Ενδείξεις για 5ο κύμα κορωνοϊού – Η Όμικρον 2 είναι 30% πιο μεταδοτική




Τις πιθανότητες για ένα νέο κύμα της πανδημίας δείχνουν τα αποτελέσματα νέας έκθεσης του Γιώργου Ατσαλάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης που δημοσιεύει το iefimerida.gr.

Στο διάγραμμα που περιλαμβάνεται στην εν λόγω έκθεση εμφανίζεται ο 7ήμερος κινητός μέσος όρος των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας για όλο τον κόσμο.

Η κορυφή του τελευταίου κύματος με το στέλεχος Όμικρον προς το τέλος Ιανουαρίου με 3.445.357 κρούσματα είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από την προηγούμενη κορυφή προς το τέλος Απριλίου του 2021 (826.596). Μετά την απότομη άνοδο του κύματος της Όμικρον, ακολούθησε απότομη πτώση η οποία δεν έφθασε στα προηγούμενα χαμηλά και φαίνεται ότι στο επίπεδο των 1.608.428 κρουσμάτων δημιουργεί βάση και προϋποθέσεις για ένα νέο κύμα.

Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες ημέρες
«Στη χώρα μας η βάση αυτή διαμορφώνεται με τον 7ήμερο κινητό μέσο στα 13.635 κρούσματα την 7η Μαρτίου. Οι επόμενες μέρες δείχνουν την αναστροφή των κρουσμάτων προς τα πάνω, όπως συμβαίνει και με τα παγκόσμια δεδομένα κρουσμάτων. Ήδη, ο 7ήμερος κινητός μέσος στις 13/3/22 ανήλθε στα 18.172 κρούσματα. Δηλαδή, αύξηση κατά 33% σε 6 ημέρες. Ανάλογη ανοδική τάση ξεκίνησε και για τους διασωληνωμένους ασθενείς», αναφέρει ο κ. Ατσαλάκης, σχολιάζοντας ότι «η πρόσφατη απελευθέρωση κάποιων μέτρων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για εμφάνιση περισσότερων κρουσμάτων και αυξάνει την πιθανότητα νέου κύματος».



Πάνω από το 40% του ελληνικού πληθυσμού ελάχιστα ή καθόλου προστατευμένο έναντι του κορωνοιού
Στην έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζεται ότι το 70,6% του πληθυσμού της χώρας μας έχει λάβει δύο δόσεις και το 50,7% την αναμνηστική δόση. Το 13% θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει την αναμνηστική δόση, άρα βρίσκεται με χαμηλή προστασία. Εάν προστεθεί και το 29% των μη εμβολιασμένων, πάνω από το 40% του πληθυσμού είναι ελάχιστα ή καθόλου προστατευμένο.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι διασωληνωμένοι ηλικίας 40-65 ετών έχουν φθάσει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 38,5%. Οι διασωληνωμένοι άνω των 65 ετών είναι σχεδόν στο 60%. Αντίστοιχα οι απώλειες προέρχονται κατά 16% από τις ηλικίες των 40-65 ετών και κατά 83% από της ηλικίες των 65 και άνω. Η θνητότητα στη χώρα μας φθάνει περίπου στο 0,33%, αλλά καθώς ανεβαίνουν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε μερικές εβδομάδες θα ανέλθει και αυτό το ποσοστό. Ακόμα και με μικρή θνητότητα όταν η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη αυξάνονται οι θάνατοι», σχολιάζει ο Γιώργος Ατσαλάκης.

«Η τήρηση των μέτρων είναι ανάγκη να συνεχιστεί»
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο ιός δεν είναι εποχιακός όπως η γρίπη. Όσο θα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές την άνοιξη και το καλοκαίρι, τόσο θα αυξάνονται και τα κρούσματα. «Δυστυχώς, δεν έχουμε εκτιμήσει τη συμβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης στη μετάδοση του ιού. Η τήρηση των αποστάσεων πρέπει να συνεχιστεί, όπως και η ορθή χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς συνωστισμούς. Η συνέχεια των προσπαθειών να εμβολιαστούν οι πλέον ευάλωτοι πολίτες και ιδιαίτερα σε ηλικίες πάνω από 40 ετών θα πρέπει να συνεχιστεί για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα θανάτων, τα οποία μπορεί να έλθουν σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα με την εμφάνιση νέου κύματος», τονίζεται.

Ο κορωνοϊός είναι 40 φορές λιγότερο θανατηφόρος από τον Ιανουάριο του 2021
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα o κορωνοϊός είναι 40 φορές λιγότερο θανατηφόρος από τον Ιανουάριο του 2021, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο θανατηφόρος από τη γρίπη. Η θνητότητα από τη γρίπη είναι 0,4%, ενώ η θνητότητα από το στέλεχος Όμικρον έχει πέσει στο 0,35%. Η πτώση της θνητότητας όμως οφείλεται στον μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων για τον κορωνοϊό, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχος αριθμός εμβολιασμένων για τη γρίπη. Το 73,1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασίλειου έχει λάβει δύο δόσεις και το 57,2% και την αναμνηστική δόση. Η πανδημία αύξησε κατά επτά φορές τους θανάτους σε σχέση μ’ αυτούς από τη γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα. Σήμερα ο αριθμός των θανάτων είναι αυξημένος μόνο κατά 50% σε σχέση με τη γρίπη.

Η Όμικρον 2 είναι 30% πιο μεταδοτική από την Όμικρον
«Η επιστήμη, κυρίως με τα εμβόλια, έχει κάνει σωστά τη δουλειά της. Η θνητότητα μειώνεται όσο αυξάνεται το τείχος ανοσίας είτε μέσω των εμβολιασμών είτε μέσω της φυσικής νόσησης. Όμως η μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης του ιού δεν πρέπει να αγνοείται. Η ΒΑ.2 υποπαραλλαγή της Όμικρον, η Όμικρον 2, είναι 30% πιο μεταδοτική από την Όμικρον. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά από πτώση επί δύο μήνες από την κορυφή, άρχισαν να αυξάνονται πάνω από 20% την τελευταία εβδομάδα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», καταλήγει ο κ. Ατσαλάκης. Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.