Τριήμερο Κυκλικού Τουρισμού στην Αίγινα




Το Δίκτυο CIVINET Greece – Cyprus μαζί με τον Δήμο Αίγινας και μια σειρά από τοπικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, σας προσκαλεί σε ένα τριήμερο δράσεων αφιερωμένο στον κυκλικό τουρισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Μαΐου 2022 στο νησί της Αίγινας. Το παρόν τριήμερο διοργανώνεται με αφορμή την εθελοντική δράση για τα «Μονοπάτια Πολιτισμού Αίγινας» που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας, την Trace Your Eco και τον Δήμο της Αίγινας στις 8-15 Μαΐου 2022.

Σκοπός των δράσεων του τριημέρου είναι η ανάδειξη του βιώσιμου τουρισμού και ειδικότερα η βιωματική γνωριμία του κοινού με τις αρχές και τις πρακτικές του περιπατητικού, του ποδηλατικού και του εν γένει «κυκλικού τουρισμού», δηλαδή του τουρισμού που βασίζεται στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, το τριήμερο Κυκλικού Τουρισμού στην Αίγινα θα περιλαμβάνει περιήγηση στα παραδοσιακά μονοπάτια του νησιού, βόλτα με ποδήλατο στην παραλιακή οδό Πέρδικας-Αίγινας, μετάβαση με καΐκι και μπάνιο στο νησάκι της Μονής και συζήτηση με εξειδικευμένους επιστήμονες και τοπικούς φορείς του Αργοσαρωνικού σχετικά με τη Στρατηγική Κυκλικού Τουρισμού της Περ. Εν. Νήσων Αττικής.

Το τριήμερο Κυκλικού Τουρισμού υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου INCIRCLE του Interreg MED, για το οποίο το CIVINET Greece-Cyprus έχει ρόλο Τεχνικού Εταίρου και Υπεύθυνου Επικοινωνίας, ενώ από τον Οκτώβριο του 2021 στο έργο έχει ενταχθεί και η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να συντάξει μια Στρατηγική Κυκλικού Τουρισμού για τα νησιά της.



Συνδιοργανωτές των δράσεων του τριημέρου αποτελούν: ο Δήμος Αίγινας, το Δίκτυο CIVINET Greece-Cyprus, το Δίκτυο Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, η ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης, η άτυπη σύμπραξη για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα Ec(h)o και ο πολιτιστικός και εκπαιδευτικός φορέας για την αειφόρο ανάπτυξη Πόρου, Τροιζηνίας και Μεθάνων Καθετή.

Πώς μπορώ να συμμετέχω

Για την εξασφάλιση της συμμετοχής στις δράσεις του τριημέρου Κυκλικού Τουρισμού χρειάζεται να πραγματοποιήσετε εγγραφή εδώ μέχρι τις 30/4:

https://forms.gle/XqNuaFEYMWDUwNNY7

Λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στον αριθμό των συμμετεχόντων, δεκτές θα γίνουν μόνο οι πρώτες 30 αιτήσεις που θα καταχωρηθούν στην ανωτέρω φόρμα εγγραφής. Σε εύλογο διάστημα μετά την εγγραφή σας θα λάβετε σχετική απάντηση για το αν η συμμετοχή σας γίνεται δεκτή.

Η συμμετοχή στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία, κολύμπι, βόλτα με ποδήλατο) γίνεται με ατομική ευθύνη του κάθε συμμετέχοντα, βάσει της προσωπικής του εμπειρίας, της φυσικής του κατάστασης, της σωματικής του υγείας και του εξοπλισμού που διαθέτει. Συμβουλευτικά και μόνο θα χορηγηθούν στους συμμετέχοντες σχετικές οδηγίες για κάθε δραστηριότητα ξεχωριστά.

Κόστη Συμμετοχής
Τα κόστη μεταφοράς από και προς το νησί της Αίγινας, όπως και τα κόστη διαμονής και διατροφής, επιβαρύνουν εξολοκλήρου τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν για αυτά με δική τους ευθύνη. Η συμμετοχή στην εκδρομή προς το νησάκι της Μονής ενέχει επιπλέον κόστος μεταφοράς το οποίο επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.

Ο οργανωτική επιτροπή του τριημέρου θα φροντίσει:
για τη διασφάλιση του χώρου διεξαγωγής της συζήτησης και των ομιλητών στις 13/5
για τη χορήγηση ποδηλάτων σε όσους δεν διαθέτουν κατά τη βόλτα στις 14/5
για τη μεταφορά από το λιμάνι της Αίγινας προς την αφετηρία του μονοπατιού (και αντιστρόφως) την Κυριακή 15/5
για την κράτηση του αναγκαίου αριθμού θέσεων στα καταστήματα εστίασης που θα επιλεγούν για κάθε ημέρα

Πρόγραμμα Τριημέρου*
Παρασκευή 13/5

18.00-21.00: συζήτηση στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας για τη Στρατηγική Κυκλικού Τουρισμού της Περ. Ενότητας Νήσων Αττικής και για τις βέλτιστες πρακτικές συλλογικών φορέων και επιχειρήσεων τουρισμού του Αργοσαρωνικού**
21.00-24.00: δείπνο σε ουζερί της Αίγινας

Σάββατο 14/5

08.30-12.30: περπάτημα και μπάνιο στο νησάκι της Μονής (δράση του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας με την ομάδα Trace Your Eco)***
13.00-17.00: φαγητό σε ταβέρνα της Πέρδικας
18.00-20.00: βόλτα με ποδήλατο από την Πέρδικα στην Αίγινα
21.00-24.00: περίπατος στα σοκάκια της Αίγινας και ποτό

Κυριακή 15/5

08.30-14.00: συμμετοχή σε πεζοπορία που οργανώνει ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας***
14.00-18.00: μπάνιο και φαγητό σε ταβέρνα του Μαραθώνα

  • υπό διαμόρφωση
    ** θα παρουσιάσουν το έργο τους οι Ενεργοί Πολίτες Αίγινας, η Trace Your Eco, το Δίκτυο Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης, η Ec(h)o και η Καθετή.
    *** σχετικές οδηγίες θα χορηγηθούν στους συμμετέχοντες από τους διοργανωτές της δράσης

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.