Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον




Ο άνδρας που έγινε ο πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κρήτη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Έχει μπει σε καραντίνα ο ίδιος και όλοι οι κοντινοί του ενώ έχει γίνει και ιχνηλάτιση όλων των επαφών του, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής αρνητικές.

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον έφτασε στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου και είχε αρνητικό τεστ αλλά την επόμενη μέρα εμφάνισε συμπτώματα. Έκανε καθημερινά τεστ και ήταν αρνητικά. Το πρώτο θετικό τεστ του (rapid) βγήκε στις 29 Νοεμβρίου και την επόμενη έκανε και PCR και έλεγχο εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την μετάλλαξη Όμικρον. Τα συμπτώματά του παραμένουν ήπια, ενώ οι επαφές του είναι όλες αρνητικές.

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Σημείωσε ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση, σημείωσε.
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.