Τραγωδία στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης: Σκοτώθηκε εργάτης που έκοβε κλαδιά




“Για το τραγικό αυτό συμβάν υπάρχουν πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για τα οποία επιβάλλεται από τους υπευθύνους να δοθούν άμεσα απαντήσεις. Μεταξύ αυτών: ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο γιατί δεν είχε στο σημείο ανυψωτικό μηχάνημα παρά μόνο σκάλα; Γιατί χρησιμοποιήθηκε κλαρκ της εταιρείας Praktiker και μάλιστα χωρίς προστατευτικό κλωβό;” αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

«Δυστυχώς θρηνούμε ακόμη έναν εργαζόμενο ο όποιος χάνει τη ζωή του εν ώρα δουλειάς. Πρόκειται για υπάλληλο κλαδέματος δέντρων, ο οποίος εργαζόταν σε εργολάβο στον οποίο είχε αναθέσει το σχετικό έργο ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ο εργαζόμενος, βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπεσε με το κεφάλι από ύψος, στο πεζοδρόμιο.

Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να επέμβουν άμεσα και οι υπαίτιοι για το θάνατο του συναδέλφου πρέπει να τιμωρηθούν. Περιμένουμε σύντομα απαντήσεις και απαιτούμε να πληρώσουν εκείνοι που ευθύνονται.
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι η λίστα των εργατικών δυστυχημάτων δυστυχώς δεν έχει τέλος και είναι πολλοί υπαίτιοι για αυτό».

Η ανακοίνωση της ΟΧΜΕΕ (Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος)



Δυστυχώς  άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα προστέθηκε στην βαριά λίστα του επαγγέλματός μας .

Συνάδελφος  χειριστής, με μηχάνημα έργου περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα, ανύψωσε εργαζόμενο πάνω σε ένα ειδικό κουτί που είναι μόνο για την μεταφορά εμπορευμάτων και όχι για την μεταφορά ανθρώπων, με συνέπεια ο εργαζόμενος να πέσει από μεγάλο ύψος, να χτυπήσει στο κεφάλι και να σκοτωθεί.

Πολλά ερωτήματα είναι προς απάντηση για το συγκεκριμένο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα.

  1. Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο υπάρχων κλωβός με την προστασία κάγκελων  που είναι για την ασφαλή μεταφορά και ανύψωση ανθρώπων;
  2. Ποιος έδωσε την εντολή για την ανύψωση του εργαζόμενου; Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος  εργαζόμενος δεν ήταν υπάλληλος των  PRAKTIKER, αλλά εργαζόμενος σε εργολάβο του Δήμου Ελληνικού που έκανε εργασίες  κηπουρικής όμορα των εγκαταστάσεων PRAKTIKER .
  3. Γιατί δεν αρνήθηκε ο συνάδελφός μας όλη αυτή την παράνομη και μη ασφαλή εργασία ;

Εγκληματικές οι ευθύνες όλων : Δήμου Ελληνικού, εργολάβου κηπουρικής , PRAKTIKER.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά στην εργασιακή καθημερινότητα του επαγγέλματός μας  τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς που δεχόμαστε από τις επιχειρήσεις, ώστε ως Χειριστές Μηχανημάτων  Έργου να παραμερίσουμε και να αγνοήσουμε τους κανόνες ασφάλειας για την διενέργεια της εργασίας. Δεν τους ενδιαφέρει  τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να υλοποιηθεί η διαδικασία  και το έργο γρήγορα και άμεσα, αγνοώντας  τις  πιθανότητες τραυματισμού ή και την απώλεια ανθρώπινης ζωής στο επάγγελμά μας .

Δυστυχώς καταγράφουμε την δυσάρεστη πρωτιά, αυτή των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και οι υπεύθυνοι  : Κράτος και Εργοδότες σφυρίζουν αδιάφορα.

Θέλουν το επαγγελματικό μας προσόν να το αποδομήσουν, να το απαξιώσουν, χωρίς κανένα πλαίσιο εκτέλεσης ασφαλούς εργασίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ

Η Ομοσπονδία Χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ελλάδος θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες  για την πραγματική και ουσιαστική διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος και όχι για άλλη μια φορά ο χειριστής να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και να επωμισθεί στο σύνολο την ανευθυνότητά τους.

Την Τρίτη στις 05/04/2022 θα συναντηθούμε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής  Γραμματείας της Εργασίας – Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας  για να ζητήσουμε ενδελεχή έρευνα των πραγματικών αιτιών.

Συνάδελφοι χειριστές  θέλουμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στους κανόνες Ασφάλειας διενέργειας της εργασίας μας . Τηρήστε στον απόλυτο βαθμό τους απαραίτητους κανόνες για την αποφυγή ατυχημάτων.

Τυχόν απειλές  και εκβιασμούς από πλευράς εργοδότη τους καταγγέλλουμε στο τηλέφωνο της Ομοσπονδίας μας : 210 5237318.

Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Χ.Μ.Ε.Ε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η είδηση έγινε γνωστή από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής:

«Σήμερα το πρωί, 62χρονος εργαζόμενος σε εταιρία που έχει αναλάβει την εργολαβία των εργασιών πρασίνου στον Δήμο Ελληνικού, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής κλαδιών.

Δυστυχώς, η λίστα καθημερινά μεγαλώνει, όχι επειδή είναι γραφτό της μοίρας, ούτε είναι η κακιά η ώρα. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της απειλής της ανεργίας και της αυξανόμενης φτώχειας, αναγκάζονται να δουλέψουν παίρνοντας μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους, χωρίς κατάλληλα μέτρα προστασίας, χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία εργασίας και με τρομερή εντατικοποίηση.

Η πίεση αυτή είναι τεράστια ειδικά στις υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, προκειμένου να απολαμβάνει ο εργολάβος το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος……»

Η ανακοίνωση του δήμου:

Η Διοίκηση του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος εργαζομένου της εργολαβικής εταιρίας που συνεργάζεται με το Δήμο μας που απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 κατά την εκτέλεση του καθηκόντων του σε εργατικό ατύχημα.

Η διοίκηση του Δήμου μας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της εστίασε στο θέμα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων μας τηρώντας με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας, διαθέτοντας μεγάλα κονδύλια στην παροχή των μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων αλλά και ενεργοποιώντας ανελλιπώς συμβάσεις με τεχνικό ασφαλείας και ιατρό εργασίας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.

Με αφορμή το τραγικό αυτό δυστύχημα οφείλουμε οι Διοικήσεις όλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της αυστηρότερης τήρησης όλων των μέτρων ασφαλείας που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και στους εργαζόμενους των Δήμου μας αλλά και σε αυτούς των αναδόχων που αναλαμβάνουν έργα με συμβάσεις

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.