Νίκος Παπαθανάσης στους δημάρχους του ΣυΔΝΑ: “Είστε πραγματικά πρωτοπόροι” (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)




Μια νέα σελίδα, ενίσχυσης και υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων από τον ΣυΔΝΑ, άνοιξε με τα εγκαίνια του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 16/5/22, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, παρουσία των Δημάρχων Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου, Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου.

Ο ΣυΔΝΑ που αποτελείται από τους Δήμους Αλίμου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, προσφέρει πλέον ουσιαστική στήριξη σε οποιαδήποτε επιχείρηση, σε κάθε δυνητικό επιχειρηματία ή επενδυτή, που θα απευθυνθεί για βοήθεια στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, με τη δωρεάν παροχή ενημερωτικού-πληροφοριακού υλικού και εργαλείων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τα οποία αφορούν την επιχειρηματικότητα, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Γιώργος Δεληγιάννης – Senior Partner & Head of Advisory της Grant Thornton, Ανδρέας Κονδύλης – Δήμαρχος Αλίμου, Δημήτρης Κάρναβος – Δήμαρχος Καλλιθέας, Γιάννης Φωστηρόπουλος – Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Νικήτας Κωνσταντέλλος – Κωνσταντέλλου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP, Βασίλης Σπανάκης – Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών

Επιπλέον, παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή του ΣυΔΝΑ, βάσει των πραγματικών αναγκών τους, όπως θα αξιολογηθούν μετά από σχετική διαδικασία.

Ανάδοχος του έργου του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας (Κ.Σ.Ε.) είναι η Κοινοπραξία των εταιρειών ICAP Advisory και Grant Thornton BS, που με το επιστημονικό και άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της, υποστηρίζει τους τρεις Δήμους του ΣυΔΝΑ, σε θέματα στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα, με την εκπόνηση μελετών και ερευνών που αποτυπώνουν τις εξελίξεις και τις τάσεις της τοπικής οικονομίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Βασίλης Σπανάκης, η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών, Δήμητρα Νάνου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των τριών Δήμων που απαρτίζουν τον ΣυΔΝΑ, καθώς και εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων και των τοπικών επιχειρήσεων. Πηγή φωτό: Foni Tou Alimou



Νίκος Παπαθανάσης: Είστε πραγματικά πρωτοπόροι, το κέντρο θα το αγκαλιάσει όλη η επιχειρηματική κοινότητα

“Έχει μεγάλη σημασία αυτό το κέντρο γιατί ο μικρός ή ο πολύ μικρός επιχειρηματίας που έχει από ένα έως δέκα εργαζόμενους που δεν έχει τους πόρους να πάει σε ένα σύμβουλο θα βρει ένα σημείο που μπορεί να απευθυνθεί για να πάρει τη δέουσα στήριξη και όλη αυτή η επιχειρηματικότητα γυρίζει άμεσα στην κοινωνία, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας. Είστε πραγματικά πρωτοπόροι, το κέντρο θα το αγκαλιάσει όλη επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά οι μικρομεσαίοι που αποτελούν το 97% της ελληνικής οικονομίας, άτομα που αγωνιούν να βρουν το καλύτερο συνδυασμό μεταξύ χρηματοδότησης και στήριξης και επειδή τα προγράμματα είναι πολλά και το νούμερο που θα έρθει αστρονομικό που θα έρθει στην Ελλάδα αστρονομικό, 77 δισ. θα μοχλεύσει αυτό περίπου 40 δισ. από τώρα μέχρι το 2027. Όλοι αυτοί οι πόροι θα πέσουν στην οικονομία.”

Aνδρέας Κονδύλης – Δήμαρχος Αλίμου: Η ευχή και η δέσμευση όλων μας είναι να συνεχίσουμε να βάζουμε ψηλά τον πήχη

“Αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι μία πρώτης τάξεως απόδειξη του τι μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση όταν ενώνει δυνάμεις, όταν ο ένας δήμαρχος συνεργάζεται με τον άλλον, όταν λειτουργεί με σύγχρονο τεχνοκρατικό ώριμο τρόπο και όταν τον εμπιστεύεται η κεντρική διοίκηση και σχετικό κράτος. Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Παπαθανάση, πραγματικά κύριε Υπουργέ επειδή κάνετε θεαματικά καλή δουλειά στο Υπουργείο Ανάπτυξης εγώ θέλω με την ευκαιρία να σας προτείνω και να σας ζητήσω να εμπιστευτείτε ακόμα περισσότερο την αυτοδιοίκηση και να δώσετε την δυνατότητα να αντλήσουμε πόρους, ανταγωνιστικά με σκληρούς όρους και κριτήρια τα οποία εμείς θέλουμε να τα πιάνουμε κάθε φορά.

Έχουμε ξεκινήσει ήδη και δουλεύουμε εντατικά για την επόμενη προγραμματική περίοδο, είμαστε πολύ ώριμοι, και περιμένουμε τις καινούριες προσκλήσεις. Νομίζω αυτός ο σύνδεσμος που φτιάχτηκε πριν από πολύ λίγα χρόνια έχει ήδη ξεκινήσει και παράγει πολύ συγκεκριμένο έργο με την στήριξη και την εμπιστοσύνη όλων των συναρμόδιων και της περιφέρειας και του υπουργείου, και ο στόχος, η ευθύνη, η ευχή και η δέσμευση όλων μας είναι να συνεχίσουμε να βάζουμε ψηλά τον πήχη, να πετυχαίνουμε τους στόχους και να φέρουμε περισσότερα χρήματα , ανάπτυξη, λειτουργία, και κύκλο στην οικονομία στις πόλεις μας στη Νότια Αθήνα, γιατί όσο ανεπτυγμένη και να είναι μια περιοχή πάντοτε υπάρχουν περιθώρια και ανάγκη στην οικονομία και στην κοινωνία για περισσότερη ανάπτυξη.”

Δημήτρης Κάρναβος – Δήμαρχος Καλλιθέας: Ένα ακόμα βήμα αυτού του σχεδίου αποτελεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας που εγκαινιάζουμε σήμερα

“Είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα οι τρεις δήμοι παραδίδουν μία ακόμα σπουδαία υποδομή για την τοπική ανάπτυξη στην περιοχή μας, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας που μπαίνει σε λειτουργία ύστερα από την πρωτοβουλία των τριών δήμων που συγκροτούν τον ΣυΔΝΑ. Το κέντρο αυτό αποτελεί άλλη μια δικαίωση της τεράστιας προσπάθειας που κάναμε η Καλλιθέα, ο Άλιμος και το Παλαιό Φάληρο μέσα από το σύνδεσμό μας, ώστε να εξασφαλίσουμε στην περιοχή μας ένα ολοκληρωμένο, καινοτόμο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της περιφέρειας Αττικής, είναι η λεγόμενη στρατηγική βιώσιμης Αττικής ανάπτυξης ολοκληρωμένος χωρικής επένδυσης. Ένα ακόμα βήμα αυτού του σχεδίου αποτελεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας που εγκαινιάζουμε σήμερα. Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας εντάσσεται λοιπόν στη στρατηγική του συνδέσμου για την υποστήριξη των επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας τους, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσφέρει υποστήριξη σε οποιαδήποτε επιχείρηση, σε επιχειρηματία ή επενδυτή που θα απευθυνθεί για βοήθεια, με τη δωρεάν παροχή ενημερωτικού, πληροφοριακού υλικού αλλά και εργαλείων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ακόμη, παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή του ΣυΔΝΑ, βάσει των πραγματικών τους αναγκών όπως αυτές θα διαγνωστούν με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η κοινοπραξία, μετά από σχετική διαδικασία. Οι υπηρεσίες παρέχονται από το κέντρο ως έμμεση ενίσχυση.

Παράλληλα, με το παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας, θα υποστηρίζει τους τρεις δήμους σε θέματα στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα, με την εκπόνηση μελετών και ερευνών που θα αποτυπώνουν τις εξελίξεις και τις τάσεις της τοπικής οικονομίας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με απλά λόγια, πέρα από τις επιχειρήσεις, το κέντρο είναι ένα εργαλείο υποστήριξης και των δήμων.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το κέντρο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στη μάχη για την επιχειρηματικότητα και την τοπική απασχόληση, σε μια δύσκολη εποχή με προκλήσεις και κινδύνους και για την παγκόσμια και για την ελληνική οικονομία. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι όσες περισσότερες επιχειρήσεις δημιουργηθούν, τόσες πιο συνακόλουθες, τόσες πιο πολλές θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι στην όποια κρίση, η μόνη αξία που μένει σταθερή είναι η αξία της γνώσης, της εξειδίκευσης και της διαρκούς προσαρμογής στις νέες εξελίξεις. Υπό την έννοια αυτή, κάθε υποδομή, όπως αυτή του κέντρου που ενισχύει και διαχέει τη γνώση προς τα κάτω, είναι πολύτιμη και δρα πολλαπλασιαστικά.

Ειδικά όταν η δράση που σήμερα εγκαινιάζεται είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου τοπικής ανάπτυξης, αλλά και διάχυσης της γνώσης με δράσεις όπως: η Δια Βίου Μάθηση, που ήδη ξεκίνησε η δράση στήριξης 750 ανέργων, Κατάρτιση και Πιστοποίηση Γνώσεων και Δεξιοτήτων Εργαζομένων, που έχει ήδη ξεκινήσει η δράση κατάρτισης σε 250 εργαζόμενους, η δράση Βελτίωση Ικανοτήτων και Διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρίες, Έξυπνες Εφαρμογές Ηλεκτρονικού Πολιτισμού, Ηλεκτρονικού Τουρισμού και Ενίσχυση Βιώσιμης Κινητικότητας, Ανάπτυξη Συστήματος Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων, Πρόληψη Αξιοποίηση Αποβλήτων Τροφών στον τομέα της εστίασης, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Υπάρχουν επίσης κάποιες δράσεις λίγο πιο πίσω σε ωρίμαση που προχωράνε. Είναι η Ανάπτυξη Καινοτομικών Επιδεικτικών Υπηρεσιών, οι Οριζόντιες Υπηρεσίες Στήριξης, Προώθησης και Διάχυσης Επιχειρηματικότητας στους Δήμους Νότιας Αττικής, τα Φυτώρια Επιχειρήσεων αλλά και οι Ανοιχτές και Οριζόντιες Ψηφιακές Υπηρεσίες και Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορικής για τις Επιχειρήσεις. Έχουμε και δράσεις που είναι καθαρά τεχνικές, αρκετές από αυτές είναι έτοιμες προς δημοπράτηση.
Θα ξεκινήσω από τους συναδέλφους, τον Ανδρέα τον Κονδύλη και τον Γιάννη τον Φωστηρόπουλο, προφανώς από την περιφέρεια Αττικής για τη συμβολή της στην χρηματοδότηση του έργου, αλλά σίγουρα και από τη μικρή αλλά πολύ ισχυρή ομάδα του ΣυΔΝΑ, τους εργαζόμενους των συνδέσμων δήμων Νοτίου Αττικής. Τέλος αισθάνομαι ότι αποτελεί τύχη για τον ΣυΔΝΑ, τους δήμους αλλά και την οικονομία της περιοχής ότι ανάδοχος είναι η κοινοπραξία δύο πολύ μεγάλων και καταξιωμένων στον χώρο τους εταιρειών.”

Γιάννης Φωστηρόπουλος – Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου: Έχουμε καταφέρει κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει την πόλη μας να πάει καλύτερα
“Δεν αρκεί στον απλό πολίτη να του πούμε ότι καταφέραμε να βρούμε 35 εκατομμύρια μέσω του ΕΣΠΑ, να αναφέρουμε αρχικά που δεν σημαίνουν τίποτα στους συμπολίτες μας. Πρέπει όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ να είμαστε η αρχική δάδα μεταλαμπάδευσης στην τοπική κοινωνία και στις επιχειρήσεις αυτού του τόσο σπουδαίου που μπορούν να πετύχουν οι συνεργασίες των δύο δήμων με δύο πολύ σημαντικές εταιρείες. Τόσο η ICAP Advisory όσο και η Grant Thornton BS, είναι εταιρείες οι οποίες οι συμπολίτες μας θα έπρεπε να πληρώνουν αρκετά χρήματα προκειμένου να κάνουν το επιχειρηματικό σχέδιο, να πάρουν συμβουλές, είτε νομικές είτε οικονομικές, δηλαδή έχουμε καταφέρει να αγγίξουμε τον πολίτη, να φέρουμε χρήματα που θα πέσουν στην τοπική κοινωνία, προς όφελός της και προς όφελος των συμπολιτών μας. Αυτό δεν είναι εύκολο, είναι πάρα πολύ δύσκολο και επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα, σε προηγούμενο πρόγραμμα δώσαμε και παράταση που αφορούσε ανέργους, πώς θα μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας με περισσότερα εφόδια για να βγουν στην κοινωνία με μεγάλη δυσκολία μπορέσαμε να βρούμε αυτά τα 750 άτομα. Πόσο μάλλον για τις επιχειρήσεις, που ο καθένας κοιτάει τον μικρόκοσμό του, δεν πιστεύει σε αυτά που κάνουμε και τις περισσότερες φορές πιστεύει ότι τα παίρνουν οι ημέτεροι, και πρέπει να βγούμε δυναμικά εμείς και να τους ενημερώσουμε.

Δε σας κρύβω ότι στην υπογραφή της σύμβασης με τις εταιρείες και τους δημάρχους, καθίσαμε πάνω από μιάμιση ώρα να συζητάμε για αυτά τα πράγματα. Αυτά που είναι τόσο σπουδαία να είναι προς όφελος των συμπολιτών μας. Με αυτά κλείνω εγώ και με την υπόσχεση όλων μας αλλά και των αυτοδιοικητικών που βλέπω εδώ, ότι θα βγούμε στην κοινωνία να μεταφέρουμε αυτό το σημαντικό μήνυμα, ότι η αυτοδιοίκηση όταν την εμπιστεύεται η πολιτεία, μπορεί να πετύχει πολλά και σπουδαία πράγματα.”

Δήμητρα Νάνου – Aντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών: “Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε αυτή την πρωτοβουλία”

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της ΟΧΕ/ΒΑΑ που χρηματοδοτείται μέσω της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής. Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε αυτή την πρωτοβουλία, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τους επιχειρηματίες και τους εν δυνάμει επιχειρηματίες και επενδυτές που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών με σκοπό και την βελτίωση της λειτουργίας τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Φιλοδοξούμε λοιπόν να καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια γιατί μας ενδιαφέρει όλους και η περιφέρεια Αττικής σας στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες, να επενδύει σε υποδομές οι οποίες στοχεύουν και στην ενίσχυση, την τόνωση της ανάπτυξης, και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.”

Ο Σύνδεσμος Δήμων Νότιας Αττικής (ΣυΔΝΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που συστάθηκε τον Απρίλιο 2017 (ΦΕΚ Β’ 1215/2017). Η σύστασή του είναι προϊόν διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των δήμων Αλίμου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου.

Σκοπός του Συνδέσμου είναι η κοινή ανάπτυξη των δήμων του παραλιακού μετώπου και η αναβάθμισή τους. Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του ΣυΔΝΑ είναι:

1. Ο κοινός προγραμματισμός και η εκτέλεση έργων διαδημοτικού χαρακτήρα, με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.
2. Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
3. Η εκπόνηση μελετών και η ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας.
4. Η συνεργασία των δήμων για την αποτελεσματικότερη επιτέλεση του έργου τους.
5. Η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος.
6. Η σύνδεση του αστικού ιστού με το παραλιακό μέτωπο των πόλεων.
7. Η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου και της ενδοχώρας για σκοπούς πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής.
8. Η ανάδειξη ιστορικών γεγονότων, τοπίων και μνημείων.
9. Η δυναμική διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού οφέλους για το κοινωνικό σύνολο.

Οι τρεις δήμοι έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται στενά, με πρώτο στόχο να υλοποιήσουν δράσεις για «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (Ο.Χ.Ε.) Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.)» στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘ΑΤΤΙΚΗ 2014–2020’. Η σχετική πρόταση υπεβλήθη το 2017 και το ίδιο έτος εγκρίθηκε χρηματοδότηση 35.000.000 € προς τον ΣυΔΝΑ. Η πρώτη τριμελής εκτελεστική επιτροπή (διοίκηση) του ΣυΔΝΑ αποτελείται από τους: Δημήτρη Κάρναβο, δήμαρχο Καλλιθέας (Πρόεδρος), Ανδρέα Κονδύλη, δήμαρχο Αλίμου (Αντιπρόεδρος) και Διονύση Χατζηδάκη, δήμαρχο Παλ. Φαλήρου (Μέλος). Η σύσταση του ΣυΔΝΑ αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τη διεκδίκηση ενός δυναμικού ρόλου από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.