Ανδρέας Κονδύλης: Γιατί δεν μοιράζουμε ξύλα για το τζάκι




Με ανάρτησή του, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, εξηγεί γιατί ο δήμος πήρε την απόφαση να μην μοιράσει ξύλα για το τζάκι αλλά να μετατρέψει τους κορμούς, τους κλώνους και τα απόκλαδα σε λίπασμα για να επιστρέψουν στη φύση. “Δεν πρόκειται για καυσόξυλα που καίμε στο τζάκι, αλλά για (χλωρούς ακόμα) κορμούς που δεν πρέπει να καούν φέτος. Η ξυλεία αυτή είναι ακόμα νωπή και η καύση της πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον” αναφέρει ο δήμαρχος

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση του δημάρχου:

Με πολύ ενταντικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αποκομιδή απόκλαδων από πολλά σημεία της πόλης μας. Τα απόκλαδα αυτά προέρχονται και από κλαδέματα κήπων, τα οποία αυτό το διάστημα είναι συνεχή. Γιαυτό και εξακολουθούν να εμφανίζονται απόκλαδα σε αρκετά σημεία του Αλίμου, παρόλο που 5 συνεργεία του Δήμου μας σαρώνουν ασταμάτητα ολόκληρη την πόλη, κάνοντας αποκομιδή. Για τα κλαδέματα, όπως και για τους κορμούς των σπασμένων δένδρων που μαζέψαμε μετά την κακοκαιρία “Ελπίδα”, ο Δήμος μας εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, το πλέον σύγχρονο και οικολογικό που υπάρχει:- οι κορμοί, κλώνοι και απόκλαδα συγκεντρώνονται στο συνεργείο του Δήμου μας και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια- εν συνεχεία τα μεταφέρουμε στην μονάδα των Δήμων που παράγει κομπόστ και μετατρέπονται σε λίπασμα μαζί με άλλα οργανικά απόβλητα, επιστρέφουν δηλαδή στην φύση. Με τον τρόπο αυτόν, ελαχιστοποιείται τόσο η επιβάρυνση στο δημοτικό Ταμείο, όσο (και κυριότερα) η επιβάρυνση στο περιβάλλον. Με αφορμή πολλά ερωτήματα συμπολιτών μας γιατί δεν μοιράζουμε τους κορμούς των δένδρων που έσπασαν στην κακοκαιρία, ώστε να τους κάψουν στα τζάκια τους οι πολίτες, ενημερώνουμε ότι η ξυλεία αυτή είναι ακόμα νωπή και πολύ επιβλαβής για το περιβάλλον η καύση της.

Δεν πρόκειται για καυσόξυλα που καίμε στο τζάκι, αλλά για (χλωρούς ακόμα) κορμούς που δεν πρέπει να καούν φέτος. Οι κορμοί αυτοί θα μπορούν να καούν με ασφάλεια τον επόμενο χειμώνα, εφόσον φέτος αποθηκευτούν (για αρκετούς μήνες) σε ξηρό και θερμό περιβάλλον και μετατραπούν σε καυσόξυλα.



Συνεπώς, η καύση των δένδρων αυτών τώρα, αποτελεί σοβαρό λάθος με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για τα σπίτια (που θα γεμίσουν κάπνα κ.λπ.).Επιπλέον, κάποια από τα δένδρα που έσπασαν και μαζέψαμε (π.χ. λεύκες) δεν είναι βραδύκαυστα, συνεπώς δεν καίγονται στο τζάκι, ούτως ή άλλως. Γιαυτό και καταλήξαμε στην απόφαση οι κορμοί να μην μοιραστούν στους πολίτες προς καύση, αλλά να ακολουθήσουν κανονικά την οδό της ανακύκλωσης (κομποστοποίησης), μαζί με τα υπόλοιπα απόκλαδα και τα οργανικά μας απόβλητα. Προσπαθούμε πάντοτε να κάνουμε την πλέον φιλική στο περιβάλλον και την πιο οικολογική διαχείριση των αποβλήτων μας, γιαυτό και ζητάμε την συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας σε αυτήν μας την προσπάθεια!

Διαβάστε Επίσης

Ένα Σχόλιο στο “Ανδρέας Κονδύλης: Γιατί δεν μοιράζουμε ξύλα για το τζάκι

  • 08/02/2022 at 8:36 μμ
    Permalink

    Αυτό με το τζάκι είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλο για τις πόλεις, που είναι ήδη επιβαρυμένες με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Καθόλου οικολογικό να περιμένουμε από τα ξύλα να μας ζεστάνουν.

    Απαντήστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.