Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλουράκια που περιέχουν κουμαρίνη




Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλουράκια με μούστο και με κανέλα καθώς και στις δύο περιπτώσεις δείγματα περιείχαν κουμαρίνη σε τιμή που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Πρόκειται για συγκεκριμένες παρτίδες των προϊόντων «Κουλουράκια με μούστο», με την επωνυμία ΜΙΤΖΕΛΑ και «Κουλουράκια Κανέλας» με την επωνυμία «ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ» και ο ΕΦΕΤ καλεί όσους τα έχουν προμηθευτεί, να μην τα καταναλώσουν.

Πιο αναλυτικά, ο Φορέας και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία: «Κουλουράκια με μούστο» με την επωνυμία ΜΙΤΖΕΛΑ των 400 gr, με ημερομηνία λήξης 22.05.2022, που παράγεται από την επιχείρηση ΚΑΟΥΝΑΣ Α.Ε., με έδρα την Αμαλιάπολη Αλμυρού.

Επίσης, έγινε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία: «κουλουράκια ΚΑΝΕΛΑΣ» με την επωνυμία ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ, των 400 gr, με ημερομηνία παραγωγής 18.11.2021, ημερομηνία λήξης 18.05.2022 και αριθμό παρτίδας 142 που παράγεται από τον Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Πτελεού, με έδρα τον Πτελεό Μαγνησίας.



Και τα δύο προϊόντα εξετάστηκαν από την Α’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών, της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου διαπιστώθηκε ότι περιείχαν κουμαρίνη σε τιμή που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Έτσι, ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων των εν λόγω προϊόντων. Επίσης, κάλεσε τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί, να μην το καταναλώσουν.

Η κουμαρίνη είναι ένας φυσικός αρωματικός παράγοντας και υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως φασόλια, τόνκα, λεβάντα, σε πολλά χόρτα, στην κασία, κ.α. Μπορεί να βρεθεί ως φυσικό συστατικό σε προϊόντα όπως καρυκεύματα, τρόφιμα που περιέχουν κανέλα ή σε ποτά (π.χ. λικέρ). Το ευχάριστο γλυκό άρωμα της κουμαρίνης το καθιστά πολύτιμο πρόσθετο για καλλυντικά όπως λοσιόν, αρώματα, αποσμητικά, κ.α.

Η κουμαρίνη έχει χαρακτηριστεί ως επιβλαβής για το ήπαρ και καρκινογόνος ουσία και έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα στις ΗΠΑ ήδη από το 1954. Στην ΕΕ, ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρυθμίζει τη χρήση και τη μέγιστη περιεκτικότητα της κουμαρίνης στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, απαγορεύεται η προσθήκη κουμαρίνης στα τρόφιμα, ενώ η φυσική περιεκτικότητά της δε μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα όρια:

• Παραδοσιακά ή/και εποχιακά αρτοσκευάσματα που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση: 50 mg/kg
• «Δημητριακά προγεύματος» συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου muesli: 20 mg/kg
• Εκλεκτά αρτοσκευάσματα εκτός των παραδοσιακών ή/και εποχιακών αρτοσκευασμάτων που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση: 15 mg/kg
• Επιδόρπια: 5 mg/kg

Η κασία χρησιμοποιείται συχνά στα μεταποιημένα προϊόντα λόγω του σταθερού αρώματός της. Σε αντίθεση με την κανέλα της Κεϋλάνης, η κασία έχει υψηλότερη συγκέντρωση κουμαρίνης και για το λόγο αυτό προτείνεται η περιορισμένη κατανάλωση της και η χρήση κανέλας Κεϋλάνης που περιέχει χαμηλή ποσότητα κουμαρίνης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.