Αγωνία για τον νεαρό Ζιφιό: Παρακαλούμε μην πλησιάζετε και δημιουργείται άγχος στο θηλαστικό (VIDEO)




Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ οι εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκε το κήτος με την παρέμβαση ειδικά εκπαιδευμένου κτηνίατρου και νοσηλευτή έδειξαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια του ζιφιού είναι υψηλά δείγμα ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια, πιθανότατα εγκεφαλίτιδα.

Όπως λένε, μάλιστα, ειδικοί αυτός και όχι κάποιος τραυματισμός που υπέστη είναι ο λόγος για τον οποίο το μεγαλόσωμο ζώο βάρους περίπου 250 κιλών και μήκους περίπου 3 μέτρων «επέλεξε» να έρθει στα ρηχά αναζητώντας βοήθεια.

O Zιφιός, το κητοειδές, το οποίο είχε χάσει τον προσανατολισμό του και βρέθηκε χθες στα ρηχά στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στην παραλία ΕΔΕΜ, στο Παλαιό Φάληρο. Στο σημείο έχουν σπεύσει ομάδα κτηνιάτρων του ARION (Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών) μαζί με την ομάδα εθελοντών δυτών (Save Life Lifeguard Hella SAR Volunteer/Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης), Λιμενικοί, δύτες και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς. “Το ζώο αυτή τη στιγμή υποφέρει” δήλωσε ο Γιώργος Αμυράς. “Του πήραμε αίμα και περιμένουμε τις εξετάσεις για να δούμε τι συμβαίνει. Τα πράγματα δεν είναι καλά, σίγουρα υπάρχει πρόβλημα, γιατί ζει σε βυθούς από 1 έως 3 χιλιόμετρα”

Πάντως όσο οι δύτες προσπαθούν να το οδηγήσουν προς τα ανοιχτά, εκείνο γυρίζει πίσω που σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Πριν από λίγο του χορήγησαν ορό.



H ομάδα κτηνιάτρων της Αθήνας του ARION (Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών) (Δρ.Ευγενία Σκούντζου και Δρ.Παντελής Σαρρής) και ο ειδικευμένος βιολόγος Νικήτας Βογιατζής μαζί με την ομάδα εθελοντών δυτών (Save Life Lifeguard Hella SAR Volunteer/Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης) και το αρμόδιο Λιμεναρχείο βρίσκονται στην τοποθεσία για να εξετάσει ιατρικά και να υποστηρίξει τον νεαρό Ζιφιό (Ziphius cavirostris) που έχει επαναπροσαράξει. Ο συντονισμός γίνεται από την Δρ. Αναστασία Κομνηνού, Πρόεδρο του ΑΡΙΩΝ και Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Ακολουθούνται πρωτόκολλα ιατρικών εξετάσεων και διάσωσης. Το θηλαστικό φέρει τραυματισμό στο ρύγχος του γιαυτό και χρήζει τη φροντίδα των ειδικών.
Παρακαλούμε βοηθήστε με το να μην πλησιάζετε και δημιουργείται άγχος στο θηλαστικό.
Πληροφορίες στα τηλ. 6945531850 και 6945644994.

Ο κ. Φραντζής επιστημονικός διευθυντής του ινστιτούτου κητολογικών ερευνών «Πέλαγος» μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ 1, λέγοντας πως οι πιθανότητες να τα καταφέρει είναι μικρές…

Ο κ. Φραντζής εξήγησε ότι πρόκειται για προστατευόμενο είδος που ονομάζεται «ζιφιός» και ζει χιλιάδες χρόνια στα ελληνικά νερά. Διευκρίνισε πως δεν είναι φάλαινα, αλλά κητοειδές.

Ο ειδικός επιστήμονας εξέφρασε την άποψη ότι ίσως πλέον να είναι αργά για να σωθεί, γιατί, όπως εξήγησε, συνήθως τα θηλαστικά αυτά βγαίνουν στα ρηχά όταν είναι ήδη βαριά άρρωστα.

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή μάλλον το ζώο ζει τις τελευταίες ώρες του, καθώς ενδεχομένως να έχει σακούλες στο στομάχι του και να μην έχει φάει για μήνες.



 
Σε σχέση με τον ζιφιό Ziphius cavirostris που εξόκειλε στην παραλία του Αλίμου, το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα θέλει απλά να επαναλάβει τις εκτιμήσεις που έκανε ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».
 
O κ. Φραντζής υπογράμμισε πως «είναι θετικό που τόσος κόσμος συγκινείται με τη συγκεκριμένη περίπτωση και προκαλείται τέτοια κινητοποίηση για τη σωτηρία του κητώδους, αλλά από την άλλη καλό είναι να γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζουμε δεκάδες ανάλογα επεισόδια στις ελληνικές θάλασσες, κάθε χρόνο, που οφείλονται στην έλλειψη προστασίας των ζώων αυτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος»
 
«Πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως π.χ. οι έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων, που συμβαίνουν ακόμη και σήμερα, έχουν πολλαπλάσιο αντίτιμο από αυτό, μάρτυρες του οποίου γίναμε σήμερα, κυριολεκτικά εμπρός στα μπαλκόνια μας! Εδώ και μία εβδομάδα, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, γίνονται “εν κρυπτώ” σεισμικές έρευνες από το σκάφος S.W .Cook σε περιοχή πλούσια σε θαλάσσια ζωή, που μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Παγκόσμιας Σημασίας για τους ζιφιούς και τους φυσητήρες και έχει προταθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετίας να γίνει προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή από την διεθνή συμφωνία ACCOBAMS, που έχει επικυρώσει και το ελληνικό κοινοβούλιο! Αυτή την πράξη αποδοκίμασαν πολλές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής. Το κάναμε, γιατί ακριβώς γνωρίζουμε πως έχουν ως αποτέλεσμα περιστατικά, σαν αυτό που ζήσαμε από το πρωί της Παρασκευής 28/2/2022, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, αφού εκεί καταστρέφουμε το ίδιο το κρίσιμο ενδιαίτημα για την επιβίωση αυτών των ζώων».
 
«Στην πραγματικότητα καλούμαστε να επιλέξουμε εάν θέλουμε πράγματι να προστατεύουμε την άγρια ζωή και το περιβάλλον και όταν οι κάμερες δεν είναι παρούσες. Η προστασία της φύσης είναι απλά ασύμβατη με ορισμένες καταστροφικές και ανεξέλεγκτες ανθρωπογενείς πρακτικές. Μας έχει χαριστεί ένας παράδεισος στην Γη και πιο ειδικά στην Ελλάδα και αποδεικνυόμαστε καθημερινά ανίκανοι ως κοινωνία να τον διαχειριστούμε σωστά και να τον διαφυλάξουμε», κατέληξε ο Δρ. Φραντζής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», επεσήμανε πως «δεν υπάρχει υποδομή για την περίθαλψη τέτοιου ζώου. Προσπαθούμε επί χρόνια να φτιάξουμε ένα «νοσοκομείο» για τέτοια θαλάσσια θηλαστικά και ταλαιπωρούμαστε από την γραφειοκρατία. Μόνο επί τόπου περίθαλψη μπορεί να υπάρξει στην προκείμενη περίπτωση».

«Είναι ασυνήθιστο ο ζιφιός να βρεθεί στα ρηχά. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και είναι λίγες οι ελπίδες για να μπορέσει να επανέλθει», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε, «τα ζώα αυτά δεν χάνουν τον προσανατολισμό τους είτε είναι τραυματισμένα είτε άρρωστα. Για να είναι εκεί, σημαίνει πως έχει πρόβλημα».

Η κ. Μήλιου σημείωσε πως «ο ζιφιός είναι πολύ ευαίσθητο στην έντονη υποβρύχια ηχορύπανση. Συνήθως αποφεύγει πολύ έντονα την παρουσία του ανθρώπου, καθώς κρύβεται. Ακόμη και αν το δει κάποιος στα ανοιχτά, θα είναι για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς σπεύδει να απομακρύνεται».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, αυτά τα κοιτώδη ζώα προσκρούουν πάνω σε προπέλες πλοίων. Σημείωσε ότι απ’ ότι φαίνεται να έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη. Στο σημείο βρίσκεται από νωρίς το πρωί και ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος κατέγραψε εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης:

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής – Hellenic Rescue Team of Attica από νωρίς το πρωί, κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος και συμβάλλει με 2 επαγγελματίες δύτες στην επιχείρηση διάσωσης του φαλαινοειδούς που βγήκε ξανά στην ακτή σήμερα

Χθες, εντοπίστηκε στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, ένας Ζιφιός (Ziphius cavirostris) που είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει μεγάλο και παράξενο δελφίνι. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής – Hellenic Rescue Team of Attica  βοήθησε στον απεγκλωβισμό του. Σε συνεργασία με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των καταδυτικών κέντρων Aqua Tec και Athens Divers Club η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. Το οδήγησαν στα ανοιχτά από όπου και μπόρεσε να κολυμπήσει και να φύγει!

Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους με εμφάνιση που θυμίζει ένα μεγάλο και παράξενο δελφίνι με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5). Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν εξ’ αιτίας του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά), της “ήσυχης” συμπεριφοράς τους (σχεδόν ποτέ δεν κάνουν άλματα), αλλά και λόγω του ότι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητες του. Έτσι, η γνώση σχετικά με αυτά τα ζώα είναι λιγοστή και μέχρι πολύ πρόσφατα προερχόταν σχεδόν μόνο από εκβρασμούς. Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.