Ανδρέας Κονδύλης: “Κινδυνεύουμε να καούμε και μας κοροϊδεύουν ότι δεν έχουμε πράσινο” (VIDEO)




Mε αφορμή την χθεσινοβραδινή φωτιά που ξέσπασε, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, στην περιοχή της παλιάς “Φαντασίας”, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Λαιμού, “Δημοσκοπήσεις” στο “Atticatv” για τον “περίεργο” αποκλεισμό του δήμου, από το πρόγραμμα χρηματοδότησης για πυροπροστασία, της Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

-Το πρόβλημα είναι ενδεικτικό της κακής νοοτροπίας που χαρακτηρίζει μια μερίδα των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης. Κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο δίνει ένα ποσό σε όλους τους δήμους για δράσεις πυροπροστασίας. Εμείς, ο Δήμος Αλίμου, το Π. Φάληρο, το Μοσχάτο-Ταύρος, η Καλλιθέα, ο Πειραιάς, και η Ν Σμύρνη δεν έχουμε συμπεριληφθεί στη χρηματοδότηση αυτή.  Εγώ μόνο για αποψιλώσεις χρεώνομαι πάνω από 60.000 ευρώ τη σεζόν. Κάνουμε προσπάθεια από πέρσι να επιλυθεί το λάθος. Δεν υπάρχει σκεπτικό, απλώς δεν είμαστε στην πρόταση της πολιτικής προστασίας για τα χρηματικά βοηθήματα.

Αντιλαμβανόμενοι το λάθος πέρσι κάναμε επίσκεψη στον υπουργό πολιτικής προστασίας αφού προσπαθήσαμε να συνεννοηθούμε με τον αρμόδιο υπάλληλο που εισηγείται την απόφαση και αυτός μας κορόιδευε. Μας έλεγε ότι υπάρχει σκεπτικό για την απόφαση και βγαίνουν αυτά με βάση τη δασικότητα του κάθε δήμου και διάφορα κριτήρια. Είπε χαρακτηριστικά «και τι πράσινο έχει ο Άλιμος για να καεί;»  Όταν αυτό ακούγεται από άνθρωπο που πληρώνεται για να προστατεύει τον κόσμο αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε στο πεδίου του επικίνδυνου.



Aυτοί είναι οι πέντε θάμνοι του Αλίμου που δεν χρειάζονται πυροπροστασία, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πρέπει να πούμε ότι εμείς τα 3 τελευταία χρόνια είχαμε συνεχόμενα πυρκαγιές, στο Λόφο Πανί, χαρακτηρισμένο χώρο πρασίνου, σε χαρακτηρισμένο ιδιωτικό δάσος και στην περιοχή της Φαντασίας. Κάναμε αίτηση για να πάρουμε αντίγραφα του σκεπτικού δύο φορές και δε μας χορηγήθηκε. Πήγαμε και πήραμε εισαγγελική παραγγελία. Ο υπάλληλος είδαμε ότι είχε απλά στην εισήγησή του μία λίστα με 326 δήμους και δίπλα τα χρηματικά ποσά, και κανένα σκεπτικό. Τα περί δασικότητας κλπ είναι κοροϊδίες. Πήγαμε να δούμε τον αρμόδιο υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα της πολιτικής προστασίας οι οποίοι συμφώνησαν ότι είναι λάθος που πρέπει να διορθωθεί. Μάλιστα του ζητήσαμε να πάρουμε χρήματα αναδρομικά. Το 2022 στην επιχορήγηση πάλι δεν ήμασταν μέσα. Ο αρμόδιος υπάλληλος άρχισε να λέει τα ίδια πράγματα στον υπουργό περί δασικότητας και αλγορίθμου. Όταν ζόρισε το πράγμα ο υπουργός ζήτησε τον αλγόριθμο και δεν πήραμε καμία απάντηση. Εδώ η πολιτική ηγεσία είτε θα πρέπει να τιμωρήσει τον υπάλληλο για τα ψέματα που λέει και τη διαχείριση της κατάστασης, είτε να συγκαλύψει τον υπάλληλο και να συνεχίσουν να μας αδικούν και να μας εξηγήσουν γιατί μας εξαιρούνε. Είμαστε πυράντοχοι; Είμαστε πυρασφαλείς; Δεν έχουμε ανάγκη πυροπροστασίας;

Πραγματικά είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να το εντοπίσουμε όσον αφορά τον πειθαρχικά ελεγκτέο τρόπο που δουλεύει ένας υπάλληλος αλλά και την πολιτική βούληση. Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι θα λυθεί το πρόβλημα αλλά είναι η δεύτερη φορά που το ζητάμε και δε βλέπουμε να επικρατεί η λογική και το αυτονόητο. Η ΚΕΔΕ μας υποστηρίζει πλήρως ενώ ο υπάλληλος μας είχε πει ότι είναι σύμφωνη με την κατανομή αυτή. Είχαν το θράσος ενώπιον του υπουργού να μιλήσουν εκ μέρους της ΚΕΔΕ και να πουν ψέματα, και δε βλέπω να γίνονται διαδικασίες να τιμωρηθεί ο υπάλληλος για τα ψέματα αυτά.

-Εσείς πώς θα προετοιμαστείτε για την αντιπυρική περίοδο χωρίς αυτή τη βοήθεια;

-Εδώ και μήνες έχουμε κάνει ανάθεση σε εταιρεία για αποψιλώσεις, έχουμε τα συνεργεία πρασίνου του Δήμου, έχουμε στείλει ειδοποίηση σε ιδιοκτήτες οικοπέδων να τα καθαρίσουν, αποψιλώνουμε τους εκτεταμένους χώρους πρασίνου και τα οικόπεδα. Συντηρούμε της γεωτρήσεις μας, απλώνουμε δίκτυα πυρόσβεσης παντού, εκπαιδεύουμε ομάδα εθελοντών για δασοπροστασία. Γενικά κάνουμε πολλές δράσεις με δικά μας έξοδα χωρίς βοήθεια τα τελευταία 15- 20 χρόνια.

-Πώς το αντιληφθήκατε τώρα;

-Κάθε χρόνο ερχόταν η απόφαση και έκατσα το 2020 μετά από χρόνια δήμαρχος, και την έλεγξα να δω ποιοι δήμοι είναι μέσα και είδα πως λείπουν αυτοί οι 6 δήμοι. Όλοι θεωρούσαμε αυτονόητο ότι είμαστε και εμείς μέσα. Δεν είχαμε ποτέ από τις οικονομικές μας υπηρεσίες όχληση ότι είμαστε εκτός.

Aυτοί είναι οι πέντε θάμνοι του Αλίμου που δεν χρειάζονται πυροπροστασία, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία (VIDEO&ΕΙΚΟΝΕΣ)

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.