Δένδιας: Κάθε αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα




«Η Ρωσική εισβολή καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα.», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα με τον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra που πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα με τη νέα του ιδιότητα.

«Θέλω, επίσης, να εκφράσω, και νομίζω το συμμεριζόμαστε και οι δύο, τον αποτροπιασμό μου για τα φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον Ουκρανών αμάχων, σωροί των οποίων ανακαλύφθηκαν χθες στη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.», πρόσθεσε ο Έλληνας Υπουργός υπογραμμίζοντας ότι «ι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τις πράξεις, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πρόθεση της Ελλάδας «με τις όποιες δυνατότητές της, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας»

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, όπως και η Ολλανδία, έχουν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, παρά το τίμημα που αυτή η απόφαση έχει και για τις δύο οικονομίες» εκφράζοντας την ελπίδα του ότι « το σύνολο των χωρών που προσβλέπουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον και στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, να επιβάλουν κυρώσεις.»



Ολόκληρη η ομιλία του Νίκου Δένδια:

Αγαπητέ μου Wopke, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, είναι μεγάλη μου χαρά που σε υποδέχομαι σήμερα στην πρώτη σου επίσκεψη στην Αθήνα με τη νέα σου ιδιότητα, την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών.

Η επίσκεψή σου μας έδωσε τη δυνατότητα να εξετάσουμε πώς μπορούμε ως Ευρωπαίοι εταίροι, αλλά και ως νατοϊκοί Σύμμαχοι, να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή κρίση του 21ου αιώνα.

Χθες, όπως σου είπα, ήμουν στην Ουκρανία, στην Οδησσό, μια πόλη που είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του Ελληνισμού. Το Γενικό μας Προξενείο επαναλειτουργεί στην Οδησσό. Είναι το μόνο ευρωπαϊκό Προξενείο που υπάρχει εκεί.

Είχα επίσης την ευκαιρία να έχω επαφές με την ελληνική ομογένεια, με τους Έλληνες που ζουν εκεί. Με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, με τον Στρατιωτικό Διοικητή της Περιφέρειας, με τον Δήμαρχο της Οδησσού.

Μετέφερα ανθρωπιστική βοήθεια, κυρίως φάρμακα, και θέλω να ευχαριστήσω, με αυτήν την ευκαιρία, τους Γιατρούς του Κόσμου για τη συνεισφορά τους σε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφερα.

Θα υπάρξει συνέχεια υπό τον συντονισμό του Γενικού Διευθυντή Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κύριο Αλέξανδρο Διακόπουλο, γιατί η ελληνική Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω, και νομίζω το συμμεριζόμαστε και οι δύο, τον αποτροπιασμό μου για τα φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον Ουκρανών αμάχων, σωροί των οποίων  ανακαλύφθηκαν χθες στη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο.

Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές τις πράξεις, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα. Επίσης, θέλω να πω ότι η Ελλάδα, με τις όποιες δυνατότητές της, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα, όπως και η Ολλανδία, έχουν συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, παρά το τίμημα που αυτή η απόφαση έχει και για τις δύο οικονομίες.

Και θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι το σύνολο των χωρών που προσβλέπουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον και στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, να επιβάλουν κυρώσεις.

Η Ρωσική εισβολή καταδεικνύει ότι κάθε αναθεωρητισμός, κάθε παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν έχει θέση στη διεθνή κοινότητα του 21ου αιώνα.

Είναι απαράδεκτη. Η καταδίκη πρέπει να είναι άμεση και πρέπει να υιοθετούνται βαριές κυρώσεις σε όποιους παραβαίνουν τους κανόνες.

Συμπωματικά, η σημερινή σου επίσκεψη συμπίπτει με την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ουάσιγκτων, της Ιδρυτικής Πράξης του ΝΑΤΟ, στο οποίο μετέχουμε και οι δυο χώρες.

Για αυτόν τον λόγο, έχουν αναρτηθεί σήμερα οι σημαίες του ΝΑΤΟ δίπλα στις σημαίες των χωρών μας και δίπλα στις σημαίες του κοινού μας σπιτιού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα από την Ουκρανία είχα την ευκαιρία να σε ενημερώσω για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που περιλαμβάνουν και την Κύπρο, για τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τα Δυτικά Βαλκάνια, των οποίων και οι δυο μας νομίζω στηρίζουμε την ενταξιακή προοπτική, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τη γνωστή αιρεσιμότητα.

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία, και θα συνεχίσουμε στο γεύμα, να συζητήσουμε και τις διμερείς μας σχέσεις που παρουσιάζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Αναμένουμε την πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψης της Α.Μ. του Βασιλιά της Ολλανδίας η οποία αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Εξετάσαμε τις προοπτικές μας στον οικονομικό τομέα. Θα ήθελα να σημειώσω και να ευχαριστήσω για αυτό, ότι η Ολλανδία κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.  Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.

Επίσης, συζητήσαμε για τη συνεργασία μας στους Διεθνείς Οργανισμούς, την αμοιβαία υποστήριξή μας για την εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το μεταναστευτικό -προσφυγικό.

Επίσης, για τη συμμετοχή της Ολλανδίας στην FRONTEX για την οποία θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά. Η Ολλανδία μετέχει στην επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ και, άρα, στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι βέβαιο ότι συμμεριζόμαστε και οι δυο τη σημασία των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών μας.  Σε λίγες μέρες ο Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κύριος Λαλάκος θα μεταβεί στη Χάγη ακριβώς για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Επίσης, συμφωνούμε ότι οι οικονομικές μας σχέσεις μπορούν να διευρυνθούν. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι δραματικά εις βάρος μας, το ξέρεις ως προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών.

Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι πιο ισοσκελισμένη η εικόνα.

Επίσης, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση προς την ολλανδική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Με τη μακρά παράδοση λειτουργίας τμημάτων κλασικών σπουδών σε πανεπιστήμια της Ολλανδίας. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό που μου είπες, ότι ο παππούς σου ήταν καθηγητής αρχαίων ελληνικών. Δεν ξέρω τι θυμάσαι από αυτά, δεν είναι εύκολο, αλλά είναι σημαντικό ότι τα αρχαία ελληνικά ήταν μέσα στην οικογένειά σου.  Σε ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Τέλος, αγαπητέ μου Wopke, θα ήθελα να σημειώσω ότι έχουμε πολλά κοινά σαν χώρες.

Είμαστε μικρές σε έκταση χώρες, έχουμε μακρά ιστορία, έχουμε πολύ σημαντική ναυτική παράδοση, συμμεριζόμαστε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πατέρας του Διεθνούς Δικαίου, ο Hugo de Groot, ήταν Ολλανδός, δεν είναι τυχαίο ότι η Χάγη είναι η έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Προσβλέπω λοιπόν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Ολλανδία, πάντα με βάση τις κοινές μας αρχές και τις κοινές μας αξίες, και σε ευχαριστώ θερμά για τη σημερινή σου επίσκεψη στην Ελλάδα, την οποία θα ήθελα να σου ανταποδώσω το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.