Καλλιθέα – Το βίντεο της ντροπής: Ο ιερέας διώχνει από το συσσίτιο την τρανς γυναίκα




Απίστευτες εικόνες φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα όπου ο Ιερέας π Παύλος έδιωξε την τρανς γυναίκα Ιωάννα από το συσσίτιο.

Εντολή για τη διενέργεια έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για την λεκτική επίθεση που δέχθηκε άνεργη τρανς γυναίκα από τον ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου της Καλλιθέας.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου

«Κάθε άνθρωπος είναι πρόσωπο και ως πρόσωπο αποτελεί εικόνα του Θεού. Η Εκκλησία μας όχι μόνο αυτές τις άγιες ημέρες, αλλά κάθε ημέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, κάθε αδελφό μας που δοκιμάζεται, ανεξαρτήτως οιασδήποτε διάκρισης είτε αυτήν αφορά στο φύλο του είτε στη φυλή του είτε στο χρώμα του είτε στο θρήσκευμά του είτε στις πεποιθήσεις του. Χωρίς να τον επικρίνει και χωρίς να τον στιγματίζει. Κάθε κληρικός της Εκκλησίας μας οφείλει να είναι διάκονος του Θεού και όλων των ανθρώπων».



Σε μία χυδαία ρατσιστική και τρανσφοβική επίθεση προχώρησε ένας ιερέας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, σε βάρος μίας άνεργης τρανς γυναίκας της οποίας το βιολογικό φύλο αποκαλύφθηκε όταν προσκόμισε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα προκειμένου να παραλάβει φαγητό από το συσσίτιο της ενορίας. Η δικηγόρος του Red Umbrella Athens, Αγγελική Σουγλέ, η οποία έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της Ι. Κ. μέσω της οργάνωσης, αναφέρει στο TPP ότι ο εν λόγω ιερέας απευθύνθηκε στην εντολέα της με πλήθος κακοποιητικών χαρακτηρισμών, αποκαλώντας τη για παράδειγμα «άνδρα με βυζιά», παρουσία μάλιστα τρίτων ατόμων. «Εκτός από την κατάθεση μήνυσης, θα προχωρήσουμε και σε αγωγή για ηθική βλάβη με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματικής αποζημίωσης, καθώς οι κακοποιητικές προσβολές έλαβαν χώρα παρουσία τρίτων ατόμων», αναφέρει.

Ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη – thepressproject.gr

Η Ι. Κ. είναι μία τρανς γυναίκα που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω ανεργίας και η οποία πήγαινε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα προκειμένου να παραλάβει φαγητό από το συσσίτιο. Όπως εξηγεί στο TPP η δικηγόρος της, Αγγελική Σουγλέ, για να πάρει φαγητό από το συσσίτιο ήταν απαραίτητο να προσκομίσει έγγραφα όπως η αστυνομική της ταυτότητα, ένα λογαριασμό ΔΕΗ ο οποίος θα εξακριβώνει ότι το σπίτι της ανήκει στην εν λόγω ενορία και έναν εκκαθαριστικό προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληροί όλα τα οικονομικά κριτήρια.

Μόλις προσκόμισε τα απαραίτητα χαρτιά, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τρανς άτομο, καθώς οι άνθρωποι στην ενορία διάβασαν στοιχεία μη συμβατά με την εμφάνισή της. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι υπάρχει δικαστική απόφαση αναγνώρισης φύλου, ωστόσο οι διαδικασίες για την έκδοση της νέας της ταυτότητας έχουν παγώσει, λόγω κορωνοϊού.

Όταν ο ιερέας της εκκλησίας ενημερώθηκε για το βιολογικό φύλο της Ι.Κ. προσπάθησε να τη διώξει, ενώ της επιτέθηκε με χυδαίους ρατσιστικούς τρανσφοβικούς και άκρως κακοποιητικούς χαρακτηρισμούς αποκαλώντας τη «άντρα με βυζιά». Όπως τονίζει η Αγγελική Σουγλέ, «υπάρχει βίντεο στο οποίο ο συγκεκριμένος παπάς της επιτίθεται. Της έλεγε να βγάλει τα βυζιά και να ξανάρθει, την αποκαλούσε άνθρωπο του διαβόλου, της έλεγε να γίνει πουτάνα για να βγάλει λεφτά, ενώ ισχυρίστηκε ότι όσα λέει είναι η «γραμμή» της Ιεράς Συνόδου, η οποία όπως αναφέρει ο ίδιος έχει απόφαση ότι η εκκλησία αποδέχεται τους γκέι και τους καλεί σε μετάνοια αλλά όχι τα τρανς άτομα», αναφέρει.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες που εργάζονταν στη διανομή του φαγητού στο συσσίτιο, έδωσαν κρυφά φαγητό στην Ι.Κ., εκφράζοντας μάλιστα τους φόβους τους για το «μην τυχόν και τις πάρει είδηση ο παπάς, διότι θα τις σκοτώσει». Μάλιστα, ένας άνδρας ο οποίος βρισκόταν στην αναμονή για να παραλάβει ένα πιάτο φαγητό, έσπευσε να την υποστηρίξει, με αποτέλεσμα ο παπάς να στρέψει τα βέλη του εναντίον του ρωτώντας τον «κι εσύ τέτοιος είσαι; Σαν αυτόν;».

«Η οργάνωσή μας, «Red Umbrella Αthens» (RUA), που είναι πρωτοβάθμιος φορέας πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων στο σεξ και έχει συγκροτηθεί από το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» και το Σύλλόγο Ασθενων Ήπατος Ελλαδας «Προμηθεας», κινητοποιήθηκε προκειμένου να παρέχει στην Ιωάννα δωρεάν νομική εκπροσώπηση. Την Κυριακή και εντός του αυτοφώρου καταθέσαμε μήνυση στην ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα στο Τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικού εγκλήματος. Θα κάνουμε και αγωγή με σκοπό τη διεκδίκηση αποζημίωσης για ηθική βλάβη λόγω προσβολής προσωπικότητας με ξεκάθαρο ρατσιστικό κίνητρο η οποία μάλιστα έλαβε χώρα ενώπιον τρίτων προσώπων, λόγω ηθικής βλάβης, καθώς οι κακοποιητικές προσβολές έλαβαν χώρα παρουσία τρίτων ατόμων. Ταυτόχρονα, θα συντάξουμε έγγραφο προς της Μητρόπολη, ενώ σκοπεύουμε να  επικοινωνήσουμε και με την Ιερά Σύνοδο. Μέχρι να δικαιωθεί η Ιωάννα», αναφέρει η κα. Σουγλέ, προσθέτοντας: «Όλα αυτά, έγιναν μέσα στην Εκκλησία. Και μάλιστα Σάββατο του Λαζάρου. Υποτίθεται είναι Πάσχα, όπως λένε οι ιερείς, ημέρες αγάπης».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.