Ιδιαίτερα επιτυχής η Ημερίδα της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. και του ΤΕΕ Δωδεκανήσου με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση Α.Ε.Κ.Κ. & Κυκλική Οικονομία»




Ουσιαστική και ιδιαίτερα κατατοπιστική για όλους τους συμμετέχοντες υπήρξε η Ημερίδα με θέμα: «Εναλλακτική Διαχείριση Α.Ε.Κ.Κ. & Κυκλική Οικονομία» την οποία διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, στις 9 Ιουνίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, στη Ρόδο.

Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυναν οι κ.κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Βιομηχανίας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Νίκος Καλαμαρίτης, Αντιδήμαρχος Δήμου Ρόδου, Γιάννης Πάππου, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Αλέξανδρος Πασσάλης, εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου.

Οι εργασίες της Ημερίδας άνοιξαν με ομιλία του κ. Αντώνη Γιαννικουρή, Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου. Ακολούθησαν εισηγήσεις από την κ. Σοφία Τζαρούχη, Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης του ΕΟΑΝ με θέμα “Η Εναλλακτική Διαχείριση των Α.Ε.Κ.Κ. στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας”, τον κ. Ηλία Δημητριάδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., ο οποίος μίλησε για την “Εφαρμογή του θεσμού της ανακύκλωσης ΑΕΚΚ δημόσιων και ιδιωτικών έργων στην Π.Ε. Ρόδου & Κω” και τον αναπληρωτή καθηγητή ΑΠΘ κ. Ελ. Αναστασίου με θέμα “Αειφορία και ανακύκλωση δομικών υλικών”. Παρέμβαση μέσω διαδικτύου έκανε από την Κω ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Κω του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Γιώργος Χρυσουλάκης.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι πρόεδροι της ΔΕΥΑ Ρόδου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, του Σωματείου Χωματουργών, του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, προϊστάμενοι και στελέχη περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών, μηχανικοί, εκπρόσωποι συνεργαζόμενων Μονάδων Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ σε Ρόδο και Κω κ.ά.  



Μέσα από τις εργασίες της Ημερίδας, αιρετοί, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών, μηχανικοί και επιχειρηματίες ενημερώθηκαν για τις προβλεπόμενες διαδικασίες όσον αφορά τη διαχείριση των ΑΕΚΚ. Ειδικότερα, δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διαχείρισης των παραγόμενων ΑΕΚΚ στα τεχνικά έργα, την περιβαλλοντική πολιτική και τις δεσμεύσεις της χώρας μας για τη διαχείριση των αποβλήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Όπως εξηγήθηκε, από τον Εθνικό Σχεδιασμό έχει τεθεί ως στόχος να γίνεται ανακύκλωση των παραγόμενων ΑΕΚΚ σε ποσοστό 70% έως το 2020, αλλά έως τώρα έχουμε πετύχει ποσοστό κάτω του 40%.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας διοργανώθηκε σεμινάριο από στελέχη της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. σχετικά με τον υπολογισμό των παραγόμενων ΑΕΚΚ στα τεχνικά έργα, τη συμπλήρωση Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ), τη διαδικασία σύναψης σύμβασης διαχείρισης ΑΕΚΚ, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗMA) – υποχρεώσεις, διαδικασίες. Το σεμινάριο παρακολούθησαν δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά, μηχανικοί, στελέχη περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών κ.ά.   

Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. αποτελεί Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Ως ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ είναι υπεύθυνος φορέας για την εναλλακτική διαχείριση ΑΕΚΚ στις περιοχές της εμβέλειάς του. Ειδικότερα, η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. έχει εμβέλεια σε 13 Περιφέρειες και 60 Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) της χώρας και συνεργάζεται με περισσότερες από 150 μονάδες επεξεργασίας – ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, ενώ επεκτείνει δυναμικά την δραστηριότητά της.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.