗΛΕΚΤΩΡ, MINETTA, δίνουν την πρώτη μορφή στο όραμα! Η δράση έχει εξασφαλίσει την έγκριση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών και της Αρμόδιας Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού και πρόκειται να αποτελέσει υποδειγματική/πρότυπη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, εποπτευόμενη από τον αρμόδιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Τα ελαστικά που θα ανελκυστούν, πρόκειται να εξέλθουν της θαλάσσης επί της πλωτής εξέδρας, να καθαριστούν από άμμο και αντικείμενο ή ζωντανούς οργανισμούς που έχουν προσκολληθεί κατά το διάστημα που παρέμειναν στο βυθό και ακολούθως με φορτηγό συνεργάτη της ECOELASTIKA να οδηγηθούν στην ακόλουθη διαδικασία.

Η XTERRA Greece, σε συνεργασία με τον επίτιμο Ambassador της και θαυμαστό υπεραθλητή Σπύρο Χρυσικόπουλο, ο οποίος μάλιστα μόλις πρόσφατα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, ολοκλήρωσε τον άθλο κολύμβησης “Από τη Ρόδο στο Καστελόριζο” (130χλμ, σε 64 ώρες και 5 λεπτά αδιάκοπης κολύμβησης), θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στο τερέν του XTERRA O.W.S. Challenge, ανοικτή αναγνωριστική προπόνηση έμπνευσης και παρακίνησης κολυμβητών Open Water. Οι κολυμβητές, φτάνοντας στην περιοχή που έχουν εντοπιστεί τα ελαστικά, πρόκειται να υποδείξουν την ακριβή θέση τους και να δώσουν το έναυσμα στην ομάδα βυθού να ξεκινήσει την ανέλκυσή τους ένα προς ένα. Τα ονόματα των κολυμβητών, θα αποτυπωθούν ως οι ιδρυτές της προσπάθειας και θα τοποθετηθούν μεταξύ εκείνων που αργότερα στη συνολική δράση του 2023, θα διεκδικήσουν ένα υψηλής αξίας δώρο μαζί με άλλους κολυμβητές που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Το όλο εγχείρημα πρόκειται να αποτυπωθεί σε βίντεο και εικόνα από ουρανού, επιφανείας και βυθού, με σκοπό να αποτελέσει το υλικό προβολής του εγχειρήματος και προπομπό του ακόμη μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει, στην προσπάθεια προσέλκυσης της κολυμβητικής κοινότητας καθώς και χορηγών υποστήριξης του οράματος!

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου το μεσημέρι στην τελετή απονομών του 9ου XTERRA O.W.S. Challenge 2022, θα προβληθούν στο video wall της διοργάνωσης στιγμιότυπα στους κολυμβητές, επισκέπτες, εκπροσώπους ΜΜΕ και ακολούθως από τους εμπλεκόμενους (XTERRA Greece, ECOELASTIKA, Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Χορηγοί) θα παρουσιαστεί τόσο η δράση, όσο και το ευρύτερο σχέδιο που θα ξεκινήσει.

Στο website της TRIMORE Sport Events υπάρχουν πληροφορίες για το Clean Ocean.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε: “Συνεχίζουμε τη καλή συνεργασία με την ομάδα της XTERRA Greece -TRIMORE επεκτείνοντας τις κοινές μας δράσεις μας από τον αθλητισμό στο περιβάλλον. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα τελευταία χρόνια στηρίζει έμπρακτα τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πλέον Δήμος πρότυπο σε θέματα ανάδειξης και προστασίας του φυσικού μας πλούτου και κατά συνέπεια χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία και επιδιώκουμε κάθε συνεργασία με φορείς που μοιράζονται το κοινό μας όραμα. Συγχαίρω την XTERRA Greece -TRIMORE για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία”.

Ο Γιώργος Μαυριάς, Γενικός Διευθυντής της ECOELASTIKA, σημείωσε: “Το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών από κάθε είδους απορρίμματα δεν είναι καινούργιο. Στις μέρες μας προβάλλεται πολύ περισσότερο εξαιτίας της ευαισθητοποίησης του κόσμου καθώς και λόγω των πολύ σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων που έχει η συσσώρευσή των απορριμμάτων στους βυθούς μας. Οι επιπτώσεις αυτές δε περιορίζονται μόνο στα ψάρια και τους μικροοργανισμούς που κατοικούν εκεί αλλά μεταφέρονται και στον άνθρωπο που βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Η χώρα μας διαθέτοντας ένα τεράστιο μήκος ακτών δε θα μπορούσε παρά να είναι πρωτοπόρος σε δράσεις περιορισμού της ρύπανσης των θαλασσών. Εμείς από την πλευρά μας ως ο εγκεκριμένος φορέας από την Ελληνική Πολιτεία για τη διαχείριση των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων, ήμασταν και είμαστε πάντα ευαισθητοποιημένοι για τέτοια ζητήματα. Με χαρά συμμετάσχουμε στη δράση «Clean Ocean» του XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events προσφέροντας τις υπηρεσίες μας στην αξιοποίηση των ελαστικών που από αμέλεια ή απερισκεψία κάποιων συνανθρώπων μας κατέληξαν στους βυθούς των θαλασσών μας, ελαστικά τα οποία θα «αλιεύονται» και θα καθαρίζονται από εξειδικευμένα συνεργεία. Ευχαριστούμε με τη σειρά μας όλους τους συντελεστές της δράσης αυτής και ιδιαίτερα τον επικεφαλής του XTERRA Greece – TRIMORE Sport Events Κωνσταντίνο Μητρόπαπα για την πολύ σημαντική του πρωτοβουλία καθώς επίσης και τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωσταντέλλο που φιλοξενεί το «Clean Ocean»! Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία!”.

Τέλος, ο επικεφαλής της XTERRA Greece TRIMORE Sport Events, Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, μοιραζόμενος το όραμά του αναλαμβάνοντας αυτή την πρωτοβουλία, δήλωσε: “Η χαρά μας -τόσο προσωπικά όσο και της ομάδος μου- είναι ανείπωτη! Βρισκόμαστε μπροστά σε μια στιγμή κατά την οποία η XTERRA Greece και η ομάδα της diaplous s.s.d.a. θα αναλάβει μια πρωτοβουλία την οποία από μικρό παιδί προσπαθούσα να σχηματοποιήσω, χωρίς να έχω τη δύναμη, να βρίσκω τον τρόπο και να πλαισιώνομαι από τους κατάλληλους συνεργάτες/αρωγούς ώστε να πάρει το δρόμο της. Έχει έρθει η ώρα και θα το επιτύχουμε, δίνοντας έμπνευση και επιτυγχάνοντας να βγάλουμε το μαύρο από τον βυθό για να μην ενοχλεί το γαλάζιο μας! Ευχαριστώ τον Γιώργο Μαυριά Γενικό Διευθυντή της ECOELASTIKA που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που αγκάλιασε το εγχείρημα επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην ομάδα μας, τις Αρχές που στάθηκαν αρωγοί και βέβαια τους πολύτιμους χορηγούς που ταύτισαν εμπράκτως την δική τους κοινωνική υπευθυνότητα, με τη δική μας, στο κοινό όραμα! Με ειλικρινή σεβασμό, αγάπη και αφοσίωση, ευχαριστώ ξεχωριστά τον εξαίρετο φίλο μου και Ambassador Σπύρο Χρυσικόπουλο και τους κολυμβητές/αθλητές στους οποίους αφιερώνουμε αυτή την πρωτοβουλία και στη δραστηριοποίηση των οποίων βασίζουμε την επιτυχία.

Ελπίζουμε, κατόπιν αυτού του προπομπού μιας μεγάλης ιδέας που θα αναζητήσουμε τη ευρύτερη στήριξη για την υλοποίηση όλου του σχεδίου, να βρούμε την ίδια μεγάλη και ζεστή ανταπόκριση. Ραντεβού στη Βούλα στις 8 και 9 Οκτωβρίου για να κάνουμε πιο γαλάζια τη θάλασσά μας για μας και τα παιδιά μας!”

Τη μεγάλη προσπάθεια πλαισιώνει πλήθος συνεργατών, χορηγών, υποστηρικτών και αρωγών:

Στρατηγικοί Συνεργάτες:                 Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης  |  ECOELASTIKA Α.Ε.

Ειδικοί Συνεργάτες:                         Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω  |  ATHINES By The Sea

Μεγάλοι Χορηγοί:                            FORD Motor Hellas

Χορηγοί:                                             HΛEΚΤΩΡ | ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΜΙΝΕΤΤΑ

Υπό την Έγκριση των:                       Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων  |  Λιμεναρχείο Σαρωνικού  |  Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.