Ευρωπαϊκά βραβεία: Άλιμος και Ρέθυμνο στους φιναλίστ




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022 τους φιναλίστ των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021. Οι πόλεις Αμαντόρα, Κάσελ και Λουλεμπουργκάζ διαγωνίζονται στην κατηγορία των δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, ενώ ο Άλιμος είναι φιναλίστ στην κατηγορία των μικρότερων δήμων, μαζί με τις πόλεις Μιαχάδας και Βαλόνγκο Πηγή: ecopress.gr

Και τα δύο βραβεία απονέμονται σε αναγνώριση σημαντικών πρωτοβουλιών για πιο οικολογικές και ασφαλείς πόλεις. Οι φιναλίστ για το Βραβείο Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι η Μαδρίτη, η Νότια Μιτρόβιτσα και το Τάμπερε. Η Φλωρεντία, το Ρέθυμνο και η Βαρσοβία διαγωνίζονται για το βραβείο της ΕΕ για την οδική ασφάλεια των πόλεων, με το οποίο αναγνωρίζονται εξαιρετικά μέτρα οδικής ασφάλειας.

Όλα τα βραβεία απονέμονται ως αναγνώριση των αξιοσημείωτων δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν το 2021. Τα δύο Βραβεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ παρουσιάζουν μικρότερους και μεγαλύτερους δήμους που προώθησαν με επιτυχία τη βιώσιμη αστική κινητικότητα την εβδομάδα 16-22 Σεπτεμβρίου. το βραβείο SUMP επιβραβεύει την αριστεία στον σχεδιασμό βιώσιμης αστικής κινητικότητας· και το EU Urban Road Safety Award γιορτάζει τα εξαιρετικά μέτρα οδικής ασφάλειας. Το ετήσιο θέμα για όλα τα βραβεία ήταν «Ασφαλής και Υγιής με Βιώσιμη Κινητικότητα» .

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Συγχαρητήρια στους φιναλίστ που πρωτοπορούν και δείχνουν πώς οι πόλεις και οι κωμοπόλεις σε όλη την Ευρώπη μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στρεφόμενες σε πιο καθαρές, οικολογικές και εύκολες επιλογές μεταφορών για όλους. Υποστηρίζουμε τη μετάβαση αυτή με το νέο πλαίσιο της ΕΕ για την αστική κινητικότητα, το οποίο παρέχει ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των ρύπων και για τη βελτίωση της κινητικότητας στις πόλεις.»



Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Πέρυσι η συμμετοχή έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς στην εκστρατεία συμμετείχαν πάνω από 3.100 πόλεις και κωμοπόλεις από 53 χώρες. Οι πόλεις που προκρίθηκαν επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών στην κινητικότητα και τις μεταφορές και οι τέσσερις νικητές θα στεφθούν κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής τελετής βράβευσης. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή στις 28 Μαρτίου στις 16.00 (ώρα Ελλάδος). Για περισσότερες πληροφορίες και για να παρακολουθήσετε στην εκδήλωση, βλ. εδώ.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες – από πολεοδόμους έως εμπειρογνώμονες κινητικότητας έως τοπικούς συντονιστές και άλλους – καλούνται να παρακολουθήσουν ένα διαδικτυακό εργαστήριο σχεδιασμού βιώσιμης αστικής κινητικότητας που διοργανώνεται από τη Γραμματεία της EUROPEAN MOBILITY WEEK στις 28 Μαρτίου από τις 10.00 έως τις 13.00 CET. Για εγγραφή, κάντε κλικ εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.