Σας αρέσει η περιπέτεια; Yπόγεια διαδρομή στο Ρέμα Τραχώνων (Άλιμος-κτήμα Γερουλάνου-πλαζ Αγ. Κοσμά)




Υπαίθρια σεμινάρια περιπετειώδους συμμετοχικής γνώσης

31/07/2022. Η τελευταία γεωδιαδρομή του σεμιναριακού κύκλου “Ρέματα και χείμαρροι της Αθήνας” περιλαμβάνει ελκυστικές εναλλαγές σκηνικών τοπίου: το αρχαίο θέατρο του Αλίμου, το κτήμα Γερουλάνου με το βυζαντινο εκκλησάκι των Εισοδίων, την οικία Γερουλάνου και ένα υπόγειο καταφύγιο, την ανοικτή κοίτη του ρέματος Τραχώνων και την υπογειοποιημένη διαδρομή του μέχρι την πλαζ Αγίου Κοσμά, όπου θα κλείσουμε εορταστικά, με μπάνιο στη θάλασσα. Εκεί, βρισκόμαστε δίπλα στο παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού, κάτω από το οποίο μπορούμε να κινηθούμε, διασχίζοντας μία ακόμα -γειτονική- υπόγεια διαδρομή.

Σειρά: The [under]ground routes | Ρέματα και χείμαρροι της Αθήνας https://www.facebook.com/events/407892770851643/407892774184976/

Η νέα σειρά των καλοκαιρινών πεζοπορικών-διδακτικών δράσεων της Terra Incognita Team είναι αφιερωμένη σε ένα στοιχείο της φύσης που πολλοί πιστεύουν ότι έχει εξαφανιστεί από το πρόσωπο της πόλης. Ή μήπως όχι; Είναι απίστευτο το φυσικό περιβάλλον που διατηρούν τα ρέματα στις όχθες τους, κρυμμένο από τα βιαστικά βλέμματα της καθημερινότητας.



– Περπατάμε και ανακαλύπτουμε το ιδιόμορφο περιβάλλον της αστικής ρεματιάς, μέσα από απρόσμενες μικρές οάσεις και άλλες εκπλήξεις.
– Εξερευνούμε την άγρια φύση που επιβιώνει μέσα στον πολεοδομικό ιστό.
– Περνάμε κάτω από παλιά γεφύρια ή δίπλα από κατασκευάσματα μιας άλλης εποχής, και καταγράφουμε εικόνες.

– Οι συμμετέχοντες ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται και γίνονται ομάδα.
– Η ομάδα ακολουθεί τους δρόμους, τα μονοπάτια, τα υπόγεια περάσματα, τις ενδείξεις που φανερώνουν οι οδηγοί. Κινούμαστε όλοι μαζί μέσα, έξω και κάτω από την πόλη.
– Οι διαδρομές, αρχικά εύκολες και στη συνέχεια δυσκολότερες, είναι επίγειες, ακολουθούν τη ροή της πληροφορίας ή τη ροή του νερού, ακολουθούν τα βήματα των προηγούμενων, παρακολουθούν τα ίχνη που χάνονται από την επιφάνεια και γίνονται υπόγειες.
– Ανεβαίνουμε επίπεδο (level) διαδοχικά και συνεχίζουμε μέχρι να πετύχουμε τον κοινό στόχο: να προσεγγίσουμε τον καθορισμένο προορισμό στο τέλος της διαδρομής!

Σας προσκαλούμε να ανακαλύψουμε μαζί τα κρυμμένα από την κοινή θέα μυστικά της πόλης!

– Σημείο έναρξης και λήξης της πεζοπορικής διαδρομής, καθώς και τυχόν απαιτήσεις ή ιδιαιτερότητες των επιμέρους γεωδιαδρομών, θα αποσταλούν μέσω email, την τελευταία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή.
– Ραντεβού 10:00, σε σημείο (Άλιμος) που θα γνωστοποιηθεί στους συμμετέχοντες.
– Πλησιέστερο μετρό: Άλιμος (Γραμμή 2).

– Συνολικό μήκος πεζοπορικών διαδρομών: 4.5-5 χιλιόμετρα

Μέρος Α΄: Ξεκινάμε από το ιδιαίτερο αρχαίο θέατρο Ευωνύμου (ορθογώνιου σχήματος) στον Άλιμο (ανοικτός αρχαιολογικός χώρος) και στη συνέχεια κατεβαίνουμε στην ανοικτή κοίτη του ρέματος. Συνεχίζουμε στο κτήμα Γερουλάνου [με ιστορία που ξεκινά από την εποχή του χαλκού (3000 π.Χ.), συνεχίζεται στην κλασική αρχαιότητα (κέντρο Δήμου Ευωνύμου), στα βυζαντινά χρόνια (εκκλησάκι Εισοδίων) και φτάνει ως τον 20ό αιώνα (κατοικία οικογένειας Γερουλάνου)], όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο να αποτυπώσουμε όλα τα αξιοθέατα, να κατέβουμε στο υπόγειο καταφύγιο (Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και να ξεκουραστούμε στη φύση, πριν ξεκινήσουμε ξανά την περιπετειώδη πορεία μας μέσα στο ρέμα.
Μέρος Β΄: Κάθοδος στη συνέχεια της ανοικτής κοίτης του ρέματος μέσα από το κτήμα και είσοδος στην υπογειοποιημένη διαδρομή του, στο ύψος της οδού Ζωγραφείου Λυκείου. Διασχίζουμε την υπόγεια διαδρομή κάτω από τις οδούς Φενεού και Κυβέλης και περνάμε κάτω από τη Λεωφόρο Αλίμου, για να συνεχίσουμε παράλληλα με την οδό Παλαιστίνης. Συναντάμε τη συμβολή του ανατολικού κλάδου του ρέματος, που κατεβαίνει υπογείως κάτω από την οδό Παναγούλη και στη συνέχεια η πορεία μας περνά βόρεια από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σε ανοικτή κοίτη για λίγο και αμέσως μετά ξανά υπογείως, μπαίνουμε στην τελική ευθεία που μας οδηγεί σε γραφικό λιμανάκι, ακριβώς δίπλα στην πλαζ του Αγίου Κοσμά, αφού περάσουμε κάτω από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
Μέρος Γ΄: Εορταστικό κλείσιμο του σεμιναριακού κύκλου των 10 γεωδιαδρομών με μπάνιο στη θάλασσα, αφού προηγουμένως εξερευνήσουμε μια παραπλήσια υπόγεια διαδρομή που κινείται κάτω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

– Λήξη 15:30-16:00 (κατά προσέγγιση), φαγητό (προαιρετικά, έξοδα ατομικά).
– Πλησιέστερος σταθμός: στάση τραμ Ελληνικό.

– Βαθμός δυσκολίας: 2-3, με κλίμακα από το 1 (πολύ εύκολο) ως το 5 (πολύ δύσκολο).
– Όλες οι μετακινήσεις γίνονται πεζοπορικά. Οι συμμετέχοντες φροντίζουν με ίδια μέσα για τη μεταφορά τους προς το σημείο έναρξης και από το σημείο λήξης της διαδρομής.

Συμμετέχοντας μαθαίνουμε:
– Να διαβάζουμε τον χάρτη του υδρογραφικού δικτύου, και εξηγούμε γιατί πλημμυρίζουν τόσοι δρόμοι και τοποθεσίες κατά τις έντονες βροχοπτώσεις.
– Πότε, πώς και γιατί υπογειοποιήθηκαν τα ρέματα και οι χείμαρροι του λεκανοπεδίου.
– Πώς να εντοπίσουμε το ρέμα της κάθε περιοχής και πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε από αυτό κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, ακόμα και αν κυλά υπόγεια, κάτω από τον δρόμο.

Παροχές:
– Απαραίτητα θεωρητικά στοιχεία από ειδικούς, κατά τη διάρκεια της δράσης.
– Έμπειροι οδηγοί των ομάδων για την απόλυτη ασφάλεια διεξαγωγής του προγράμματος.
– Χρήση τεχνικού εξοπλισμού (σκάλα, σχοινί κ.λπ., ομαδικοί φακοί, παροχή κράνους), όπου απαιτείται.
– Έντυπος, ατομικός εποπτικός χάρτης των γεωδιαδρομών του ρέματος.
– Όχημα ανεφοδιασμού με δωρεάν εμφιαλωμένο νερό σε κομβικά σημεία των διαδρομών.

Για τη συμμετοχή σας δεν απαιτείται καμία προηγούμενη εμπειρία, ειδίκευση ή εκπαίδευση, μόνο να είστε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση.

– Απαραίτητος ατομικός εξοπλισμός:
Ατομικός φακός, αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια, γαλότσες γονάτου ή δεύτερο ζευγάρι παπούτσια (που μπορεί να βραχούν), πρόχειρα και άνετα ρούχα, δεύτερο παντελόνι, μπατόν (επιθυμητά αν υπάρχουν), γάντια εργασίας ή μιας χρήσης (όχι μάλλινα), καπέλο, αντηλιακό, αντικουνουπικό, νερό (τουλάχιστον 2 lit), κολατσιό για πικ-νικ, σνακ κ.λπ.

– Ατομικό κόστος συμμετοχής: 25 € και για ανήλικα παιδιά άνω των 16 ετών: 22 € (περιλαμβάνει ΦΠΑ, σχεδιασμό προγράμματος, έρευνα πεδίου, θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, χάρτες, αρχηγό και οδηγούς πεδίου, χρήση τεχνικού εξοπλισμού, όχημα ανεφοδιασμού).

– Πώς θα λάβω μέρος;
Συμπληρώνετε τα στοιχεία σας στη φόρμα συμμετοχής (http://ypogeiaathina.gr/). Αφού σας σταλεί (με email) βεβαίωση ότι υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, κλείνετε τη δική σας θέση με καταβολή του ποσού, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβετε (απόδειξη πληρωμής: αποστέλλεται με email, την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη).

* Κρατήσεις θέσεων μέχρι και τη Δευτέρα 25/07/2022. Κατ’ εξαίρεση, εκπρόθεσμες συμμετοχές θα γίνουν δεκτές το αργότερο μέχρι 29/07/2022, μόνο αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

– Η δράση δεν θα πραγματοποιηθεί εάν κατά την ημέρα διεξαγωγής προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχές, καταιγίδες κ.λπ.). Αυτό θα ελέγχεται μέσω των προβλέψεων των προηγούμενων ημερών (δελτία καιρού). Στην περίπτωση αυτή, η δράση θα προγραμματιστεί για επόμενη ημερομηνία.

Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος (θεωρία και πράξη):
Παναγιώτης Δευτεραίος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Γεωτεχνικός, Σπηλαιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Φορέας διοργάνωσης: Urban Speleo Engineering – Terra Incognita Team
Υπηρεσίες μηχανικών – Υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.