Πατούλης και Κονδύλης στη Μασσαλία για την 9η Διάσκεψη Κορυφής Δήμων και Περιφερειών




Στη Μασσαλία βρίσκονται ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και δήμαρχοι μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Κονδύλης, για τις εργασίες της 9ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής Δήμων και Περιφερειών που διεξάγεται στις 3 και 4 Μαρτίου. Ο Γιώργος Πατούλης συμμετέχει ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Επιτροπής των Περιφερειών.

Η Διάσκεψη, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και συμπίπτει με τη Γαλλική Προεδρία στην ΕΕ και σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές της Γαλλίας και της Μασσαλίας, λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια και αποτελεί τη σημαντικότερη σύνοδο των αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη. Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, το σύνολο των  Περιφερειαρχών,  Δημάρχων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από τις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ έδωσαν ζωντανά το «παρών», ενώ πολλοί ακόμη συμμετείχαν υβριδικά στο μεγαλύτερο αυτοδιοικητικό γεγονός της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης ως βασικού συντελεστή στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού ενωσιακού εγχειρήματος και στην διάδοση των ευρωπαϊκών αξιών στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος των εργασιών είναι να ανευρεθούν οι βέλτιστες πρακτικές για την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της ΕΕ, την προώθηση θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων και την κατάλληλη προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, την κλιματική κρίση και τις οικονομικές ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών. Παράλληλα, υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι αυτοδιοικητικοί είχαν την ευκαιρία να στείλουν μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας ενάντια σε κάθε μορφή βίας που απειλεί ευθέως το διεθνές δίκαιο, την ανεξαρτησία κυρίαρχων κρατών και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Κατά τη διάσκεψη ο Περιφερειάρχης Αττικής κατέθεσε στην Ολομέλεια της Επιτροπής το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Αττικής το οποίο  καταδικάζει την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας  στην Ουκρανία και ζητά τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, μια εβδομάδα πριν από το Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης, οι εκπρόσωποι των δημοτικών και περιφερειακών αρχών προώθησαν τα αιτήματά τους μέσα από την επικείμενη «Διακήρυξη των περιφερειακών και τοπικών αρχών για την ευρωπαϊκή δημοκρατία», κείμενο στο οποίο τονίζεται η αναγκαιότητα για μεγαλύτερη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λειτουργία των κρατικών και ευρωπαϊκών οργάνων, τον σχεδιασμό της ανάκαμψης από την πανδημία, την πράσινη οικονομία, την ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής της Ε.Ε.



«Στο δυστοπικό περιβάλλον που διαμορφώνουν η πολεμική σύρραξη στα σύνορα της Ευρώπης και οι συνέπειες της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, μόνη διέξοδος είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της Ενωμένης Ευρώπης» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της Διάσκεψης.

«Όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία, ο ρόλος των περιφερειακών και δημοτικών αρχών στην εύρυθμη λειτουργία ενός δημοκρατικού, πραγματικά επιτελικού κράτους είναι κομβικός και αναντικατάστατος. Είναι πλέον η ώρα τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι εθνικές κυβερνήσεις, να περάσουν σε γενναίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν την ενεργό εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στην χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής, με τη συμμετοχή της στον σχεδιασμό για τη διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων και των προγραμμάτων ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, μέσων και προσωπικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Οι αυτοδιοικητικές αρχές γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινωνίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, ανάταξη της οικονομίας, άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, αποτελεσματικό σύστημα υγείας, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτόν τον παράγοντα. Πρέπει πλέον να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι η ενδυνάμωση των δημοκρατικών αξιών και η ολοκλήρωση της ενότητας της Ευρώπης περνούν πρώτα απ’ όλα μέσα από την Αυτοδιοίκηση».

Το απόγευμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής συναντήθηκε με τον Ναυτικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μασσαλία Σωτ. Χονδρόπουλο και επισκεφθηκε τον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μασσαλία, όπου είχε συναντήσεις με τον Ιερατικό Προϊστάμενο του Ναού π. Εφραίμ και άλλα ομογενειακά στελέχη-μέλη της κοινότητας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.