Πως θα πουλήσετε το σπίτι σας γρηγορότερα και σε καλύτερη τιμή




Γρήγορη πώληση. Και για περισσότερα χρήματα. Αυτό επιθυμεί κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου – και ο μεσίτης του. Μια επιθυμία καθόλα λογική. Ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με τις κατάλληλες ενέργειες. Μία από αυτές είναι η σωστή προετοιμασία του σπιτιού προτού βγει στην αγορά. Κοινώς, staging όπως είναι η διεθνής ορολογία. Στα ελληνικά δεν υπάρχει αντίστοιχη ακριβής ονομασία, ωστόσο μπορεί να αποδοθεί ελεύθερα ως η δημιουργία κατάλληλου σκηνικού που μπορεί να κάνει ένα σπίτι πιο ελκυστικό.

Τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία που έχουν εμπειρία και γνώση, όπως η RE/MAX Plus περιλαμβάνουν τις συμβουλές για staging στις υπηρεσίες τους. Μια ακόμη απόδειξη ότι οι επαγγελματίες μεσίτες ακινήτων δεν περιορίζονται στις υποδείξεις οικιών ή σε υποψήφιους αγοραστές, αλλά ο ρόλος τους και οι ικανότητές τους διευρύνονται σε πολλούς άλλους τομείς που ένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί πάντα να φανταστεί.

Η κυρία Αθηνά Μέγα, broker/owner της RE/MAX Plus με άριστες γνώσεις γύρω από τον τρόπο βελτίωσης ενός σπιτιού, εξηγεί: «Το staging βοηθά στο να κερδίσει κανείς περισσότερα χρήματα. Η δημιουργία κατάλληλου σκηνικού είναι μια επιχειρηματική κίνηση, πολύ πέρα από τη δημιουργία αισθητικής.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Κλιάρης, υπεύθυνος ανάπτυξης της RE/MAX Plus με επιπλέον γνώσεις σχετικά με το staging, επισημαίνει ότι οι καλύτερες προσφορές έρχονται τις πρώτες 40 ημέρες από τη στιγμή που το ακίνητο μπαίνει στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι πρέπει να είναι τακτοποιημένο και διακοσμημένο σωστά για τη φωτογράφιση που θα προηγηθεί της δημοσίευσης, έτσι ώστε να τραβήξει την προσοχή από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα τεθεί προς πώληση.



«Βλέπουμε πολλούς πωλητές που αποφασίζουν ότι δεν θα κάνουν καμία αλλαγή στο σπίτι τους μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά για λίγο. Και όταν βλέπουν ότι δεν προχωράει η πώληση τότε αποφασίζουν να προχωρήσουν σε αλλαγές. Το θέμα είναι ωστόσο να γίνουν οι αλλαγές προτού το σπίτι τεθεί στην αγορά, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία των πιθανών αγοραστών που θα το δουν τις πρώτες 40 ημέρες» αναφέρει ο έμπειρος μεσίτης ακινήτων.  

Πολλοί πωλητές ή κτηματομεσίτες δεν φροντίζουν να δημιουργήσουν ένα πιο ελκυστικό σπίτι γιατί πιστεύουν ότι ένας αγοραστής θα θέλει να επιλέξει το δικό του στιλ.

Πολλές φορές οι πωλητές ανησυχούν ότι οι βελτιώσεις που θα κάνουν στο σπίτι τους δεν θα αξίζουν οικονομικά. Αλλά όπως συμπληρώνει και πάλι ο κύριος Κλιάρης: «Αν δεν κάνουν τις βελτιώσεις, αυτά τα χρήματα έχουν ήδη χαθεί. Και αυτό γιατί ο αγοραστής θα καταλήξει να αφαιρέσει τις όποιες αλλαγές από την τιμή προσφοράς του».

Επιπλέον, αμφότεροι οι συνεργάτες της RE/MAX Plus τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια του staging καλό είναι να μείνει κανείς πιστός στην αρχιτεκτονική του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ριζική αλλαγή του ακινήτου αλλά για βελτιώσεις  -όπως βάψιμο, αλλαγές στα είδη υγιεινής και στα δάπεδα κ.ά.- που θα το κάνουν πιο ελκυστικό για τους αγοραστές.

Μία άλλη επισήμανση των καταξιωμένων συμβούλων ακινήτων είναι να δίνεται σημασία όχι μόνο στο κυρίως εμβαδόν του σπιτιού αλλά και σε χώρους που δεν περιλαμβάνονται στα τετραγωνικά μέτρα όπως είναι ένα αίθριο ή τα μπαλκόνια. Οι αγοραστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε χώρους όπως είναι μια βεράντα γι’ αυτό αξίζει να φροντίσει ένας ιδιοκτήτης να την έχει προετοιμάσει με τρόπο που θα κάνει όλο το σπίτι ακόμη πιο δελεαστικό. Προσεγμένοι χώροι, όμορφα μπαλκόνια ή/και βεράντες αποτελούν έναν άσσο στο μανίκι του πωλητή για περισσότερα χρήματα από την πώληση της ιδιοκτησίας του.

Και μία ακόμη συμβουλή από τους ειδικούς της RE/ΜΑΧ Plus: Κάθε αλλαγή σε ένα σπίτι που θα μπει προς πώληση στην αγορά πρέπει να αντικατοπτρίζει τις ανάγκες του κοινού το οποίο στοχεύει. Έτσι, αν το διαμέρισμα βρίσκεται σε γειτονιά που στοχεύει ζευγάρια 30-50 ετών τότε το staging πρέπει να αντικατοπτρίζει τον τρόπο ζωής που μπορεί να έχει μια οικογένεια όσο ζει εκεί.

Και αν όλα αυτά φαίνονται δύσκολα για έναν ιδιοκτήτη -άλλωστε δεν έχουν όλοι… σκηνοθετικές ικανότητες- γι’ αυτό ακριβώς υπάρχουν οι επαγγελματίες μεσίτες που γνωρίζουν άριστα την αγορά σε κάθε της πτυχή και μπορούν να συμβουλέψουν κατάλληλα τους πωλητές, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας πώλησης. RE/MAX PlusΛεωφ. Ποσειδώνος 13, Άλιμος, Τ: 210 985 1222, www.remaxplus.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.