Κάποτε στον Άλιμο: Κούλουμα στο λόφο Πανί




του Μιχάλη Δήμα

(αναδημοσίευση από imaginistes)

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 201..

Τα θυμάμαι σαν όνειρο. Αμυδρά και συγκεχυμένα. Τα Κούλουμα στο Πανί. Στον κοντινό λόφο, προς Άλιμο μεριά. Ξεκινάγαμε νωρίς το πρωί με τα πόδια. Άλλος βαστούσε το χαρταετό, άλλος τα σαρακοστιανά, άλλος το κρασί , άλλος τα τσόλια. Μεγάλη παρέα. Δυο τρεις οικογένειες. Στο δρόμο καλαμπούρια και πειράγματα.



Σαν φτάναμε στο ύψωμα, αν είχε αέρα οι χαρταετοί ανέβαιναν εύκολα και γρήγορα. Αν είχε άπνοια, η κατάσταση απαιτούσε μεγαλύτερη προσπάθεια. Οι πιο πιτσιρικάδες έκαναν κεφάλι. Οι μεγαλύτεροι με την καλούμπα στα χέρια κουμαντάρανε την πτήση. Και όταν έβρισκε ο αετός τα νερά του, ε ρε, αυτό το αμόλα καλούμπα, χαρμόσυνα που ακουγόταν, μέχρι να γίνει ένα μικρό σημάδι στον ουρανό. Κι αυτό το θρόισμα από τα κρόσσια και τα σκουλαρίκια, σαν τεριρέμ έφτανε στ’ αυτιά μας. Και η αντίσταση στα δάχτυλα απ’ το σπάγκο που κρατούσα, σαν μια έλξη ακατανίκητη πού ήθελε να με πάρει. Χαρταετοί λοιπόν πολύχρωμοι, φανταχτεροί, μοιραίοι. Διασταυρωνόντουσαν, μπλέκανε οι ουρές , οι καλούμπες, χαλάγανε τα ζύγια. Τσακωμοί, παρεξηγήσεις και φωνές.

Κάποια στιγμή οι γονείς, ξαμολιόντουσαν για χόρτα, με μαχαίρια και σακούλες στα χέρια. Το μεσημέρι στρώναμε στα τσόλια τα σαρακοστιανά, καλαμαράκια, ταραμοσαλάτες, γίγαντες και τουρσιά. Το κρασί έρεε άφθονο από τις τραμιτζάνες με το ψάθινο πλεκτό. Δίνανε και παίρνανε οι ευχές για καλή σαρακοστή και αν το κέφι ανέβαινε στα κατάλληλα επίπεδα ακουγόταν και κανένα τραγούδι. Το απόγευμα ο δρόμος της επιστροφής φαινότανε μακρύτερος, λόγω κούρασης και παραπανίσιου βάρους στο στομάχι.

Για να φτάσουμε όμως στην Καθαρά Δευτέρα, είχε προηγηθεί το διάστημα της κατασκευής των χαρταετών και οι δοκιμαστικές πτήσεις, στις γύρω αλάνες. Τις μάνες τις αναλάμβανε ο Γιάννης ο Τριανταφύλλου, επιπλοποιός ων. Διάλεγε σχολαστικά τα ξύλα απ’ όπου θα τις έβγαζε, να μην έχουν ρόζους και να μην είναι σκεβρωμένα. Και ύστερα στο δωμάτιο δίπλα από το μουστάδικο, πυρετός. Πολύχρωμες κόλλες, σπάγκοι, ψαλίδια, αλευρόκολλες, μεζούρες. Συναγωνισμός ποιος θα φτιάξει τον μεγαλύτερο και πιο φανταχτερό χαρταετό.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.