Παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μιχαηλίδη στον Πολυχώρο Παλαιού Φαλήρου




Ένα ξεχωριστό μάθημα Ιστορίας ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939 – 1944», του Νίκου Ισ. Μιχαηλίδη, η οποία διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου και τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Παλαιού Φαλήρου, στον Πολυχώρο του Δημαρχείου.

Μιλώντας και παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη συγγραφέας Νίκος Μιχαηλίδης, παρουσίασε την ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης στη μετα-λωζανική περίοδο ενώ αποτυπώθηκε με μελανά χρώματα, η εθελοντική συνεισφορά των 1.000 περίπου Κωνσταντινουπολιτών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 200 από τους οποίους σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ελευθερία.

Το έργο, αποτέλεσμα έρευνας εννέα ετών, αποτυπώνει επίσης συγκινητικές μαρτυρίες απογόνων των ανθρώπων που έφυγαν ως εθελοντές για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και καταγράφει την φιλοπατρία τους και την αγάπη τους για την Ελλάδα.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:



Βλάσης Αγτζίδης – Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας
Νικόλαος Κ. Ουζούνογλου – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ & Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωσνταντινουπολιτών
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.

Toν Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλο, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοίκησης Αλέξανδρος Πανταζής , ο οποίος απήυθηνε και χαιρετισμό.

Η Υπεύθυνη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Μαίρη Τρύφων στην παρέμβαση της τόνισε πόσο σημαντική είναι η σύνδεση του βιβλίου με τον θεσμό των «Ιστορικών Περιπάτων», που διεξάγονται και περνούν από το σημαντικό μνημείο των πεσόντων εθελοντών Κωνσταντινουπολιτών στο Πάρκο Φλοίσβου, αναδεικνύοντας την αξία και την σημασία της προσφοράς τους, για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Νότιου Τομέα Β3΄ Διονύσης Χατζηδάκης, Βασίλης Σπανάκης και Γιάννης Μπαλάφας καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλόγων της Πολίτικης Διασποράς και των Κωνσταντινουπολιτών.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.